Ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζει η ευρωζώνη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, προβλέπει τον μηδενισμό των επιτοκίων όλων των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα από τα κράτη της ευρωζώνης και τον EFSF μέχρι το 2020. Με αυτό τον τρόπο το δημόσιο χρέος θα βρεθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα όμως από την πλευρά της θα πρέπει κάτι να δώσει και αυτή ως …αντάλλαγμα! Τι είναι αυτό άραγε; Τι άλλο από ακίνητα! Η Ελλάδα θα πρέπει λοιπόν να μεταφέρει προς αξιοποίηση σε εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο κρατικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 20 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η εταιρεία θα λειτουργεί υπό ξένο μάνατζμεντ και θα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου τα οποία δεν σχετίζονται με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικότερα, το γεγονός ότι ο EFSF και τα κράτη της ευρωζώνης θα βρεθούν να δανείζουν την Ελλάδα για μία μεταβατική περίοδο με κόστος χαμηλότερο από αυτό που δανείζονται τα ίδια, εκτός από οικονομικές απώλειες για τους πιστωτές έχει και πολιτικό κόστος. Έτσι θα καταβληθούν προσπάθειες για αύξηση των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις εκτός ΤΑΙΠΕΔ ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να εξοφλήσει όσο γίνεται γρηγορότερα την ελάφρυνση του χρέους που θα προκύψει από το μηδενικό επιτόκιο δανεισμού.
Το μήνυμα που θα περάσουν πολιτικά τα κράτη της ευρωζώνης στους πολίτες τους είναι ότι αποφεύχθηκε η διαγραφή του 25% του ελληνικού χρέους και παράλληλα διασφαλίστηκαν τα συμφέροντά τους αφού η Ελλάδα δε θα πληρώσει μεν τόκους για 8 χρόνια, ωστόσο θα καταβάλει τόκους αργότερα και θα επιστρέψει και το αρχικό ποσό στο σύνολό του.
Στην εταιρεία που θα λειτουργεί ως “όχημα ειδικού σκοπού” θα πρέπει να δοθούν “καθαρά” ακίνητα, η αξία των οποίων θα είναι κοντά στα 20 δισ. ευρώ όπως π.χ το Ελληνικό κ.α
Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνεδρίαση που θα γίβει στις 14 Οκτωβρίου αναμένεται να θέσει το θέμα της προικοδότησης της εταιρείας που θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο με ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιμένει να διαψεύδει σενάρια και δημοσιεύματα για διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από ξένους μάνατζερ, με ξένο δίκαιο και σε εταιρεία ειδικού σκοπού με έδρα στο εξωτερικό.
Όπως δήλωσε στο “‘ΕΘνος της Κυριακής”, «Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου γίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ και την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Διαψεύδω κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βόμβα Σταϊκούρα: το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γερμανοί επιχειρηματίες: Όχι σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους
”Νέο πακέτο σημαίνει νέα μέτρα – Τέλος το δωρεάν ελληνικό γεύμα”
Οι NYT διαψεύδουν Κυβέρνηση Κομισιόν: ”Εξετάζεται η εκχώρηση ελληνικής περιουσίας”