Οικονομία

Αυτοί αγόρασαν τα ελληνικά ομόλογα – 930 εκατ. ευρώ η συμμετοχή Βρετανών επενδυτών – Οριστικά στο 4,95% το επιτόκιο – Ύμνοι από τα διεθνή ΜΜΕ

- Έλληνες επενδυτές δάνεισαν το ελληνικό δημόσιο με 210 εκατ. ευρώ
- 1,47 δισ. ευρώ έδωσαν για το πενταετές ομόλογο επενδυτές από τη Βρετανία
- Ποιοι βρίσκονται πίσω από όσους αγόρασαν το ελληνικό ομόλογο στην πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια
- BlackRock – Invesco: Δείξαμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα
- New York Times: Μετά από χρόνια αδιάκοπου σκότους, ένα διακριτικό σημάδι σταθερότητας

Επενδυτές από τη Βρετανία απορρόφησαν τη… μερίδα του λέοντος από το πενταετές ελληνικό ομόλογο με το οποίο η Ελλάδα βγήκε ξανά στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια «εξορίας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το 47% (1,41 δισ. ευρώ) από τα συνολικά 3 δισ. ευρώ που δανείστηκε το Δημόσιο με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, απορροφήθηκε από επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 31% (930 εκατ. ευρώ) από την υπόλοιπη Ευρώπη, το 15% (450 εκατ. ευρώ) από επενδυτές εκτός Ευρώπης και το 7% της έκδοσης (210 εκατ. ευρώ) από Έλληνες επενδυτές.

New York Times: Οι πολιτικοί στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη χαιρέτισαν το αποτέλεσμα ως ένδειξη ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τα δύσκολα

Όσον αφορά στο είδος των επενδυτών, οι οποίοι απορρόφησαν το ομόλογο με «ζεστό χρήμα», το 49% είναι διαχειριστές κεφαλαίων, το 33% είναι hedge funds, το 14% είναι τράπεζες και το εναπομείναν 4% είναι ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, μετά την εκκαθάριση των προσφορών, οριστικοποιήθηκε ότι η απόδοση του 5ετούς ομολόγου είναι 4,95% (κουπόνι 4,75%).

Ανάμεσα σε εκείνους που επένδυσαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal είναι δυο από τους κορυφαίους επενδυτικούς οίκους των ΗΠΑ, η BlackRock και η Invesco.

Τόσο η BlackRock, όσο και η Invesco επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στην αγορά του ελληνικού ομολόγου, αλλά δεν αποκάλυψαν το ύψος των χρημάτων που διέθεσαν. Αρκέστηκαν μόνο να διαμηνύσουν πως η επιλογή τους αυτή ήταν “ξεκάθαρο δείγμα ψήφου εμπιστοσύνης για μια χώρα που χρεοκόπησε μόλις πριν από δύο χρόνια”.

Από το “σκότος” στις… αγορές

Οι διθύραμβοι στα διεθνή ΜΜΕ για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια δε σταματούν. Όπως πριν από δυο χρόνια μας καταδίκαζαν, τώρα μας αποθεώνουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και το δημοσίευμα των New York Times, με τρίτο «Για την Ελλάδα, μια ένδειξη σταθερότητας» (For Greece, a Sign of Stability).

«Μετά από βασανιστική λιτότητα χρόνων και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, η Ελλάδα είχε χθες ορισμένα καλά νέα όταν οι επενδυτές αντέδρασαν με ενθουσιασμό στην επιστροφή της χώρας στις παγκόσμιες αγορές με την πώληση 5ετών ομολόγων. Η πώληση προσέλκυσε 20 δισ. ευρώ και οδήγησε το επιτόκιο χαμηλότερα των προσδοκιών» αναφέρει άρθρο των New York Times.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, οι πολιτικοί στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη χαιρέτισαν το αποτέλεσμα ως ένδειξη ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τα δύσκολα.

BlackRock – Invesco: “Δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης για μια χώρα που χρεοκόπησε μόλις πριν από δύο χρόνια”

«Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι η ισχυρή ζήτηση είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στην ικανότητά της να ξεπεράσει την κρίση και η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, που ήταν ο στόχος της ελληνικής οργής για τα στυγνά μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα της διάσωσης, αναμένεται να εκπέμψει στο ίδιο αισιόδοξο μήκος κύματος κατά τη σημερινή επίσκεψή της στην Αθήνα».

Ενδεχομένως η κατάσταση να μην είναι τόσο ρόδινη, ωστόσο είναι δύσκολο να στερήσει κανείς από τους Έλληνες μια στιγμή ελπίδας μετά από όσα έχουν περάσει. Το γεγονός ότι η ασθενέστερη οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να δανειστεί και πάλι από τις αγορές, από τις οποίες ήταν αποκλεισμένη, και μάλιστα κατά τρόπο ανεξάρτητο, πέραν της τρόικας, αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης.

Η ενίσχυση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Αντ. Σαμαρά και τον συνασπισμό του καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Μαΐου και η πολιτική σταθερότητα είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη καθώς αναδύονται από την κρίση της ευρωζώνης.

Η πώληση πήγε καλά εν μέρει επειδή το επιτόκιο ήταν καλύτερο από εκείνα άλλων χωρών της Ευρώπης και οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η τρόικα δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Ένας μακρύς και οδυνηρός δρόμος βρίσκεται μπροστά.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου είναι 4,95% (κουπόνι 4,75%)

Η βαθιά ύφεση έχει συρρικνώσει την οικονομία περισσότερο από ένα τέταρτο, δύο διασώσεις έχουν φορτώσει τη χώρα με περισσότερα από 240 δισ. ευρώ και χρειάζεται να υλοποιηθούν πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η απεργία της Τετάρτης των συνδικάτων και η έκρηξη βόμβας έξω από την κεντρική τράπεζα της χώρας, χωρίς τραυματισμούς, υπογραμμίζουν αυτές τις πραγματικότητες.
Μετά από χρόνια αδιάκοπου σκότους, ακόμη και ένα διακριτικό σημάδι σταθερότητας είναι ευπρόσδεκτο, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι γράφουν τα γερμανικά μέσα για την επίσκεψη Μέρκελ

”Η έξοδος στις αγορές βγάζει προβάδισμα ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ”

”Ακατανόητη η έξοδος στις αγορές – Γιατί επιβαρυνθήκαμε με νέο δάνειο;”

Μετά τις αγορές έρχονται σκληρά μέτρα με ή χωρίς τρόικα

Με μικρό “καλάθι” στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ – Μικρές οι προσδοκίες για την επίσκεψη – αστραπή της Γερμανίδας καγκελαρίου

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα