Δεν διαψεύδεται επί της ουσίας, από το υπουργείο Οικονομικών, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, για το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα μια συνολική δόση άνω των 44 δισ. ευρώ, καθώς κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, όταν ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε ότι «το προσπαθούμε, δεν το έχουμε δέσει ακόμη». Ο ίδιος παράγοντας, πρόσθεσε ότι «γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις, και τίποτα δεν είναι δεδομένο».
Σημειώνεται ότι η Bild, επικαλούμενη γερμανικές κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι η Γερμανία θέλει να δώσει στην Ελλάδα ένα πακέτο τριών δόσεων συνολικού ύψους 44,6 δισ. ευρώ (τα 31,3 δισ. ευρώ της δόσης του β΄ τριμήνου, τα 5 δισ. ευρώ του γ΄ τριμήνου και τα 8,3 δισ. ευρώ της δόσης του δ΄ τριμήνου).
Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί μια τελική απόφαση για την επόμενη δόση.
Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε :
«Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, αυτό είναι αναμφισβήτητο και το έχουμε αναγνωρίσει. Είναι επίσης σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους υπεύθυνους στην Ελλάδα και να πούμε στον λαό ότι οι προσπάθειες δεν είναι μάταιες».
Ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι η επιμήκυνση των δύο ετών δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερα χρήματα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό (SWR), ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δεν αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες -όπως είπε- πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως και έκανε λόγο για «συνδυασμό μέτρων» που θα καλύψουν την ανάγκη χρηματοδότησης.
«Οι περισσότερες έχουν εφαρμοσθεί. Μερικές πρέπει ακόμα να τεθούν σε εφαρμογή πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε: «Το ότι η ανάκτηση της βιωσιμότητας του χρέους δεν θα γίνει το 2020, αλλά το 2022, ήταν από πριν σαφές, αλλά αυτό είναι μόνο ένα κι όχι το σημαντικότερο σημείο».
Goldman Sachs: Κούρεμα 80 δις στο ελληνικό χρέος
Σήμερα η έκθεση των αναλυτών της Goldman Sachs αναφέρει ότι απαιτείται δραστική μείωση του ελληνικού χρέους, σε ποσό άνω των 80 δισ. ευρώ, ώστε αυτό να περιορισθεί στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ έως το 2020.
Η έκθεση που φέρει τον τίτλο «Βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους: Επιβεβλημένη Αναδιάρθρωση του Επίσημου Τομέα» από τους οικονομολόγους Θεμιστοκλή Φιωτάκη, Lasse Holboell Nielsen και Antoine Demongeot, σημειώνει ότι χωρίς μία δραστική μείωση του χρέους, είναι απίθανο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει τον ΔΝΤ.
Σχετικά με τις λύσεις, η Goldman Sachs αναφέρει τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων, την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.
Επίσης, σημειώνει ότι είναι απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
O oργισμένος διάλογος Γιουνκέρ Λανγκάρντ για το αστρονομικό ελληνικό χρέος
Και ο Σόιμπλε το βιολί του: μη ρεαλιστικός ο στόχος για την Ελλάδα