Σάββατο, 29 Ιουν.
32oC Αθήνα

Bitcoin: Οι τρεις λόγοι για την αποδυνάμωση της τιμής του κάτω από τα 59.000 δολάρια

Bitcoin: Οι τρεις λόγοι για την αποδυνάμωση της τιμής του κάτω από τα 59.000 δολάρια

Νέα φάση αδυναμίας βιώνει το Bitcoin, καθώς έπεσε για λίγο η τιμή του, κάτω από το όριο των 59.000 δολαρίων τα μεσάνυχτα μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης (24 -25.06.24), αλλά ανέκαμψε ελαφρώς τις ώρες που ακολούθησαν. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ωστόσο, το μεγαλύτερο και παλαιότερο ψηφιακό νόμισμα έχει χάσει περίπου 8%.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές αναφέρουν 3 βασικούς λόγους για την αποδυνάμωση της τιμής του κρυπτονομίσματος Bitcoin, σύμφωνα με σημερινή (25.6.2024) δημοσίευση της Handesblatt.

O πρώτος λόγος είναι οι πληρωμές από το ανταλλακτήριο Mt.Gox, ο δεύτερος είναι οι εικασίες σχετικά με τις πωλήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση και ο τρίτος, η ανησυχία για τα επίμονα υψηλά επιτόκια. Πιο αναλυτικά: 

Λόγος 1: Πληρωμές από το ανταλλακτήριο Mt. Gox

Το Mt Gox ήταν κάποτε το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο, με έδρα το Τόκιο. Στη συνέχεια, υπέστη «πειρατεία» το 2011 και κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2014.

Ωστόσο, δεν εκλάπησαν όλα τα νομίσματα. Το ανταλλακτήριο εξακολουθεί να κατέχει σχεδόν 140.000 bitcoins, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης Arkham. Αυτά πρόκειται να καταβληθούν στους πρώην πελάτες από τον Ιούλιο, αναφέρει η βιομηχανική υπηρεσία Coindesk.

Οι αναλυτές υποψιάζονται ότι αυτό θα οδηγήσει σε πιέσεις πώλησης στην αγορά, τις οποίες ορισμένοι επενδυτές προφανώς θέλουν να προλάβουν. Για σύγκριση: Το διαπραγματεύσιμο στο χρηματιστήριο Bitcoin fund (ETF) της Fidelity κατέχει καλά 170.000 Bitcoin.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για μια μεγάλη κατάρρευση των τιμών θα μπορούσαν να είναι αδικαιολόγητες. Εξάλλου, μένει να δούμε πόσοι χρήστες του Mt. Gox θα διαθέσουν αμέσως τα bitcoin τους στην αγορά.

Το κρυπτονόμισμα έχει αυξηθεί κατά 140 φορές από τότε που το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης χρεοκόπησε. Η πώληση θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή υψηλών φόρων. Επομένως, πολλοί από τους πιστωτές του Mt. Gox, που έχουν πλέον πληρωθεί, θα μπορούσαν απλώς να κρατήσουν τα νομίσματά τους.

Οποιοσδήποτε χρειαζόταν επειγόντως χρήματα θα μπορούσε να έχει πουλήσει τις απαιτήσεις του έναντι της Mt Gox σε hedge funds εκ των προτέρων με έκπτωση, επισημαίνει ο Άλεξ Θορν (Alex Thorn) από την τράπεζα επενδύσεων κρυπτογράφησης Galaxy. Είχαν κερδοσκοπήσει σε μια πλήρη πληρωμή.

Λόγος 2: Εικασίες σχετικά με τις πωλήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Arkham, η γερμανική κυβέρνηση ασκεί, επίσης, πιέσεις στην τιμή του Bitcoin. Έχει πουλήσει bitcoins αξίας άνω των 195 εκατ. δολαρίων τις τελευταίες ημέρες, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ανάλυσης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μέσω της υπηρεσίας σύντομων μηνυμάτων X (πρώην Twitter).

Λόγος 3: Ανησυχία για τα επίμονα υψηλά επιτόκια

Η πολιτική επιτοκίων της Fed είναι επίσης πιθανό να αναστατώσει τους επενδυτές κρυπτογράφησης. Τα κρυπτογραφικά κεφάλαια έχουν πλέον καταγράψει εκροές συνολικού ύψους 1,2 δισ. δολαρίων τη δεύτερη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Coinshares.

Οι αναλυτές της Coinshares αισθάνονται μια ορισμένη «απαισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών σε σχέση με τη μείωση των επιτοκίων της Fed».

Στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή τους στα μέσα Ιουνίου, οι κεντρικοί τραπεζίτες έδωσαν σήμα ότι θα μειώσουν τα επιτόκια μόνο μία φορά φέτος. Τον Μάρτιο, ανέμεναν ακόμη 3 μειώσεις επιτοκίων.

Τα χαμηλά επιτόκια είναι συνήθως καλά για περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, όπως οι μετοχές τεχνολογίας και τα κρυπτονομίσματα. Τώρα αυτά θα μπορούσαν να αργήσουν περισσότερο να υλοποιηθούν.

Μια αχτίδα ελπίδας: Ether ETF

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές κρυπτογράφησης ελπίζουν σε νέα ώθηση τις επόμενες εβδομάδες. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ θα μπορούσε τότε να δώσει το τελικό πράσινο φως για ένα ETF στο δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, τον αιθέρα. Ωστόσο, σε αντίθεση με την πορεία προς την έναρξη του Bitcoin ETF, ο Ether δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κάνει ράλι.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο το Bitcoin όσο και ο Ether έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο από την αρχή του έτους. Το Bitcoin έχει κερδίσει 37% από τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ ο αιθέρας έχει αυξηθεί κατά 42%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις