Η ματαίωση του αποψινού Eurogroup για το «ελληνικό ζήτημα» και το γεγονός πως ακόμη δεν έχει ανάψει το «πράσινο φως» για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ, τροφοδοτούν τα νέα σενάρια… τρόμου για το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη.
«Οι ευρωπαίοι ηγέτες αφού δεσμεύθηκαν πριν από δύο χρόνια να απομακρύνουν την Ελλάδα από τον γκρεμό ταλαντεύονται τώρα ανάμεσα σε δύο επιλογές: να παράσχουν νέα βοήθεια σε μια οικονομία που στραγγαλίζεται ή να διακινδυνεύσουν μια πρωτοφανή χρεοκοπία που πιθανόν να ωθήσει εκτός ευρωζώνης τη χώρα και να προκαλέσει νέες αναταραχές στις αγορές», γράφει το Bloomberg.
Ακόμη κι αν η Ελλάδα πάρει το δάνειο, «αυτή η νίκη ίσως αποδειχθεί πολύ σύντομα πύρρειος αν η χώρα δεν καταφέρει να ανακόψει ή ακόμα καλύτερα να αντιστρέψει την καθοδική πορεία της οικονομίας», αναφέρει το πρακτορείο και συμπληρώνει ότι ακόμη κι αν οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ «είναι πλέον οι υπόλοιπες χώρες αυτές που έχουν αρχίσει τους υπαινιγμούς για το πιθανό διαζύγιο».
Σύμφωνα με το Bloomberg αντί οι ηγέτες της Ευρωζώνης να προειδοποιούν τους Έλληνες για την έξοδό τους από το ευρώ, θα ήταν καλύτερο να τους εξηγήσουν γιατί είναι αναγκαία τα επώδυνα μέτρα και πώς οι δικές τους οικονομίες συμμετέχουν στο βάρος της σταθεροποίησης του κοινού νομίσματος, το οποίο ήταν σχεδιασμένο με λάθος τρόπο.
«Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποτύχουν σε αυτή την προσπάθεια, υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθούν, αν αποτύχει το φάρμακο της λιτότητας, ανεξάρτητα από το αν πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας είναι αυτοδημιούργητα», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου.
Το Bloomberg θεωρεί ότι το γερμανικό σχέδιο, που βασίζεται στη λιτότητα, δεν είναι αποτελεσματικό και πρέπει να διευρυνθεί επειγόντως. «Αγνοεί το θεμελιώδες ερώτημα, αν μπορεί η Ελλάδα να σωθεί μόνο με τη λιτότητα και με μία περιορισμένη χρεοκοπία, που απαλλάσσουν τους λοιπούς φορολογούμενους της Ευρωζώνης από πρόσθετα βάρη».
Κατά την άποψη του Bloomberg, η Ελλάδα χρειάζεται μία μεγαλύτερη διαγραφή του χρέους της για να είναι αποτελεσματικό το σχέδιο διάσωσης και η Ευρωζώνη πρέπει να δεσμεύσει περισσότερα κεφάλαια από τις χώρες της για να διατηρήσει τη συνοχή της.
Την ίδια ώρα, η Wall Street Journal θεωρεί απαράδεκτη τη στάση των ευρωπαίων ηγετών έναντι της Ελλάδας και τονίζει πως οι ανεκπλήρωτοι όροι που επικαλείται ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως δικαιολογία για τη ματαίωση του Eurogroup, απλά δεν είναι κάτι καινούργιο!
«Οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν εντείνει με ιδιαίτερη σκληρότητα την πίεση προς την Ελλάδα παρά το ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας ενέκρινε νέα, σκληρά μέτρα λιτότητας εν μέσω μαζικών διαμαρτυριών. Κανένα από τα ανεπίλυτα ζητήματα που επικαλείται ο κ. Γιούνκερ δεν είναι πραγματικά καινούργιο», αναφέρει το δημοσίευμα.
Αλλά δε λείπει και η αιχμή προς τον Αντώνη Σαμαρά, που ενώ ψήφισε το νέο μνημόνιο «έχει εμφανιστεί ως ακατάβλητος επικριτής του προγράμματος λιτότητας δηλώνοντας ότι βυθίζει την οικονομία σε ένα σπιράλ βαθιάς ύφεσης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
”Επιλύθηκαν τα ελληνικά προβλήματα που ανέβαλαν το Eurogroup”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Είμαστε όλοι Έλληνες!» – Η Humanite μαζεύει υπογραφές υπέρ της Ελλάδας