Οικονομία

Bloomberg – Αργεντινή: Ο Μιλέι προτείνει «ανταλλαγή» χρέους 71 δισ. δολ. μέσω έκδοσης νέων ομολόγων προς αντικατάσταση όσων λήγουν το Φεβρουάριο

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι προτείνει μια ανταλλαγή τοπικού χρέους που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 71 δισεκατομμύρια δολάρια, με στόχο τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών της χώρας μέσω της μετατόπισης των λήξεων και της μείωσης του ελλείμματος στο μηδέν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο υπουργός Οικονομίας Λούις Καπούτο (Luis Caputo) και ο υπουργός Οικονομικών Πάμπλο Κουίμο (Pablo Quirno) είπαν στους εκπροσώπους των τοπικών και ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Αργεντινή ότι σχεδιάζουν να εκδώσουν νέα ομόλογα πέσο τον Φεβρουάριο για να αντικαταστήσουν τις λήξεις του 2024, σύμφωνα πληροφορίες. Θα ήταν η μεγαλύτερη μετακύλιση του εγχώριου χρέους στην ιστορία της Αργεντινής, ξεπερνώντας έναν παρόμοιο ελιγμό πέρυσι από τον προκάτοχο του Καπούτο, Σέρτζιο Μάσα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του έβγαλε λήξεις ύψους 28,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι συνομιλίες συνεχίζονται και οι όροι της πρότασης μπορεί να αλλάξουν.

Η παράλληλη συναλλαγματική ισοτιμία της Αργεντινής αποδυναμώθηκε την Παρασκευή (05.01.24) για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση στα 1,133 πέσος ανά δολάριο, ένα ακόμη ρεκόρ.

Οι πληρωμές χρέους του Δημοσίου της Αργεντινής σε τοπικό νόμισμα για το τρέχον έτος εκτιμώνται επί του παρόντος σε 57,5 τρισεκατομμύρια πέσος (71 δισεκατομμύρια δολάρια στην επίσημη ισοτιμία), σύμφωνα με την τοπική χρηματιστηριακή εταιρεία GMA Capital. Αυτό περιλαμβάνει ομόλογα με πληρωμές τόκων συνδεδεμένες με τον πληθωρισμό, τη συναλλαγματική ισοτιμία και ομόλογα σταθερού επιτοκίου, σύμφωνα με την GMA, η οποία εκτιμά ότι περίπου το 40% αυτού του χρέους βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα, αντί των δημόσιων τραπεζών που γενικά αναγκάζονται από την κυβέρνηση να μετακυλήσουν.

Η ανταλλαγή θα προστεθεί στα μέτρα σοκ-θεραπείας που έλαβε ο Μίλεϊ τον πρώτο μήνα της θητείας του, συμπεριλαμβανομένης της υποτίμησης του πέσο κατά 54%, της μαζικής απορρύθμισης και των απότομων περικοπών δαπανών για να διορθώσει το χρόνιο έλλειμμα που είναι η αιτία του πληθωρισμού που ξεπερνά το 200% και έχει οδηγήσει σχεδόν το μισό έθνος στη φτώχεια. Δείχνει επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Μίλεϊ: η Αργεντινή οφείλει στους πιστωτές της Wall Street σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για πληρωμές τόκων την επόμενη εβδομάδα, ενώ ξεχωριστά αντιμετωπίζει δικαστική απόφαση για μια υπόθεση ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά την υποτίμηση του Δεκεμβρίου, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα συναλλαγματικά αποθέματα κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια και η διαφορά μεταξύ της επίσημης και της παράλληλης συναλλαγματικής ισοτιμίας της Αργεντινής μειώθηκε σε σχεδόν 10% από 200%. Ωστόσο, οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι το νόμισμα της Αργεντινής θα δεχθεί αυξανόμενες πιέσεις τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι ορισμένες αναθεωρήσεις της πολιτικής του Μίλεϊ δεν είναι βιώσιμες.

Οι Caputo και Quirno είπαν στους τραπεζίτες ότι η ανταλλαγή θα είναι εθελοντική και τα ομόλογα θα προσαρμοστούν στις ανάγκες των τραπεζών, αν και θα τοποθετηθούν σε τιμές αγοράς, είπαν οι άνθρωποι. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρότειναν την έκδοση ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό και λήγουν το 2025, το 2026 και το 2027 ως μια πιθανή εναλλακτική λύση για την ανταλλαγή.

Η συνάντηση με τους αξιωματούχους της τράπεζας έγινε την ίδια ημέρα που ο Καπούτο επρόκειτο να ξεκινήσει συνομιλίες με το προσωπικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο έφτασε στο Μπουένος Άιρες για να ξεκινήσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα της κυβέρνησης ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο ξεκίνησαν την Παρασκευή, η συνάντηση του Καπούτο με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ αναβλήθηκε για δεύτερη φορά, μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με διάφορα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν σχολίασε αμέσως την αλλαγή του προγράμματος.

Η πετρελαιακή εταιρεία – γίγας επιδιώκει επιστροφή στις αγορές ομολόγων εν μέσω προσφοράς επαναγοράς

Tην ίδια ώρα, η YPF , ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Αργεντινής, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων καθώς πραγματοποιεί επαναγορά χρέους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συναλλαγή, σύμφωνα με το Βloomberg.

Ο πετρελαιοπαραγωγός επρόκειτο να ξεκινήσει συναντήσεις με επενδυτές την Παρασκευή (05.01.24) για να μετρήσει τις διαθέσεις για ένα επταετές ομόλογο εξασφαλισμένο από τα έσοδα των εξαγωγών, σύμφωνα με τους ανθρώπους, οι οποίοι ζήτησαν ανωνυμία, καθώς οι συναντήσεις είναι ιδιωτικές. Η εταιρεία ανέθεσε στις Citigroup, JPMorgan Chase & Co. και Santander να οργανώσουν τις συναντήσεις.

Εάν προχωρήσει στη συμφωνία, η εταιρεία που έχει αξιολογηθεί ως “σκουπίδι” σχεδιάζει να προσφέρει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού μέσου EconoJournal.

Νωρίτερα την Παρασκευή (05.01.24), η κρατική εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να επαναγοράσει ορισμένα ομόλογα για να μειώσει το βραχυπρόθεσμο χρέος. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα καταβάλει μετρητά για τα 346 εκατομμύρια δολάρια που εκκρεμούν για τα ομόλογα που λήγουν τον Απρίλιο. Προσφέρει πριμοδότηση στους επενδυτές που θα υποβάλουν προσφορά πριν από μια πρόωρη προθεσμία στις 19 Ιανουαρίου.

Τα ομόλογα της YPF σε δολάρια απέδωσαν 30% πέρυσι, την καλύτερη απόδοση για το εταιρικό χρέος στη Λατινική Αμερική μετά την αεροπορική εταιρεία Avianca, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg. Τα ομόλογα που λήγουν τον Απρίλιο διαπραγματεύονται σε περίπου 99,5 σεντς ανά δολάριο, σύμφωνα με ενδεικτική τιμολόγηση που συνέταξε το Bloomberg.

Η εταιρεία προσέλαβε τις Citigroup, JPMorgan, Santander, Banco Santander Argentina και Banco de Galicia y Buenos Aires για να οργανώσει τη συναλλαγή επαναγοράς ομολόγων. Η προσφορά λήγει στις 5 Φεβρουαρίου.

Και οι τρεις μεγαλύτεροι πιστωτικοί φορείς αξιολογούν την YPF ως “σκουπίδια”. Οι οίκοι S&P Global Ratings και Fitch Ratings της αποδίδουν βαθμολογία CCC-, τρεις βαθμίδες πάνω από την αθέτηση πληρωμών. Εν τω μεταξύ, η Moody’s Investors Service βαθμολογεί την εταιρεία με Caa3.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα