Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Bloomberg: Οι ελληνικές τράπεζες κυνηγούν ξένες συμφωνίες μετά την επώδυνη στροφή

Bloomberg: Οι ελληνικές τράπεζες κυνηγούν ξένες συμφωνίες μετά την επώδυνη στροφή
Φωτογραφία: Eurokinissi

Έτοιμες να ξοδέψουν χρήματα για συμφωνίες στο εξωτερικό είναι οι ελληνικές τράπεζες, αφού βγήκαν από χρόνια επώδυνης αναδιάρθρωσης, δήλωσαν τα κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας σήμερα (18.11.2024) σε εκδήλωση του Bloomberg.

«Χρειάζεται οι ελληνικές τράπεζες να γίνουν ισχυρότερες και μεγαλύτερες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το Bloomberg. «Όλοι μας εξετάζουμε σχέδια εκτός Ελλάδας», είπε.

Τα σχόλιά του επανέλαβαν οι άλλοι συμμετέχοντες στο πάνελ, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Παύλος Μυλωνάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Ergasias Service and Holdings SA Φωκίων Καραβίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η διασυνοριακή ενοποίηση στον κλάδο θα ήταν ευπρόσδεκτη από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας για την επιστροφή των τραπεζών στην ιδιωτική ιδιοκτησία. Σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, το κράτος αποχώρησε από τρεις από τους μεγαλύτερους δανειστές της χώρας και εκχώρησε σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή του σε έναν τέταρτο. Οι εκποιήσεις, οι οποίες απέφεραν 3,5 δισ. ευρώ για την κυβέρνηση, ουσιαστικά ιδιωτικοποίησαν έναν ολόκληρο κλάδο.

Οι ελληνικές πωλήσεις εγκαινίασαν μια νέα εποχή για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς οι κυβερνήσεις από την Ιρλανδία έως την Ιταλία και από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γερμανία πωλούν τράπεζες που κατείχαν από τις μαζικές διασώσεις πριν από περίπου μιάμιση δεκαετία. Αυτό είναι εφικτό επειδή οι εκτινασσόμενες αποτιμήσεις των τραπεζών υπόσχονται αξιοπρεπείς τιμές, ενώ οι τρύπες που ανοίγουν στον προϋπολογισμό σημαίνουν ότι πολλές κυβερνήσεις αναζητούν νέες πηγές εσόδων.

«Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν πλεονάζον κεφάλαιο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Καραβίας στο πάνελ. Θα το χρησιμοποιήσουν για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, να επιστρέψουν κάποιο ποσό στους επενδυτές – και να αναζητήσουν εξαγορές, είπε, επισημαίνοντας «τους τομείς των τραπεζών, των ασφαλίσεων και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων» ως τους πιο ενδιαφέροντες.

Ανέφερε επίσης τις αγορές στη Βουλγαρία και την Κύπρο τα τελευταία χρόνια ως απόδειξη ότι οι ελληνικές τράπεζες γίνονται ενεργοί φορείς εξυγίανσης.

Οι Έλληνες δανειστές πέτυχαν την ανάκαμψή τους σταδιακά. Αρχικά μείωσαν τα κόκκινα δάνειά τους από το μέγιστο ποσοστό 90,7% τον Μάρτιο του 2016 σε 6,9% τον Ιούνιο. Η επιστροφή στην κερδοφορία τους επέτρεψε να πληρώσουν μέρισμα φέτος για πρώτη φορά από το 2008.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις