Παρασκευή, 29 Νοε.
16oC Αθήνα

Bloomberg: Οι κινεζικές τράπεζες αυξάνουν  τους περιορισμούς  χρηματοδότησης προς τους Ρώσους – «Κίνδυνος απρόβλεπτων συνεπειών»

Bloomberg: Οι κινεζικές τράπεζες αυξάνουν  τους περιορισμούς  χρηματοδότησης προς τους Ρώσους – «Κίνδυνος απρόβλεπτων συνεπειών»

Οι κρατικές τράπεζες της Κίνας αυστηροποιούν τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση προς τους πελάτες τους από τη Ρωσία μετά την έγκριση από τις ΗΠΑ δευτερογενών κυρώσεων σε υπερπόντιες χρηματοπιστωτικές εταιρείες που βοηθούν την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Bloomberg.

Τουλάχιστον δύο τράπεζες της Κίνας διέταξαν επανεξέταση των δραστηριοτήτων τους προς τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες, εστιάζοντας σε διασυνοριακές συμφωνίες,  αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

Οι τράπεζες θα διακόψουν τους δεσμούς τους με πελάτες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων και θα σταματήσουν να παρέχουν οποιεσδήποτε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία, ανεξάρτητα από το νόμισμα ή τον τόπο των συναλλαγών, δήλωσαν οι άνθρωποι.

Οι τράπεζες εντείνουν τη δέουσα επιμέλεια για τους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων για το αν οι εγγραφές των επιχειρήσεων, οι εξουσιοδοτημένοι δικαιούχοι και οι τελικοί ελεγκτές τους είναι από τη Ρωσία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο έλεγχος θα επεκταθεί σε μη Ρώσους πελάτες που διεξάγουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία ή μεταφέρουν κρίσιμα αντικείμενα στη Ρωσία μέσω τρίτης χώρας, είπαν.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την κλιμάκωση των περιορισμών που ίσχυαν για τις κινεζικές κρατικές τράπεζες τουλάχιστον από τις αρχές του 2022, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε κύμα κυρώσεων από κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα χρησιμοποιήσει δευτερογενείς κυρώσεις εναντίον τραπεζών που διευκολύνουν συμφωνίες για τη Ρωσία να προμηθεύεται εξοπλισμό απαραίτητο για την πολεμική της μηχανή, επεκτείνοντας την οικονομική μάχη εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Εθνική Υπηρεσία Χρηματοοικονομικής Ρύθμισης δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει τον βαθμό στον οποίο η Κίνα συμμορφώνεται με τις αμερικανικές κυρώσεις, παρά την αντίθεσή της σε αυτές επί της αρχής και τις δεσμεύσεις της να διατηρήσει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ έχει αποφύγει να παράσχει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, ακόμη και όταν παρέχει διπλωματική υποστήριξη στον Πούτιν και εντείνει το εμπόριο σε τομείς που δεν απαγορεύονται από τις κυρώσεις.

Οι εξαγωγές της Κίνας προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια του πολέμου και το έθνος έχει γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, με τις αποστολές άνθρακα να έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2020.

Οι κυρώσεις έχουν στερήσει από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας την πρόσβαση σε περίπου το ήμισυ των διεθνών αποθεμάτων της, αφήνοντάς την να έχει στην κατοχή της μόνο χρυσό και γουάν. Η χρήση του κινεζικού νομίσματος έχει αυξηθεί με το μερίδιο των διακανονισμών με βάση το γουάν να ανέρχεται στο 27% από τον Σεπτέμβριο, από 15% στο τέλος του 2021.

Στα χρηματοοικονομικά, οι ρωσικές τράπεζες το 2022 στράφηκαν στην κινεζική UnionPay μετά την αναστολή των εργασιών της Visa και της Mastercard Inc.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της χώρας έχουν ιστορικό συμμόρφωσης με προηγούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, προκειμένου να μην χάσουν την πρόσβαση στο σύστημα εκκαθάρισης δολαρίων ΗΠΑ.

Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δευτερογενείς κυρώσεις είναι αμφιλεγόμενη, διότι ο δυνητικός αντίκτυπος είναι δύσκολο να προβλεφθεί και ενέχει τον κίνδυνο απρόβλεπτων συνεπειών. Οι τράπεζες, που φοβούνται να παραβιάσουν τους κανόνες, ενδέχεται να εγκαταλείψουν ολόκληρους τομείς ακόμη και αν δεν τους επιβληθούν κυρώσεις.

Η Industrial & Commercial Bank of China και η Bank of China προχώρησαν στον περιορισμό της χρηματοδότησης για ρωσικά εμπορεύματα τον Φεβρουάριο του 2022, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg News, παρόλο που οι κυρώσεις τότε γλίτωσαν τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

Στον τελευταίο γύρο περιορισμών, οι τράπεζες διατάχθηκαν να τηρούν ένα αυστηρό όριο σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αν οι επιχειρήσεις τους που σχετίζονται με τη Ρωσία αφορούν τομείς που θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις