Οικονομία

Brent και ευρώ βάζουν φωτιά στα καύσιμα – Σε 31 νομούς η τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων όχι μόνο διατηρούνται αλλά από σήμερα και μετά αναμένονται και νέες αυξήσεις στις τιμές βενζίνης και diesel κίνησης, κυρίως λόγω του μίνι ράλι στις τιμές του Brent και επιπροσθέτως από την μικρή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ήδη σε 31 νομούς της χώρας η μέση τιμή της βενζίνης είναι πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η τιμή είναι σχετικά χαμηλότερη, αφού και στις άλλες περιοχές η τιμή βρίσκεται κοντά σε αυτό το όριο.

Η νέα αυτή εξέλιξη επιτείνει μία ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με την ακρίβεια και φέρνει σε απόγνωση τους καταναλωτές που βλέπουν ότι εκτός από την ακρίβεια στα τρόφιμα έχουν να αντιμετωπίσουν μία νέα εστία ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σήμερα ή το αργότερο αύριο και επισήμως στην Ελλάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων θα είναι πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ για το diesel κίνησης η τιμή θα πλησιάσει όλο και περισσότερο στα 1,8 ευρώ το λίτρο.

Και όλα αυτά σε μέσα επίπεδα, όπως αυτά καταγράφοντας στο Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, αφού στην πράξη σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας – στις περισσότερες για την ακρίβεια – η μέση τιμή της βενζίνης ήδη είναι πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε 31 νομούς της χώρας, δηλαδή στους περισσότερους, η μέση τιμή υπερβαίνει τα 2 ευρώ το λίτρο. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές η τιμή αγγίζει ή και υπερβαίνει τα 2,4 ευρώ το λίτρο. Αυτό παρατηρείται κατά κύριο λόγο στις νησιωτικές περιοχές και ειδικά στα απομακρυσμένα νησιά.

Εκεί λοιπόν και το diesel κίνησης βρίσκεται στην περιοχή των 2 ευρώ. Στις περισσότερες περιοχές πάντως η τιμή υπερβαίνει τα 1,8 ευρώ το λίτρο.

Οι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι νέες ανατιμήσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η τιμή του Brent έχει εκτοξευθεί στα επίπεδα των 89 δολαρίων των βαρέλι, που σε συνδυασμό με τη μικρή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που φέρνουν νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Πριν λίγες ημέρες μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλη Κιούσης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, σε ότι αφορά την ακρίβεια στα καύσιμα, με την Ολλανδία να βρίσκεται στην πρώτη θέση και την Δανία στην δεύτερη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «στα μεγάλα αστικά κέντρα είμαστε στο ψυχολογικό φράγμα των 2 ευρώ ανά λίτρο», προσθέτοντας ότι το τελευταίο τρίμηνο η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 20 λεπτά το λίτρο και η τιμή του πετρελαίου κατά 28 λεπτά το λίτρο.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι αυξήσεις οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει κάποια παρέμβαση στο ζήτημα των τιμών, μπορούν όμως να μειωθούν οι σχετικοί φόροι στη χώρα μας, όπως έχει εξάλλου προτείνει η Ομοσπονδία, έτσι ώστε το καύσιμο να είναι προσιτό στον μέσο καταναλωτή.

Τέλος, να σημειωθεί ότι την προσεχή Παρασκευή ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ τον πληθωρισμό για τον Αύγουστο και όπως αναφέρουν οι ενδείξεις και τα πρώτα ενδεικτικά στοιχεία από την Eurostat θα παρατηρηθεί νέα αύξηση στις τιμές των τροφίμων, καθώς επίσης θα μετριάζεται η θετική επίπτωση από τις τιμές των καυσίμων και γενικά της ενέργειας.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
H United Group εισέρχεται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αρχική επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία
Mείζονα νέα πρωτοβουλία για την παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, με αρχική επένδυση ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ στη Βουλγαρία, ανακοινώνει η United Group, μητρική εταιρεία της Nova
H United Group εισέρχεται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με αρχική επένδυση 120 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία
ΕΕ: Αναμένονται κόφτες στους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας υπό την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μειώσει τις απαιτήσεις της για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (ESG), καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να παρουσιάσει επίσημη πρόταση
ΕΕ: Αναμένονται κόφτες στους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας υπό την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας