Οικονομία

COP28: Η Ισπανία και η Γαλλία καταδικάζουν τη θέση του ΟΠΕΚ για τα ορυκτά καύσιμα

Η Ισπανία και η Γαλλία καταδίκασαν τη θέση του ΟΠΕΚ για τα ορυκτά καύσιμα αφού το καρτέλ ζήτησε από τις χώρες μέλη του να «απορρίψουν δραστήρια» οποιαδήποτε συμφωνία με στόχο τα καύσιμα αυτά στις κλιματικές διαπραγματεύσεις της COP28. Παράλληλα ο Καναδάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τελικό κείμενο θα υπάρξει αναφορά στα ορυκτά καύσιμα.

Η ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης κατήγγειλε σήμερα την «απεχθή» θέση του ΟΠΕΚ για τα ορυκτα καύσιμα.

«Πιστεύω πως είναι αρκετά απεχθές εκ μέρους των χωρών του ΟΠΕΚ να αντιτάσσονται στο να θέσουμε τον πήχυ εκεί όπου πρέπει να είναι» για το κλίμα, δήλωσε στο Ντουμπάι η Τερέσα Ριμπέρα, η χώρα της οποίας ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κουβεϊτιανός γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) Χάιθαμ αλ Γάις ζήτησε αυτή την εβδομάδα με επιστολή του «επειγόντως» από τα κράτη μέλη του να «απορρίψουν δραστήρια» κάθε συμφωνία με στόχο τα ορυκτά καύσιμα στις διαπραγματεύσεις της COP28 για το κλίμα οι οποίες διεξάγονται στο Ντουμπάι.

Η επιστολή φέρει ημερομηνία της περασμένης Τετάρτης και απευθύνεται στα 13 κράτη μέλη του ΟΠΕΚ, μεταξύ των οποίων το Ιράκ, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που προεδρεύουν φέτος της COP28, και τη Σαουδική Αραβία.

Ο αλ Γάις αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή του, αλλά δήλωσε πως ο ΟΠΕΚ θέλει οι συνομιλίες να επικεντρωθούν στη μείωση των εκπομπών, και όχι στην επιλογή πηγών ενέργειας.

«Ο κόσμος χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις σε όλες τις ενέργειες, περιλαμβανομένων των υδρογονανθράκων», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ. «Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη και συμπεριληπτική».

Εντούτοις, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους η ισπανίδα υπουργός Τερέσα Ριμπέρα, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ευθυγραμμισθεί με πολλούς άλλους, τη μεγάλη πλειοψηφία των μερών αυτής της διάσκεψης, για να εξασφαλίσει ότι θα επιτύχουμε ένα σημαντικό και παραγωγικό αποτέλεσμα για την έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα, την ενεργειακή μετάβαση, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση όλων στην ενέργεια».

Από την πλευρά της, η γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ-Ρινασέ υπογράμμισε σήμερα πως είναι «κατάπληκτη» και «θυμωμένη» με την επιστολή του ΟΠΕΚ.

«Είμαι κατάπληκτη γι’ αυτές τις δηλώσεις του ΟΠΕΚ. Και είμαι θυμωμένη», δήλωσε η υπουργός από το Ντουμπάι, υπενθυμίζοντας ότι «τα ορυκτά καύσιμα ευθύνονται για πάνω από το 75% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» και πως «πρέπει να βγούμε απ’ αυτά (τα ορυκτά καύσιμα) αν θέλουμε να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό».

«Η θέση του ΟΠΕΚ θέτει σε κίνδυνο τις πιο ευάλωτες χώρες και τους πιο φτωχούς πληθυσμούς που είναι τα πρώτα θύματα αυτής της κατάστασης», πρόσθεσε.

«Επαφίεμαι στην προεδρία της COP να μην επιτρέψει να εντυπωσιασθεί από τις δηλώσεις αυτές και για να φέρει μια συμφωνία που να δηλώνει ένα σαφή στόχο εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα», υπογράμμισε η Πανιέ-Ρινασέ.

Ο καναδός υπουργός Περιβάλλοντος Στίβεν Γκιλμπό, ο οποίος διαδραματίζει ρόλο κλειδί στις συνομιλίες της COP28, δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι είναι «αρκετά πεπεισμένος» ότι στο τελικό ανακοινωθέν θα υπάρξει αναφορά στα ορυκτά καύσιμα.

Ο Γκιλμπό είναι ένας από τους υπουργούς τους οποίους όρισαν τα Εμιράτα για να ξεμπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις. Αποτελεί έτσι ένα δίδυμο μαζί με την αιγύπτια υπουργό Γιασμίν Φουάντ που συζητάει για τα «μέσα εφαρμογής» – μια διατύπωση η οποία καλύπτει στην πραγματικότητα το ζήτημα της εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα.

«Είναι μια συζήτηση η οποία θα διαρκέσει ακόμα μερικές ημέρες. Διάφορες ομάδες συνομιλούν, συζητούν, προσπαθούν να καταλάβουν πάνω σε τι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, όμως ως συζήτηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο», δήλωσε ο Στίβεν Γκιλμπό αναφερόμενος στο ζήτημα των ορυκτών καυσίμων.

Ο καναδός υπουργός διευκρίνισε πως δεν είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το κείμενο του ΟΠΕΚ. Όμως «ειλικρινά λίγη σημασία έχει τι λέει το κείμενο, κατευθυνόμαστε προς μια μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα», τόνισε.

«Καθώς οι χώρες σε όλο τον πλανήτη εξηλεκτρίζουν τις μεταφορές τους, τα δίκτυά τους, τις βιομηχανίες τους, η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα θα μειωθεί», υπογράμμισε ο Γκιλμπό.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα