Με δύο σημαντικές επιτυχίες ολοκληρώνει η Ελλάδα τη φετινή παρουσία της στην κλιματική διάσκεψη COP 28 που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι.
Καταρχήν, στην COP28 από πλευράς Ελλάδας υπεγράφη η συμφωνία για να γίνει ο Πόρος το τρίτο πράσινο νησί στα πλαίσια της πρωτοβουλίας GR-Eco Islands μέσω συνεργασίας με τη Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Πρόκειται για κίνηση όχι μόνο συμβολικής σημασίας, καθώς στόχος του ΥΠΕΝ είναι να κάνει τον Πόρο “βιτρίνα” για την ενεργειακή μετάβαση. Πρόκειται για ένα νησί με έντονη τουριστική κίνηση, άρα οι λύσεις που θα εφαρμοστούν εκεί θα έχουν απήχηση τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας μας.
Στον Πόρο θα κατασκευαστούν φωτοβολταϊκά για να καλύψουν μέρος των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρισμό, θα εγκατασταθούν φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ και τα φέρι μποτ και τα πλοιάρια που μεταφέρουν επιβάτες στην απέναντι πλευρά θα κινούνται ηλεκτρικά αντί με πετρέλαιο. Ταυτόχρονα, θα αλλάξει η διαχείριση αποβλήτων του νησιού με εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
Ακόμα πιο σημαντική θεωρείται, όμως, η είσοδος της εμιρατιανής TAQA στο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, Euroasia Interconnector.
Πρόσφατα τα ηνία του μεγαλεπήβολου έργου ανέλαβε ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να το φέρει εις πέρας. Μετά τη νέα συμφωνία το έργο μετονομάστηκε σε “Great Sea Interconnector” και πλέον πατάει σε πιο σταθερές βάσεις, καθώς πέρα από τη στήριξη της Ε.Ε., έχει και τις βαθιές τσέπες της TAQA να υπολογίζει.
Συγκεκριμένα, το έργο χαίρει επιδότησης ύψους 657 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί από το Connecting Europe Facility της ΕΕ. Πέραν της TAQA, υπάρχουν επαφές και με το ισραηλινό fund Aluma, καθώς και με επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία για να στηρίξουν χρηματοδοτικά το εγχείρημα.
Οι παραπάνω εξελίξεις και το ενδιαφέρον επενδυτών από τη Μέση Ανατολή αποτελούν πολύ θετική είδηση, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη διασύνδεση, αλλά και για τις φιλοδοξίες της Ελλάδας να γίνει ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.
Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι μελλοντικά σημαντικές ποσότητες πράσινου ηλεκτρισμού που θα παράγεται στη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούν να φτάνουν στη χώρα μας μέσω των νέων διασυνδέσεων και από εκεί να διοχετεύονται προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, η συνεργασία με τους Άραβες δείχνει ότι τα γεγονότα στο Ισραήλ και τη Γάζα δεν εκτροχιάζουν την ενεργειακή συνεργασία. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να στήριξε τους Ισραηλινούς μετά το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου, αλλά το έκανε προσεκτικά και διατηρώντας τις ισορροπίες και τις σχέσεις της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο.
Άλλωστε, κάτι τέτοιο αποτελεί μονόδρομο, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μακροχρόνιους εμπορικούς δεσμούς με εταιρείες της Μέσης Ανατολής, ανάμεσά τους οι ναυτιλιακές, τα διϋλιστήρια και πολλές άλλες.