Πέμπτη, 28 Νοε.
17oC Αθήνα

Corinth Capital: Τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάπτυξης δημιουργούν φιλοδοξίες για γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας

Corinth Capital: Τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάπτυξης δημιουργούν φιλοδοξίες για γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας

Στις χώρες της Μεσογείου που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, πρόκειται να διοχετευτεί το μεγαλύτερο ποσοστό από τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απ’ αυτό το ποσό, η Ελλάδα θα λάβει 72 δισ. ευρώ (9,6% επί του συνολικού ποσού), όταν η Ιταλία, που αποτελεί το μεγαλύτερο δικαιούχο θα λάβει 209 δισ. ευρώ (28% του συνολικού ποσού). Το μεγαλύτερο πλήγμα για την ελληνική οικονομία θα έρθει από την πτώση του τουρισμού, που αποτελεί το 25% με 30% του εγχώριου ΑΕΠ.

Όπως εκτιμούν αναλυτές της επενδυτικής εταιρείας Corinth Capital, το ποσό που προορίζεται για την Ελλάδα, είναι καλύτερο από το αναμενόμενο και εκπληρώνει τις φιλοδοξίες για μια γρήγορη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Το μερίδιο 9,6% της Ελλάδας επί του συνολικού ποσού του ταμείου ανάκαμψης αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο του εγχώριου ΑΕΠ.

Click4more Γ. Σπυριδόπουλος: O π. πρόεδρος της ΠΑΕ Βόλου κι επικεφαλής της Skotina Resort μιλά στο newsit.gr για το glamping στην Ελλάδα

Σχολιάζοντας το ποσό που προορίζεται για την ανάκαμψη της χώρας μας από τις επιπτώσεις της πανδημίας, από την Corinth Capital τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν επλήγη από τον κορονοϊό σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο η Ιταλία ή η Ισπανία, αλλά ο αριθμός των περιπτώσεων κορονοϊού (θυμάτων) δεν είναι το κύριο κλειδί της κατανομής των κεφαλαίων ανάκαμψης.

Είναι πολύ πιθανό ότι η ελληνική οικονομία θα υποφέρει από την τεράστια πτώση του τουρισμού, οπότε η κατανομή θα βοηθήσει στην ανάκαμψη μεγάλου μέρους της ελληνικής οικονομίας.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ προσπαθούσαν να συμφωνήσουν για το πακέτο των 1,8 τρισ. ευρώ για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης για την τόνωση της οικονομίας της ΕΕ που επλήγη από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι συζητήσεις των πρωθυπουργών των κρατών μελών της ΕΕ δεν βρέθηκαν σε αδιέξοδο για το συνολικό ποσό των 750 δισ. ευρώ για το ταμείο ανάκαμψης, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επιμεριστεί αυτό το πακέτο. Η αρχική πρόταση ήταν ότι 500 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ για δάνεια.

Κυβερνήσεις με επικεφαλής αυτήν της Ολλανδίας πρότειναν τη μείωση του «τμήματος επιχορήγησης» του πακέτου σε 300 δισ., ενώ οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία προτιμούσαν την αρχική πρόταση. Σύμφωνα με την τελική συμφωνία 390 δισ. θα δοθούν σε επιχορηγήσεις, ενώ 360 δισ. σε δάνεια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις