Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Credit Suisse: Αίτημα για στήριξη στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Credit Suisse: Αίτημα για στήριξη στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Αίτημα για βοήθεια έκανε στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας η Credit Suisse μετά την κατρακύλα της μετοχής της, σύμφωνα με τη Financial Times. Πρόκειται για αναδίπλωση των ιθύνοντών της, μετά τα λεγόμενα του προέδρου της, Άξελ Λέμαν.

Η μετοχή της Credit Suisse έχει κατρακυλήσει στο 30%, με τη Financial Times να αναφέρει ότι η ελβετική τράπεζα ζήτησε δήλωση δημόσιας στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας ενώ φέρεται να ζήτησε και δημόσια στήριξη από τη Finma, τη ρυθμιστική Αρχή της Ελβετίας.

Για την ώρα, δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από τις δύο πλευρές.

«Δεν αποτελεί θέμα» η κρατική βοήθεια, δήλωσε ο πρόεδρός της

«Δεν αποτελεί θέμα» η κρατική βοήθεια, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Credit Suisse Group AG, Άξελ Λέμαν, και ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα δεν θα την πάρει αλλά θα προσπαθήσει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών Αρχών, μετά την κατρακύλα της μετοχής της.

Μια σειρά σφαλμάτων έχουν κατρακυλήσει τη μετοχή της τράπεζας Credit Suisse σε ιστορικό χαμηλό 30% σήμερα Τετάρτη (15.3.2023), παρασέρνοντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street, κάτι που πολλοί αναλυτές αποδίδουν στο ντόμινο των εξελίξεων που προκάλεσε η πτώχευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Το βήμα πίσω που έκανε ο βασικότερος μέτοχος της Credit Suisse, η Saudi National Bank, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της ελβετικής τράπεζας, έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Credit Suisse Group AG, εξήγησε ότι δεν θα ήταν ακριβές να συγκριθούν τα τρέχοντα προβλήματά της με το κραχ των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Άξελ Λέμαν μίλησε στο Συνέδριο του Χρηματοοικονομικού Τομέα στη Σαουδική Αραβία και επισήμανε ότι η σύγκριση δεν μπορεί να γίνει γιατί οι εκάστοτε τράπεζες ρυθμίζονται διαφορετικά. Όπως είπε, «έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό».

«Πήραμε ήδη το φάρμακο», είπε ο Λέμαν, αναφερόμενος στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και τόνισε ότι η τράπεζα δεν θα λάβει κρατική βοήθεια. Οι δηλώσεις αυτές, απηχούν αυτές του CEO χθες, ο οποίος δεσμεύτηκε για υπομονή με τον δανειστή.

Η τράπεζα είχε θέσει σε εφαρμογή το τριετές σχέδιό της για να επιστρέψει σε κερδοφόρα τροχιά, ωστόσο αυτό κινδυνεύει να βαλτώσει λόγω του sell off που πραγματοποιούν αρκετές ευρωπαϊκές και μη τράπεζες, μετά την κατάρρευση των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών.

Οι «ουσιώδεις αδυναμίες» και η σημερινή κατάρρευση

Η κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse έχει θέσει τις αγορές στο «κόκκινο». Άλλωστε, πριν από λίγα 24ωρα παραδέχθηκε ότι διαπίστωσε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις οικονομικές της καταστάσεις, επειδή το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, λόγω αθέτησης πληρωμών.

«Ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου επί της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης δεν ήταν αποτελεσματικός», ανέφερε η Credit Suisse στην ετήσια έκθεσή της, με τη διοίκηση να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι και οι διαδικασίες δημοσιοποίησης «δεν ήταν αποτελεσματικές».

Συγκεκριμένα η τράπεζα γνωστοποίησε ότι παρατηρούσε «σημαντικά υψηλότερες αναλήψεις καταθέσεων μετρητών, μη ανανέωση προθεσμιακών καταθέσεων που λήγουν και καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδα που ξεπερνούσαν σημαντικά τα ποσοστά που σημειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 υπήρξαν εκροές καταθέσεων ύψους 110 δισ. ελβετικών φράγκων.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα της Credit Suisse για το 2022 καταγράφηκε καθαρή ζημία ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το σύνολο του έτους.

Παράλληλα, η PwC, εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών που πραγματοποίησε τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, εξέδωσε «αρνητική γνώμη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του Ομίλου επί της χρηματοοικονομικής αναφοράς στις 31 Δεκεμβρίου 2022», ανέφερε η Credit Suisse.

Από εκεί και πέρα, το χάος στις αγορές. Το πρώτο σοκ ήρθε από τη Saudi National Bank, που αρνήθηκε να προχωρήσει σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, επειδή δεν θέλει να ξεπεράσει το όριο του 10% στις μετοχές της Credit Suisse. 

Τα απόνερα έφτασαν μέχρι και τη Wall Street και φαίνεται πως οι αλυσιδωτές αντιδράσεις δεν έχουν τελειώσει εδώ, αφού η ΕΚΤ επιμένει στην επιθετική νομισματική πολιτική της. 

Η ΕΚΤ διέρρευσε στο Reuters ότι δεν θα κάνει πίσω και θα αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσεις τα επιτόκιά της αύριο Πέμπτη, με αποτέλεσμα να πυροδοτεί «βουτιές» στα χρηματιστήρια όλης της Ευρώπης. Η ανησυχία είναι διάχυτη μεταξύ των επενδυτών, παρά τις διαβεβαιώσεις των αναλυτών ότι η Ευρώπη δεν διατρέχει κίνδυνο, γι’ αυτό φαίνεται πως η ΕΚΤ συνεχίζει την επιθετική νομισματική πολιτική της.

Στην Ελλάδα οι ρευστοποιήσεις επιταχύνθηκαν μετά τις 12:30 στις 4 συστημικές τράπεζες με τα ποσοστά να κυμαίνονται ως εξής: Εθνικής (-4,52%), Alpha Bank-9,28% (-8,01%), Πειραιώς (-7,27%) και Eurobank (-7,31%). Χαρακτηριστική είναι η αρνητική διακύμανση της Alpha Βank ακόμη και όταν στην αρχή ο ΔΤΡ ήταν στις 846 μονάδες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις