Οικονομία

Credit Suisse: Κρίσιμες οι επόμενες 2 μέρες – Τα σενάρια εξαγοράς και τα «αγκάθια»

Μετά την κρίση και την κατακόρυφη πτώση της μετοχής της, η Credit Suisse έχει δύο ημέρες για να βρει μια φόρμουλα που θα της επιτρέψει να καθησυχάσει και να πείσει πως δε διατρέχει κίνδυνο, πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα. 

Την Παρασκευή (17.03.2023) το βράδυ, οι Financial Times ανέφεραν πως η UBS, η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, βρίσκεται σε συνομιλίες για την πλήρη ή μερική εξαγορά της Credit Suisse, με τις ευλογίες των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα (BNS) «επιθυμεί μια απλή λύση πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα», διαβεβαιώνει η επιχειρηματική εφημερίδα, η οποία αναγνωρίζει πως δεν είναι βέβαιο ότι θα καταστεί δυνατό να βρεθεί μια συμφωνία.

Σίγουρα η Credit Suisse δεν είναι ακριβή. Έπειτα από μια μαύρη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο, η οποία εξανάγκασε την κεντρική τράπεζα να δανείσει 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,4 δισ. ευρώ) για να δώσει μια ανάσα στη τράπεζα της Ζυρίχης και να καθησυχάσει τις αγορές, δεν άξιζε κατά το χθεσινοβραδινό κλείσιμο του χρηματιστηρίου παρά μόλις λίγο περισσότερο από 8 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (8,1 δισεκ. ευρώ).

Όμως μια εξαγορά αυτού του μεγέθους είναι φοβερά περίπλοκη, πολύ περισσότερο που στην προκειμένη περίπτωση επείγει.

Και παρ’ ότι οι δύο ρυθμιστικές αρχές υπογραμμίζουν πως «η Credit Suisse ικανοποιεί τις απαιτήσεις για το κεφάλαιο και τη ρευστότητα που επιβάλλονται στις τράπεζες συστημικής σημασίας», η άνοδος των ασφαλίστρων πιστωτικού κινδύνου της τράπεζας, των CDS (Credit default swaps), είναι μια ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης.

Τα «αγκάθια»

Η Credit Suisse πέρασε δύο χρόνια που σηματοδοτήθηκαν από σκάνδαλα, τα οποία αποκάλυψαν, καθ’ ομολογίαν μάλιστα της διεύθυνσης, ουσιαστικές αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχό της. Η Finma την είχε κατηγορήσει ότι παρέλειψε τις υποχρεώσεις της για έλεγχο στην υπόθεση της χρεοκοπίας της χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill, η οποία σηματοδότησε την αρχή των προβλημάτων.

Το 2022, η τράπεζα είχε καθαρή ζημιά 7,3 δισ. ελβετικά φράγκα, με φόντο μαζικές αναλήψεις χρημάτων από τους πελάτες της. Αναμένει και φέτος ότι θα έχει σημαντική ζημιά προ φόρων.

«Είναι μια τράπεζα που μοιάζει ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να ξαναβάλει σε τάξη τον οίκο της», είχε σημειώσει ο Κρις Μποσάν, αναλυτής στην IG, σε σχόλιό του αυτή την εβδομάδα.

Όσο για την UBS, πέρασε χρόνια για να ανακάμψει αφού φλέρταρε με την καταστροφή στη διάρκεια της κρίσης του 2008. Και δεν είναι σίγουρο πως θα θελήσει να ξεκινήσει μια νέα αναδιάρθρωση τώρα που αρχίζει να δρέπει τους καρπούς των προσπαθειών της.

Το σενάριο της εξαγοράς της Credit Suisse από μια τράπεζα είχε επίσης αναφερθεί αυτή την εβδομάδα από τους αναλυτές της J.P. Morgan, «με την UBS ως εν δυνάμει επιλογή».

Με δεδομένο το βάρος μιας ένωσης, οι αναλυτές εκτιμούν πως ο ελβετικός κλάδος της Credit Suisse, ο οποίος περιλαμβάνει την τράπεζα λιανικής και τα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορούσε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο ή να αποσχισθεί.

Αυτός θα ήταν επίσης ένας τρόπος για να αποφευχθούν μαζικές απολύσεις εργαζομένων στην Ελβετία εξαιτίας αναπόφευκτων επικαλύψεων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τους FT, θα μπορούσε τότε να παραχωρηθεί στην UBS ή σε κάποιον άλλο υποψήφιο μόνο η διαχείριση κεφαλαίων και περιουσιών.

Ένα άλλο εμπόδιο σε μια συγχώνευση είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εκτιμά ένας πρώην επικεφαλής της Finma, ο Εζέν Αλτινέ, σε συνέντευξή του στον όμιλο CH Media. «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έβλεπε αναμφίβολα σημαντικά εμπόδια επειδή τα δύο ιδρύματα έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά», εξηγεί.

Πιο γρήγορα, πιο δυνατά 

Την Τετάρτη, με τη βοήθεια της κεντρικής τράπεζας, η Credit Suisse κέρδισε «πολύτιμο χρόνο», εκτιμούν οι αναλυτές της Morningstar, οι οποίοι κρίνουν εντούτοις πως η αναδιάρθρωσή της ήταν «υπερβολικά περίπλοκη» και δεν προχώρησε «αρκετά μακριά» ώστε να καθησυχάσει χρηματοδότες, πελάτες και μετόχους.

Προτείνουν μεταξύ άλλων να πουλήσει η Credit Suisse τη μεσιτική δραστηριότητα, από την οποία χάνει χρήματα.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας J.P. Morgan εξετάζουν από την πλευρά τους μια ριζική επιλογή που έγκειται στο «να κλείσει εντελώς» τη δραστηριότητα της επενδυτικής τράπεζας.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η Credit Suisse παρουσίασε ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιλάμβανε την κατάργηση 9.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2025, δηλαδή πάνω από το 17% του εργατικού δυναμικού της.

Η τράπεζα, η οποία στα τέλη Οκτωβρίου απασχολούσε 52.000 εργαζομένους, επιδιώκει να επικεντρωθεί στις πιο σταθερές δραστηριότητές της και να μεταμορφώσει ριζικά την επιχειρηματική τράπεζά της.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα