Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

DEMO: Ψήφος εμπιστοσύνης στην εθνική οικονομία το επενδυτικό πρόγραμμα 356 εκατ. ευρώ

DEMO: Ψήφος εμπιστοσύνης στην εθνική οικονομία το επενδυτικό πρόγραμμα 356 εκατ. ευρώ

Με ένα διευρυμένο και πολυδιάστατο επενδυτικό πρόγραμμα εξαετούς διάρκειας, με προοπτική ολοκλήρωσης το 2027, η DEMO, ενισχύει περαιτέρω το αποτύπωμά της στην Ελλάδα και τοποθετεί τη χώρα μας ψηλά στην παγκόσμια αγορά φαρμάκου, με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Αιχμή του δόρατος οι επενδύσεις στην παραγωγή πρώτων υλών και τη βιοτεχνολογία, έναν πολλά υποσχόμενο τομέα, που πρώτη η DEMO ανοίγει το δρόμο για την ελληνική αγορά.

Ειδικότερα, με τις νέες επενδύσεις η DEMO δίνει λύσεις στις ελλείψεις που παρατηρούνται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και παράλληλα δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην εθνική και τοπική οικονομία, μέσα από τη δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας σε πόλεις που θα αναπτυχθούν οι νέες επενδύσεις.

Από μελέτη του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι σε βάθος δεκαετίας θα δημιουργηθούν 900 άμεσες θέσεις εργασίας και 800 έμμεσες κατ’ έτος την περίοδο της κατασκευής, ενώ σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 1,13 δισ. ευρώ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 356 εκατ. ευρώ, αναπτύσσεται σε 4 άξονες και δίνει έμφαση στη Βιοτεχνολογία, την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και την παραγωγή πρώτων υλών και των δραστικών γενόσημων φαρμάκων.

Βιοτεχνολογία στην Αττική

Ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων αφορά την Αττική. Το νέο σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο, με τη μονάδα ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων και την ΒιοΑκαδημία αποτελούν σημεία αναφοράς, τόσο για την εταιρεία όσο και για τον κλάδο γενικότερα, δεδομένου ότι η Βιοτεχνολογία σταδιακά διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη υγεία.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί, ότι η αξία της παγκόσμιας αγοράς βιοτεχνολογίας το 2020 ξεπερνούσε τα €600 δισ. ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται να φτάσει τα €2.2 τρισ..

Στην Ελλάδα η άμεση βιομηχανική ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών φαρμακευτικών θεραπευτικών προϊόντων είναι μηδενική και η DEMO είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί στον συγκεκριμένο τομέα, με στόχο την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού βιολογικού φαρμάκου για ογκολογικές θεραπείες.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Σε ρόλο κλειδί βρίσκεται και υπερσύγχρονο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης, της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί αυτόνομα και συμπληρωματικά με το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στο Κρυονέρι. Το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης χημικών μορίων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης εκτείνεται σε συνολική έκταση 2.400 τ.μ..

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αποτελεί το γεγονός ότι στεγάζει 13 ξεχωριστά εργαστήρια και 34 βοηθητικούς χώρους. Διαθέτει 403 εργαστηριακά όργανα και πολλά ειδικά συστήματα και κατασκευές. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα 50 υπερσύγχρονα Συστήματα Χρωματογραφίας (HPLC, UPLC, GC) είναι τα περισσότερα που εγκαταστάθηκαν το 2021 σε φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρώπη, ενώ εξίσου αξιοσημείωτο είναι ότι στο Κέντρο υπάρχει Εργαστήριο Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR) που επιτρέπει την αποτύπωση και ταυτοποίηση της δομής των οργανικών μορίων. Πρόκειται για το μοναδικό NMR σε μη ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα.

Ακόμα, 2 εργαστηριακοί χώροι θα χρησιμεύουν για την υλοποίηση νέων ερευνητικών έργων, σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Οι ερευνητικές δραστηριότητες έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο την ανάπτυξη 5 νέων Δραστικών Πρώτων Υλών και 21 τελικών προϊόντων κάθε χρόνο.

Με τη φιλόδοξη αυτή επένδυση έχει δημιουργηθεί το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής Έρευνας & Ανάπτυξης στην περιοχή, επανδρωμένο με υψηλής κατάρτισης επιστημονικό προσωπικό. Στη πλήρη λειτουργία του θα απασχολεί ~100 νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης.

Επενδύσεις στην Τρίπολη

Σε ρόλο κλειδί πλέον τοποθετείται και η Τρίπολη, καθώς μέσω των επενδύσεων της DEMO, η αρκαδική μεγαλούπολη μετατρέπεται σε Ευρωπαϊκό κέντρο της Φαρμακοβιομηχανίας. Η διασύνδεσή του με τη Θεσσαλονίκη θα είναι άμεση καθώς το παραγωγικό hub στην Τρίπολη θα τροφοδοτείται από την ερευνητική δραστηριότητα στο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης της συμπρωτεύουσας.

Η Επένδυση στην Τρίπολη που έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί το διάστημα 2021 με 2026 περιλαμβάνει 4 παραγωγικές μονάδες α’ υλών φαρμάκων και 4 παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων. Αξιοσημείωτο είναι ότι 2 από τις 8 μονάδες μειώνουν το αρνητικό ισοζύγιο της χώρας στα προϊόντα που θα παράγουν, ενώ 3 από τις 8 μονάδες στην Τρίπολη θα παράξουν τελικά φάρμακα που σήμερα δεν παράγονται στην Ελλάδα.

Η ανάδειξη της αξίας τους για την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία αποτυπώνεται από το γεγονός ότι και οι 8 μονάδες έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, αφού θα κατασκευαστούν και με προδιαγραφές GMP των ΗΠΑ.  

Πολλαπλά οφέλη

Δεδομένου, ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται παραγωγή α’ υλών φαρμάκων, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφαλίζει επάρκεια στις πρώτες ύλες, τις οποίες μέχρι σήμερα προμηθεύεται από Κίνα και Ινδία. Οι μονάδες αυτές μπορούν να καλύψουν το 20% της Ευρωπαϊκής αγοράς στα προϊόντα που θα παράγουν, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για σταδιακή αυτονομία από τρίτες χώρες στον τομέα της υγείας.

Ευνόητο είναι ότι οι παραπάνω επενδύσεις συνεπάγονται και νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας κίνητρα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στην Ελλάδα και συμβάλλοντας στο Βrain Gain της χώρας με επιστημονικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης. Επιπλέον, η προώθηση της επιτόπιας επιστημονικής έρευνας σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμάκων ευνοεί Start up εταιρείες του εξωτερικού να παράξουν δοκιμαστικές παρτίδες για κλινικές μελέτες στην Ελλάδα, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία για αύξηση των εθνικών μας εσόδων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις