Χρειάστηκαν δηλώσεις περί χρεοκοπίας, η δημιουργία αρνητικότατου κλίματος που επηρέασε τις ευρωπαϊκές αγορές και νέος κύκλος σκληρότατων μέτρων για να πειστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η Ελλάδα αξίζει άλλη μια ευκαιρία.
Το απόγευμα της Τετάρτης, λίγο πριν από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, συνεδρίασε ατύπως το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπό του στην τρόικα, Πολ Τόμσεν για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τόμσεν χαρακτήρισε φιλόδοξο το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, έκρινε ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, βρήκε πως έχει σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένους τομείς, αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι έχουν χαθεί και στόχοι.
Ο απεσταλμένος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται ξανά στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα, για νέο γύρο επαφών με την ελληνική κυβέρνηση.
«Άτυπη σύνοδος χωρίς αποφάσεις» ανακοινώθηκε επίσημα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η ηγεσία του και το διοικητικό του Συμβούλιο στάθμισαν την κατάσταση στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια μιας “άτυπης συνόδου”, η οποία δεν επρόκειτο να λάβει οποιαδήποτε απόφαση.
Οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται σχετικά με τους όρους καταβολής του δανείου και για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
“Είχαμε μια άτυπη σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στη διάρκεια της οποίας οι υπηρεσίες του Ταμείου ενημέρωσαν το Συμβούλιο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα. Ήταν μια τακτική ανεπίσημη ενημέρωση για το Διοικητικό Συμβούλιο, και όχι μια σύνοδος λήψης αποφάσεων.
Οι υπηρεσίες του Ταμείου συνεχίζουν τις εργασίες τους με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με την πρόθεση να ολοκληρώσουν την πέμπτη εξέταση του προγράμματος για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας”, αναφέρει η ανακοίνωση του Ταμείου.
Οικονομικοί αναλυτές παρουσιάζουν διάφορες ερμηνείες, τόσο για το τι θα πράξει το ΔΝΤ, όσο και για τις επόμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον σε σχέση με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Από τη μια, υπάρχει “θετική υποδοχή” για τις τελευταίες “αποφασιστικές κινήσεις” της ελληνικής κυβέρνησης, όπως υπογραμμίζεται, και από την άλλη, εξακολουθούν να προβάλλονται απόψεις περί χρεοκοπίας.
Στις σχετικές αναφορές και αναλύσεις, γίνεται ιδιαίτερη επισήμανση στη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στο ECOFIN της ερχόμενης Παρασκευής, η οποία αποδεικνύει, όπως τονίζεται, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την επίλυση της ελληνικής και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η οποία έχει αρνητικές συνέπειες στην αμερικανική οικονομία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωζώνης”, είπαν σε Παπανδρέου, Μέρκελ και Σαρκοζί
Τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου – Μέρκελ – Σαρκοζί – Τι θα τους πει
ΔΝΤ: “Η τρόϊκα επιστρέφει γιατί υπάρχουν οι προϋποθέσεις”
Σαρώνουν το Δημόσιο – Εφεδρεία τον Οκτώβριο και στους Δήμους
Eξωφρενικό: 19μελες Δ.Σ σε Οργανισμό του Δημοσίου με μόλις 3 εργαζόμενους!