Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Δάνειο 2 δις ευρώ από την Ελλάδα ζητά η Κύπρος

Δάνειο 2 δις ευρώ από την Ελλάδα ζητά η Κύπρος

Σύμφωνα με τους Financial Times για να αποφύγει το «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης θα ζητήσει από την Ελλάδα 2 δις ευρώ από το πακέτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να στηριχθούν οι τράπεζες της Κύπρου που έχουν δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Δάνειο 2 δισ. από την Ελλάδα ζητά η Κύπρος

”Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα ζητήσει από την Αθήνα στήριξη 2 δισ. ευρώ από το ελληνικό πακέτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να στηριχθούν οι τράπεζες της Κύπρου που έχουν δραστηριότητες στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δηλώνουν αξιωματούχος της Λευκωσίας. Το ασυνήθιστο αίτημα εντάσσεται στο πλαίσιο της απεγνωσμένης προσπάθειας των Κύπριων αξιωματούχων να αποφύγουν το «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις στο πλαίσιο του μνημονίου για ένα πακέτο στήριξης ύψους 17 δισ. ευρώ που διαπραγματεύεται η Λευκωσία με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Κάνουμε ότι είναι εφικτό για να βγάλουμε την Κύπρο από την κρίση το ταχύτερο δυνατό αλλά ο δρόμος μπροστά μας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης ενόψει της συνάντησής του με τον κ. Αντώνη Σαμαρά τη Δευτέρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος της Κύπρου, πρόσωπο με πολιτική επιρροή, κάλεσε την κυβέρνηση να μην κάνει υποχωρήσεις στην ΕΕ και το ΔΝΤ. «Εάν θέλουν να μας καταστρέψουν, τότε ας πούμε αντίο στο ευρώ… μπορούμε να επιβιώσουμε με την Κυπριακή Λίρα» δήλωσε.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα συμφωνήσει «ποτέ» σε κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν να δεχθεί μία τέτοια κίνηση κατά τις συναντήσεις του με αξιωματούχους του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα.

Ανώτατος Έλληνας τραπεζίτης που δεν ήθελε να κατονομαστεί αναφέρει: «Θα είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί αυτή η μεταφορά κεφαλαίων, δεδομένου ότι οριακά αρκεί η χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ η οικονομία εξακολουθεί να επιδεινώνεται με περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύστημα από ότι είχε προβλεφθεί στα αρνητικά σενάρια».

Για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προορίζονται 50 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του τελευταίου πακέτου των 172 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αφού επεβλήθησαν βαριές ζημιές στις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά ομόλογα τον προηγούμενο χρόνο.

Ένας ακόμη Έλληνας τραπεζίτης επεσήμανε τα ενδεχόμενα νομικά προβλήματα που θα υπάρξουν στην περίπτωση που η Αθήνα παράσχει οικονομική στήριξη στις κυπριακές τράπεζες. Η Τράπεζα Κύπρου και η Popular Bank, τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, από το 2009 που ξέσπασε η κρίση μετέτρεψαν τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα σε υποκαταστήματα του δικτύου τους, έτσι ώστε η μητρική τράπεζα να είναι υπεύθυνη για την στήριξη των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό όπως ορίζει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το πακέτο στήριξης για την Κύπρο θα περιλαμβάνει 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, όπου η μερίδα του λέοντος θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου και την Popular Bank, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από τις διαγραφές των ελληνικών ομολόγων, όπως επίσης και από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε