Από του χρόνου δηλαδή! Αυτό αποκαλύπτει έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με αυτό, το Βερολίνο δεν περιμένει να ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικές αποφάσεις για την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών της, πριν από την άνοιξη του 2013.
Το σχέδιο μάλλον θα θορυβήσει περισσότερο παρά θα καθησυχάσει τους επενδυτές, αφού το Βερολίνο αναμένει ότι θα χρειαστεί σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος διαβουλεύσεων και διαλόγου πριν οι αποφάσεις για τον δρόμο προς τη λεγόμενη “δημοσιονομική ένωση” οριστικοποιηθούν.
Το οκτασέλιδο έγγραφο, με τον τίτλο “Περισσότερη Ανάπτυξη για την Ευρώπη–Απασχόληση, Επενδύσεις, Καινοτομία”, περιγράφει ένα χρονοδιάγραμμα για τη στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση, ένα βήμα που η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θεωρεί κρίσιμο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών μετά από δύο και πλέον χρόνια κρίσης.
Το έγγραφο, που εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή από την καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ είναι πιθανό να υποβάλλουν στέρεες προτάσεις για το στενότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής έγκαιρα για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.
«Σε αυτή τη βάση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις εργασίες του για τους σχεδιασμούς αυτούς στη σύνοδο της άνοιξης του 2013», αναφέρεται στο έγγραφο.
Το χρονοδιάγραμμα που αναφέρεται στο γερμανικό έγγραφο ενδέχεται να αναστατώσει εταίρους της ΕΕ, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, που ζητούν άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης που μπορεί να αναγκάσει την Ισπανία να ζητήσει έκτακτο διεθνή δανεισμό ή να οδηγήσει σε έξοδο την Ελλάδα από την ευρωζώνη.
Και όλα αυτά ενώ οι φωνές για το μέλλον της ευρωζώνης πληθαίνουν. Ο αρμόδιος Επίτροπος, Όλι Ρεν προειδοποίησε ότι το ευρώ χρειάζεται τολμηρές πολιτικές για να μην καταρρεύσει, ενώ ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος έδωσε τρεις μήνες ζωής στη νομισματική Ένωση αν οι ηγέτες της δεν κάνουν κάτι άμεσα.
Η Μέρκελ απορρίπτει τις εκκλήσεις να υπάρξει κοινή έκδοση ευρωομολόγων, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν θαυματουργές λύσεις και ότι μόνο ένας “οδικός χάρτης” προς την δημοσιονομική και πολιτική ένωση θα δημιουργούσε ελπίδες αποκλιμάκωσης της κατάστασης. Έτσι, πιέζει να υπάρξει περισσότερος κεντροποιημένος έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών και να πείσει τους εταίρους να εκχωρήσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνοντας το σημαντικότερο πολιτικό άλμα για την ΕΕ μετά τη θέσπιση του ενιαίου νομίσματος πριν από 13 χρόνια.
Το έγγραφο αναφέρεται σε μια σειρά ήδη τετριμμένων προτάσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην ΕΕ, όπως η καλύτερη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων και η αύξηση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατά 10 δισ. ευρώ, ώστε να μπορεί να παρέχει δάνεια 15 δισ. ευρώ ετησίως τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Επίσης, δεν υιοθετεί ρητά την “τραπεζική ένωση”, την οποία προωθούν ο Ρεν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.
Αντ’ αυτού τονίζει τη σημασία που δίνει το Βερολίνο στο να μειωθεί η αλληλεξάρτηση ανάμεσα σε τράπεζες και κυβερνήσεις σε ορισμένα κράτη-μέλη και καλεί την ΕΕ να συνεχίσει τη συζήτηση για την ενίσχυση του συντονισμού στο χρηματοοικονομικό τομέα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
G20 προς Γερμανία: Δώστε επιτέλους λεφτά!
Τα λένε… επειγόντως για την ευρωζώνη G7 και κορυφαίοι τραπεζίτες
S&P: Μία στις τρεις η πιθανότητα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ
Σύμβουλος της Μέρκελ: Η Ελλάδα θα πρέπει να “πάρει άδεια” από το ευρώ
Η Γαλλία θα μειώσει το έλλειμμά της στο 3% μέχρι το 2013 χωρίς μέτρα
Μέρκελ και Μπαρόζο θα πιέσουν για μια τραπεζική ένωση