Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αποκλείει συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα και μετά το 2014 και πέραν του δευτέρου πακέτου στήριξης. Μιλώντας σήμερα στην επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου ο γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, μετά την εκπνοή του δεύτερου πακέτου το 2014 να προκύψουν μέχρι το 2020 νέες ανάγκες. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να διατυπώνονται τέτοιες εικασίες.
Προηγουμένως σε σχετική επιστολή του προς τα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου, με την οποία τους ζητά να υπερψηφίσουν την ερχόμενη Δευτέρα το δεύτερο πακέτο διάσωσης, ο Β. Σόιμπλε γράφει: «Πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία φορά όπου το γερμανικό κοινοβούλιο καλείται να ασχοληθεί με το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα» και συμπληρώνει πως «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο δρόμος που έχει αποφασιστεί οδηγεί στην επιτυχία».
Όροι και επιφυλάξεις από το κοινοβούλιο
Ωστόσο, ο γερμανός υπουργός διευκρινίζει ότι είναι σαφώς λιγότερες οι πιθανότητες επιτυχίας οποιασδήποτε εναλλακτικής επιλογής και τονίζει ότι ο «δρόμος που συμφωνήθηκε με την ουσιαστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος αναδιάρθρωσης και τις μετρήσιμες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα σε συνάρτηση με το πακέτο βοήθειας» είναι ο δρόμος με τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, και για αυτόν τον λόγο μπορεί κανείς τον υποστηρίξει.
Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι για να δοθεί η βοήθεια προς τις τράπεζες στα συμφραζόμενα της ανταλλαγής ομολόγων θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα είναι ευρεία η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών. «Χωρίς αυτό η όλη συμφωνία δεν έχει νόημα», λέει ο κ. Σόιμπλε.
Η συναίνεση της γερμανικής Βουλής θα δοθεί υπό αυτήν την επιφύλαξη. Ως ένα ακόμα κριτήριο ο Σόιμπλε ανέφερε το να αποδείξει η Ελλάδα ότι πραγματοποιεί πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
«Αδιάφορο πόσοι βουλευτές της συμπολίτευσης θα καταψηφίσουν το πακέτο»
Τρεις ημέρες πριν από την ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα παραμένει ασαφές πόσοι βουλευτές της συμπολίτευσης θα πουν «όχι». Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για θέματα προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπάρτλε υπολογίζει ότι περίπου 10-12 βουλευτές της συμπολίτευσης θα καταψηφίσουν το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. «Ο αριθμός των βουλευτών που
θα κινηθούν εκτός γραμμής θα είναι σχεδόν το ίδιο υψηλός όπως κατά την προηγούμενη ψηφοφορία», δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post ο κ. Μπάρτλε.
Η προηγούμενη ψηφοφορία αφορούσε τη διεύρυνση του μηχανισμού διάσωσης, EFSF, 13 βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων είχαν καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ δύο είχαν απόσχει της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας, μέχρι στιγμής 11 χριστιανοδημοκράτες βουλευτές και τρεις φιλελεύθεροι έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το πακέτο την ερχόμενη Δευτέρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Νόρμπερτ Μπάρτλε, δεν έχει σημασία πόσοι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων «θα αποκλίνουν». «Το ζήτημα της διασφάλισης μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας για το πακέτο δεν με ενδιαφέρει», λέει χαρακτηριστικά ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, παραπέμποντας στο γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν δεσμευθεί να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Έκκληση Σέφλερ για «όχι» στη δανειακή βοήθεια
Σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου για την συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, ενώ τη Δευτέρα θα διεξαχθεί στη βουλή η ψηφοφορία.
Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ο επικριτής της βοήθειας προς την Ελλάδα φιλελεύθερος βουλευτής Φρανκ Σέφλερ, απηύθυνε έκκληση προς τους συναδέλφους του στην κοινοβουλευτική ομάδα να καταψηφίσουν τη δανειακή βοήθεια. Αιτιολογώντας την ενέργεια του, ο κ. Σέφλερ ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει καμία σημαντική μεταρρύθμιση και έχει αποτύχει στους δημοσιονομικούς της στόχους.
Μέρκελ-Γιούνκερ ενόψει συνόδου κορυφής
Με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντάται σήμερα στο Στράλζουντ, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους ενόψει της συνόδου κορυφής στις αρχές Μαρτίου. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα τεθούν η ενίσχυση των κεφαλαίων του ESM και οι εξελίξεις στην ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να τηρεί αρνητική στάση στο ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των πόρων του ταμείου.
Πηγή: Deutsche Welle
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: