Πέμπτη, 15 Αυγ.
36oC Αθήνα

Δεν μειώνουν το ελληνικό χρέος για τα “ψηφαλάκια” της Μέρκελ και άλλων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ως γνωστό από το ελληνικό χρέος και το δάνειο των 215 δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα οι εταίροι έχουν μόνο να κερδίσουν. Έτσι δεν συζητούν, ειδικά οι Γερμανοί, κούρεμα, αλλά εναλλακτικές λύσεις. Ο μεγάλος φόβος είναι ότι ενόψει ευρωεκλογών κανείς δεν θέλει να συζητά για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να μην χάσει ψήφους

Σύμφωνα με την ανάλυση της DZ Bank, όπως δημοσιεύει η Suddeutsche Zeitung η πρόβλεψη για τις απώλειες της Γερμανίας σε περίπτωση μείωσης του ελληνικού χρέους θα φτάσουν ακόμη και τα 22 δισεκατομμύρια. Επί της ουσίας πρόκειται για απώλειες επί των κερδών και όχι απώλεια κεφαλαίου, ωστόσο καθώς όλα κρίνονται σε πολιτικό επίπεδο δεν είναι μόνο το χρήμα που υπολογίζεται αλλά και το πολιτικό κόστος λόγω δυσαρέσκειας των πολιτών.

Όπως υπολογίζει η DZ Bank μια επιμήκυνση της αποπληρωμής στα 50 έτη με μια ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου θα ισούται με μια απομείωση του χρέους κατά 40% και έτσι οι απώλειες για το γερμανικό κράτος θα είναι τουλάχιστον διψήφιες φτάνοντας τα 22 δισ.

Η λύση όμως αυτή είναι σαφώς πιο βατή για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας απέναντι σε ένα πιθανό κούρεμα ή ακόμη χειρότερα απέναντι σε ένα νέο δάνειο.

Μόνο καλό για τη χώρα μας πάντως είναι πως όλοι πλέον παραδέχονται ότι η ελληνική κρίση δεν πρόκειται να ξεπεραστεί χωρίς να μειωθούν οι ετήσιες ανάγκες του ελληνικού κράτους για την εξυπηρέτηση του χρέους και έτσι θεωρείται πλέον απ’ όλους δεδομένο ότι μετά το καλοκαίρι θα συζητηθεί ο τρόπος μείωσης του χρέους.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε