Οικονομία

Δεν τελειώνει η ελληνική κρίση από την έξοδο στις αγορές

Για άλλη μια φορά έρχονται θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ψηφίζονται από το ελληνικό κοινοβούλιο, χαλάρωση της λιτότητας, έγκριση δόσεων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από την τρόικα και επιστροφή στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, αναφέρουν οι οικονομολόγοι του γερμανικού Ιδρύματος για την Παγκόσμια Οικονομία Κλάους Σράντερ και Νταβίντ Μπέντσεκ.

”Τελείωσε γι΄ αυτούς τους λόγους η κρίση ή η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική;

Η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιακές αγορές είναι πραγματικά μία επιτυχία, αν δεν αποτελεί μία επικοινωνιακή κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης πριν τις ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές.

Με ένα πενταετές ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ μπορεί κανείς να δοκιμάσει αν η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και αν μπορεί να δανείζεται με προσιτό κόστος.

Χωρίς αμφιβολία, η χρηματοδότηση μέσω των αγορών είναι ακριβότερη από ο,τι μέσω του μηχανισμού διάσωσης.
Αλλά ένα επιτόκιο περίπου 5% μετά από τα χρόνια της κρίσης μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχία ακόμα και αν τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που βρίσκονται σε κρίση μπορούν να δανείζονται ξανά ακόμα φθηνότερα. μία πλήρης επιστροφή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και η απουσία παραπέρα προγράμματος διάσωσης απαιτούν ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα βλέπουν την Ελλάδα και τη πολιτική της ως ένα “καλό ρίσκο”.

Θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς, ότι η χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού μπορεί να γίνεται μέσω των αγορών.

Αντιθέτως, θα μπορούσε η χώρα να απαλλαγεί από την τρόικα, αλλά η αξιολόγηση των αγορών θα ήταν πιο αυστηρή και αδυσώπητη. Γι΄ αυτό το λόγο άλλωστε δεν χάθηκε η εμπιστοσύνη των αγορών κεφαλαίων το 2010, και εκτινάχτηκαν τα επιτόκια δανεισμού σε επίπεδα ρεκόρ οδηγώντας τελικά στο ελληνικό αίτημα για βοήθεια από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποφευχθεί η κρατική χρεοκοπία ;

Η ελληνική πολιτική δεν θα πρέπει να ξεγελαστεί καθόλου.

Η βιωσιμότητα του απαράλλαχτα υψηλού χρέους (177% του ΑΕΠ) θα αμφισβητηθεί.
Φυσικά, και οι αγορές επίσης περιμένουν το προχώρημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την εξέλιξη ενός νέου ελληνικού αναπτυξιακού μοντέλο, το οποίο θα πρέπει να οδηγήσει σε μία ετήσια ανάπτυξη 3%.

Η ελληνική πολιτική αντιμετωπίζει δύο τουλάχιστον προκλήσεις : Πρέπει να πείσει τα ευρωπαϊκά κράτη και το ΔΝΤ για την αναγκαιότητα ενός παραπέρα κούρεμα χρέους, μέσω αναδιάρθρωσης του χρέους με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση επιτοκίων. Επιπλέον πρέπει να πείσει τις αγορές ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι ένας τίτλος χωρίς υψηλό ρίσκο για τα hedje funds και ότι οι απαρχαιωμένες δομές του κράτους και της οικονομίας στην Ελλάδα θα γίνουν παρελθόν. Τότε θα τελειώσει η κρίση”.

Διαβάστε επίσης:

Μπράβο στην Ελλάδα από ΔΝΤ και ΕΚΤ αλλά ”συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις”

Μειωμένη κατά -10% από πέρυσι η εμπορική κίνηση

Πηγή Capital

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα