Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η συζήτηση θα συνεχιστεί, καθώς οι πιέσεις που ασκούνταν για συμπίεση των τιμών είναι έντονες. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι, σε προηγούμενη συνάντηση που έγινε στη Μόσχα από την πλευρά της ρωσικής εταιρείας συμμετείχε και το υψηλόβαθμο στέλεχος της μητρικής Gazprom κ. Τσερμάνοφ, ενώ στο σημερινό ραντεβού στην Αθήνα παρευρέθη το μεσαίο στέλεχος Gazpromexport κ. Ονόσοφ, ο οποίος διαχειρίζεται τις προμήθειες αερίου προς τη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι για τη χώρα μας έχουν καταγραφεί οι υψηλότερες τιμές πώλησης φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη, και το γεγονός αυτό έχουν παραδεχθεί υψηλόβαθμα στελέχη του ρωσικού ομίλου. Σημειώνεται ότι το ζήτημα της αναθεώρησης προς τα κάτω των τιμών στο φυσικό αέριο αποκτά ιδιαίτερο βάρος, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της απομόνωσης της Μόσχας από τα ενεργειακά σχέδια της ευρύτερης περιοχής μας, ζήτησε από τους επιχειρηματίες συμπατριώτες του να μην επενδύουν στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται δε, ότι λίγο καιρό πριν είχε προηγηθεί επιστολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς το Ρώσο πρόεδρο, στην οποία αναδείκνυε σε εθνική υπόθεση το θέμα της μείωσης της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου.
Να σημειωθεί πως η σημερινή ήταν η τέταρτη συνάντηση που πραγματοποιείται μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ.
Τέλος, σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες γνωστοποιήθηκε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει καταγγελία κατά της Gazprom για παραβίαση των όρων ανταγωνισμού. Αξιωματούχοι της Επιτροπής επεξεργάζονται ένα κείμενο ενστάσεων κατά της κρατικής εξαγωγικής μονοπωλιακής ρωσικής επιχείρησης, η οποία καλύπτει το ένα τέταρτο των αναγκών της ΕΕ σε αέριο.
Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές, Gazprom και ΕΕ, δεν καταφέρουν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τη διευθέτηση του θέματος, η καταγγελία, με την κατηγορία ότι η εταιρεία έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά αερίου, ενδέχεται να υποβληθεί έως το τέλος του έτους. Εάν, τέλος, μέχρι τα μέσα φθινοπώρου δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει πάντοτε και η δυνατότητα της διεθνούς διαιτησίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα σώσει ο αγωγός TAP την Ελλάδα; – Forbes: Ο TAP θα φέρει στα ταμεία 1,5 δισ. δολάρια και όχι μόνο…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επιστολή Σαμαρά σε Πούτιν: Κάντε μας έκπτωση στο φυσικό αέριο
Οι επιλογές του Ισραήλ για τη διάθεση του φυσικού του αερίου και η Ελλάδα