Δευτέρα, 4 Νοε.
17oC Αθήνα

Δραματικές συσκέψεις με την τρόικα για την 5η δόση

Αισιόδοξος ο Γ. Παπακωνσταντίνου για την εξέλιξη των συνομιλιών. Η Λανγκάρντ μας βάζει “χέρι” και ο Ολι Ρεν ζητεί περικοπή δαπανών και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, εκφράζει με γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εκτιμά ότι θα ολοκληρωθούν με επιτυχία τις επόμενες ημέρες.

“Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις αναγκαίες παρεμβάσεις για το 2011 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εξελίσσονται ικανοποιητικά και εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τις επόμενες μέρες”, τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Την ίδια ώρα, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ μας βαθμολογεί με ΜΗΔΕΝ για τις ιδιωτικοποιήσεις και μας βάζει… άγριο ”χέρι”.

Σε συνέντευξή της στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe1 η υπουργός Οικονομικών μίλησε για “πολιτική κόπωση” στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης στην Ελλάδα αποκλείοντας παράλληλα κάθε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. “Διότι”, εξήγησε, “όταν δείχνουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα με το πρόγραμμα υποστήριξης των 110 δισ. περιμένουμε σαν ανταπόδοση τις προσπάθειες της”.

Η κυρία Λαγκάρντ, που θεωρείται φαβορί για την ηγεσία του ΔΝΤ, μας κατηγορεί για μεγάλες καθυστερήσεις: ”Θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις που δυστυχώς δεν ξεκίνησε ακόμη και σε ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές καθώς και σε απελευθέρωση ορισμένων τομέων και επαγγελμάτων.Υπήρχε δέσμευση για τα πρώτα 15 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις, για την ώρα όμως έχουμε μηδέν”.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι “μιλάτε όπως η Μέρκελ και οι Γερμανοί”, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας απάντησε “όχι, μιλώ στο όνομα μιας ισορροπίας που θα πρέπει να σεβαστούμε”.Στο ερώτημα εάν θεωρεί πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους η υπουργός για ακόμα μια φορά απάντησε ξεκάθαρα “όχι “.

Κατά της αναδιάρθρωσης τάχθηκε και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ-Παράμο σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Λα Βανγκουάρδια. Ο Γκονθάλεθ-Παράμο σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στους στόχους για το χρέος της που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. “Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τη συμφωνία που ήδη υπάρχει. Αν έπειτα από ένα χρόνο υπάρχει κάποιο μέρος της που δεν έχει υλοποιηθεί τότε θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα.
Όταν οι άνθρωποι μιλούν για αναδιάρθρωση του χρέους της δεν γνωρίζουν τί σημαίνει αυτό”.

Στο μεταξύ ο Ολι Ρεν με συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα να διορθώσει τα δημοσιονομικά της και να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Χαρακτηρίζει την κατάσταση πολύ σοβαρή και επισημαίνει ότι και οι Ευρωπαίοι θέτουν τους ίδιους όρους με το ΔΝΤ για την εκταμίευση της 5ης δόσης. Ο Όλι Ρεν κάνει, μάλιστα, ειδική αναφορά στον δημόσιο τομέα ζητώντας να γίνουν κι άλλες περικοπές, ενώ αφήνει αιχμές για τη στάση της Κυβέρνησης από το Φεβρουάριο και μετά, παρά τις προειδοποιήσεις που είχε λάβει.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ διαψεύδει δημοσίευμα του Spiegel ότι η τρόικα διαπιστώνει πως κανένας στόχος του προγράμματος δεν έχει επιτευχθεί. “Πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως γνωρίζουν τα της έκθεσης της τροίκας είναι αναληθή” λέει το ΔΝΤ. “Οι συζητήσεις μας με τις ελληνικές αρχές είναι σε εξέλιξη, γίνεται πρόοδος και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν” προσθέτει σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, μετά την αναστάτωση.

Το Spiegel αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα ότι ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν “βλέπουν” στην έκθεση αξιολόγησης του Ιουνίου ότι όλοι οι στόχοι του προγράμματος έχουν πέσει έξω, υπονοώντας ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει την επόμενη δόση της βοήθειας.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κλιμάκιο της τρόικας προειδοποιεί ότι οι αποκλίσεις από την εφαρμογή του προγράμματος θα έχουν “μοιραίες συνέπειες” με νέα πλήγματα στην πιστοληπτική φερεγγυότητα της χώρας. Έτσι θα καταστεί αδύνατο για την Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές 25 δισ. ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί, αναφέρει το περιοδικό.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι “το έλλειμμα είναι πάνω από το στόχο, γιατί η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να δαπανά πάνω από όσα είχαν συμφωνηθεί και επιπλέον τα έσοδα από τους φόρους είναι λιγότερα από τα προβλεπόμενα”.

Προσθέτει ότι το ΔΝΤ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να εκταμιεύσει τη δόση 12 δισ. ευρώ της 29ης Ιουνίου αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν και η Ευρώπη δεν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για το 2012. Παραθέτει μάλιστα και τη δήλωση του Όλι Ρεν που λέει ότι “εμείς οι Ευρωπαίοι θέτουμε τους ίδιους όρους. Θα αποφασίσουμε για περαιτέρω χρηματοδότηση με βάση την έκθεση της τρόικας. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή”.

To Spiegel αναφέρεται ειδικά στις αποκρατικοποιήσεις τονίζοντας ότι η Αθήνα έχει εντολή να προχωρήσει τάχιστα με ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας πρός μείωση του χρέους αναφέροντας μάλιστα ότι σύμφωνα με την τρόικα ο εθνικός πλούτος έχει αξία 330 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, πιθανότατα στις 6 Ιουνίου, θα συζητηθεί το πόρισμα τις τρόικας για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και θα αποφασίσουν εαν μας δώσουν την 5η δόση του δανείου. Σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο : ” Ο κ. Γιούνγκερ δεν επιθυμεί να αφήσει τις εξελίξεις να τρέχουν μέχρι τις 20 Ιουνίου οπότε και είναι η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, πέντε μόλις μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ”.
 
Προηγουμένως ο Ζ.Κ.Γιούνγκερ θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ενώ έχει ήδη μιλήσει με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε ακόμη:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε