Αναβαθμισμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα περιέχει έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Η EBRD αναφέρει πως οι συνολικές βραχυπρόθεσμες προοπτικές της χώρας παραμένουν θετικές, ενώ προβλέπει επιτάχυνση στον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,3% το 2024 και στο 2,6% το 2025, από 2% το 2023.
Και μάλιστα, η πρόβλεψη της έρχεται την στιγμή που οι εκτιμήσεις σε διεθνές επίπεδο υποβαθμίζονται κατά 0,2 στο 3% λόγω της «πιο αργής από την αναμενόμενη ανάπτυξη στις αρχές του 2024 στην Κεντρική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής, ακολουθώντας την αδύναμη ανάπτυξη στη Γερμανία», υπογραμμίζοντας παράλληλα τις επιδράσεις της γεωπολιτικής κατάστασης στην περιοχή.
Ως εκ τούτου, και για την Ελλάδα παραμένουν καθοδικοί κίνδυνοι, οι οποίοι αφορούν αφενός στην αδυναμία που παρατηρείται σε βασικές αγορές που η χώρα εξάγει προϊόντα αλλά και προσελκύει τουρίστες, ενώ σημειώνει και πιθανές καθυστερήσεις στην αξιοποίηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι προοπτικές της ελληνικής ανάπτυξης
Η EBRD επισημαίνει πως το 2023 το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 2%, αν και εξακολουθεί να υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση, αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2%, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4% και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,7%, υπερβαίνοντας την αύξηση των εισαγωγών (2,1%).
Επιπλέον, οι αφίξεις και οι εισπράξεις τουριστών αυξήθηκαν σημαντικά το 2023, ξεπερνώντας τα προπανδημικά επίπεδα. Οι δείκτες εμπιστοσύνης άρχισαν επίσης να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας συνέβαλε στον αποπληθωρισμό το 2023. Ο συνολικός ετήσιος πληθωρισμός ήταν 3,5% στο τέλος του 2023, έχοντας αγγίξει διψήφια ποσοστά το 2022.
Στα συν, η Τράπεζα συγκαταλέγει το γεγονός πως η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα κατά τη διάρκεια του 2023 για τρεις από τους τέσσερις βασικούς οίκους αξιολόγησης.
Ο προϋπολογισμός σημείωσε πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ το 2023 και οι δημοσιονομικές προοπτικές εκτιμάται ότι είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του υφιστάμενου Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο επανενεργοποιείται από το 2024.
Συν τοις άλλοις, η οικονομική εμπιστοσύνη βελτιώνεται σταθερά, με τον PMI να εμφανίζει τάση ενίσχυσης το πρώτο τρίμηνο του 2024 (56,9 τον Μάρτιο του 2024, ρεκόρ από τον Φεβρουάριο του 2022) και τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) να φτάνει σε υψηλό 7 μηνών (108,4 τον Μάρτιο του 2024).
Όσον αφορά την πορεία έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, η EBRD σημειώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί, μείωση των καθοδικών κινδύνων που προέρχονται από τις παγκόσμιες και περιφερειακές αναταράξεις, καθώς και από τις καταστροφές λόγω κλιματικής κρίσης. Συνεπώς, οι συνολικές βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές, με την ανάπτυξη να αναμένεται να επιταχυνθεί στο 2,3% το 2024 και στο 2,6% το 2025.