Κυριακή, 28 Ιουλ.
28oC Αθήνα

ΕΚΤ: Έτοιμη να δράσει για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού

ΕΚΤ: Έτοιμη να δράσει για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη να παραμείνει κολλημένος σε χαμηλά επίπεδα, παρότι οποιαδήποτε νέα μέτρα υιοθετηθούν ενέχουν κινδύνους που πρέπει να αξιολογηθούν με προσοχή, τόνισε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ακόμη αναφέρθηκε στην πιθανότητα η ευρωζώνη θα διολισθήσει σε ένα αποπληθωριστικό σπιράλ, αλλά είπε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, παρακολουθούν στενά τις πιέσεις στις τιμές.

«Θέλω να τονίσω ότι ο κίνδυνος στον οποίο ορισμένοι αναφέρονται για ένα αυτοτροφοδοτούμενο αποπληθωριστικό καθοδικό σπιράλ, εξαιτίας της πτώσης των μισθών και των τιμών είναι περιορισμένος, παρά τα τρέχοντα πολύ χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού» πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις (στις πιέσεις των τιμών) πολύ στενά, και αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού».

«Την ίδια στιγμή, πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του, ότι θα κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά με όλες τα μέτρα νομισματικής πολιτικής στο τραπέζι» είπε, συμπληρώνοντας «επομένως, εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων, τους συνδεόμενους κινδύνους και τις αλυσιδωτές συνέπειες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο διοικητής της Bundesbank δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής της πολιτικής της ΕΚΤ

Μπούντεσμπανκ: Εμείς δεν προτείναμε φόρο περιουσίας ή κεφαλαίων

“Ενθαρρυντικές ενδείξεις” για την ευρωζώνη βλέπει ο Ντράγκι – Λιγότερο αισιόδοξος ο Βάιντμαν

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε