Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

ΕΚΤ: Όχι σε νέα βοήθεια στην Ελλάδα!

ΕΚΤ: Όχι σε νέα βοήθεια στην Ελλάδα!

”Εάν οι χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο, θα πρέπει οι ίδιες να δουν που θα βρουν τα απαιτούμενα χρήματα για αυτό”.

Το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ αποκλείει οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα από την «ευρωτράπεζα», ενώ για την Ιταλία και την Ισπανία, δηλώνει ότι θα ισχύσουν αυστηροί όροι.

Η ΕΚΤ, δια στόματος του Μπενουά Κερέ αποκλείει στην ουσία το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η «ευρωτράπεζα», δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «εάν οι χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο, θα πρέπει οι ίδιες να δουν που θα βρουν τα απαιτούμενα χρήματα για αυτό».

Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt o κ. Κερέ προσθέτει ότι η ΕΚΤ ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της διασφαλίζοντας ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, εφόσον εκείνες είναι φερέγγυες και μπορούν να προσφέρουν επαρκείς εγγυήσεις.
«Αλλά θα πρέπει να είναι σαφές ότι η ΕΚΤ δεν χρηματοδοτεί κράτη με την εκτύπωση νέου χρήματος, ούτε απευθείας ούτε έμμεσα», τόνισε ο Μπενουά Κερέ.

Αναφερόμενος στην Ισπανία και την Ιταλία, το στέλεχος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από αυτές τις χώρες θα συνδεθεί με αυστηρούς όρους.
Ο κ. Κερέ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει το ΔΝΤ να εποπτεύει τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα της Ιταλίας και της Ισπανίας.
«Για μένα προσωπικά είναι σαφές ότι χωρίς κάποια μορφή συμμετοχής του ΔΝΤ δεν θα πρέπει να αγοράσουμε κρατικά ομόλογα από αυτές τις χώρες», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν θα πρέπει οπωσδήποτε να συμμετάσχει ως πιστωτής, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, «αλλά θα πρέπει από κοινού με την Κομισιόν και την ΕΚΤ να εποπτεύει τα προγράμματα των μεταρρυθμίσεων».

Μην τα περιμένετε όλα από τις κεντρικές τράπεζες

Να μην αναμένουν πολλά από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης ζήτησε από τους πολιτικούς ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.
«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι οι ελπίδες και οι προσδοκίες της πολιτικής για την επίλυση των προβλημάτων απευθύνονται όλο και περισσότερο προς τις κεντρικές τράπεζες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βάιντμαν μιλώντας στην σύνοδο του ΔΝΤ, στο Τόκιο. «Η νομισματική πολιτική δεν συνιστά πανάκεια και δεν είναι κάποιο μαγικό όπλο», πρόσθεσε ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, επισημαίνοντας ότι «τα αίτια της κρίσης μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από τις κυβερνήσεις».

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε