Την απραξία των προηγούμενων μηνών στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, αλλά και αστοχίες σε προβλέψεις εσόδων και δαπανών, αναδεικνύει ο κατάλογος που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “Τα Νέα” με τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων που παρέδωσε το τεχνικό κλιμάκιο των ελεγκτών στους επικεφαλής της τρόικας.
Αποτυχία σημειώνεται στον τομέα της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας και της πάταξης της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής. Επίσης, στο Δημόσιο, καθυστερήσεις διαπιστώνονται στην πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στην περικοπή πρόσθετων αποζημιώσεων και παροχών.
Η τρόικα αναμένει ακόμη πλήρη εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και της αναμόρφωσης του συστήματος συντάξεων αναπηρίας και επιδομάτων. Κανένα αποτέλεσμα καταγράφει στην περικοπή κοινωνικών επιδομάτων σε μη δικαιούχους και στην αναμόρφωση του όλου συστήματος, ενώ καθυστερήσεις διαπιστώνονται στο μέτωπο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Εν αναμονή είναι επίσης η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, ενώ «κανένα αποτέλεσμα» καταγράφεται στην πώληση περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ μη στρατηγικής σημασίας και στο κλείσιμο και συγχωνεύσεις οργανισμών.
Ο κατάλογος αποκαλύπτει όμως και μελλοντικά μέτρα, όπως την καθιέρωση εισοδηματικού κριτηρίου 45.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα πάνω από το οποίο θα κόβονται τα κοινωνικά επιδόματα.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», μέχρι τη Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να ολοκληρώσει τη δέσμη των εναλλακτικών προτάσεων σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:
Συντάξεις: αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για τις επικουρικές, πλαφόν 2.300 ευρώ για το άθροισμα των συντάξιμων αποδοχών με παράλληλη περικοπή των διπλών συντάξεων, περικοπές 10% στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ και ψαλίδι 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ προκειμένου να επιστρέψουν στα επίπεδα των 330 ευρώ του 2009.
Μισθοί: νέο μαχαίρι στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο εξοικονομήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, κατάργηση των «υπολειμμάτων» από τον 13ο και 14ο μισθό τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ.
Εφάπαξ: αναδρομική μείωση των εφάπαξ στα περισσότερα Ταμεία τα οποία χορηγούν σημαντικά μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Ήδη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ανακοινώσει ότι η μείωση στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 22,67% και σύμφωνα με πληροφορίες θα εφαρμοστεί αμέσως, ίσως και με αναδρομική ισχύ, ώστε να αγγίξει και τους 53.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής εφάπαξ την τελευταία διετία.
Επιδόματα: από τον κατάλογο των 89 κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων φαίνεται να γλιτώνουν μόνο το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ. Για όλα τα υπόλοιπα θα καθιερωθούν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.
Υγεία: καθιέρωση ανώτατου πλαφόν 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κάθε ασφαλισμένος θα δικαιούται σε ετήσια βάση κάλυψη φαρμάκων και νοσηλείας ύψους 1.500 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται η συνταγογράφηση φαρμάκων, δύο τσεκάπ τον χρόνο και μία νοσηλεία σε ιδιωτικό ή δημόσιο θεραπευτήριο. Αν ο λογαριασμός ξεπερνά τα 1.500 ευρώ συμμετοχής του ασφαλιστικού ταμείου, τότε ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώνει 10 ευρώ για κάθε έξτρα επίσκεψη σε γιατρούς και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου αν χρειάζονται περισσότερες ημέρες νοσηλείας.
Παιδεία: δίδακτρα από 200 ευρώ έως και 2.000 ευρώ τον χρόνο για «αιώνιους φοιτητές» και μεταπτυχιακούς, συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ και αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τέλος τα δώρα στο Δημόσιο – Κόβονται και από τις επικουρικές
Τηρήστε τα συμφωνηθέντα είπαν σε Σαμαρά και Βενιζέλο οι τροικανοί
Reuters: Υπάρχει νεο σχέδιο κουρέματος του ελληνικού χρέους της τάξης των 70 – 100 δισ!
Θα μας «κουρέψουν» ΕΚΤ και τράπεζες; – Νέα σενάρια για την Ελλάδα
Στο τηλέφωνο Ολάντ-Μέρκελ για την κρίση στην Ισπανία
Ανακεφαλοποίηση ελληνικών τραπεζών, μέσω του ΕΤΧΣ, ενέκρινε η Κομισιόν