“Λευκός καπνός” βγήκε από το Χίλτον, με τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και θεσμών γοια τη δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρώνεται.
Νωρίτερα, η εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon μετέδωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε σε όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, να… τρέξουν τα θέματα σε όλα τα επίπεδα για να κλείσει άμεσα αξιολόγηση, τονίζοντας πως τα “μεγάλα” θέματα -όπως τα εργασιακά και το χρέος- θα μπορούν να συζητηθούν μετά τις γερμανικές εκλογές. Φαίνεται πως η “γραμμή” του Πρωθυπουργού, είχε ως αποτέλεσμα την επίσπευση των διαδικασιών…
“Το staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) θα έχει συμφωνηθεί έως τις 20 Μαρτίου” δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας για τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει “κλείσει” το δημοσιονομικό κομμάτι και το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2018. Πρόσθεσε δε ότι οι συζητήσεις αφορούν τώρα στα μέτρα- αντίμετρα και στα εργασιακά (σ.σ. το staff level agreement δεν αναμένεται να συμπεριλαμβάνει τα μέτρα -αντίμετρα για το 2019).
Σχετικά με τη διαδικασία, ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως είναι πιθανόν να παραμείνουν και αύριο στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών. Το ζήτημα αυτό συζητούν αυτήν την ώρα, καθώς υπάρχει ένα διάλειμμα μιας ώρας, για να επικοινωνήσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων με τους προϊσταμένους τους στο εξωτερικό.
Σήμερα, το πρωί, πληροφορίες ανέφεραν πως το Μαξίμου είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο με τη στάση, κυρίως του ΔΝΤ, που μοιάζει άκαμπτο ρίχνοντας στο τραπέζι μόνο τις απαιτήσεις του χωρίς καμία διάθεση διαπραγμάτευσης.
Επιπλέον, υπήρχαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για άλλες παράλληλες διαπραγματεύσεις που θέλουν την ευρωπαϊκή πλευρά να επεξεργάζεται ένα σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη με τα χρήματα που έχουν περισσέψει από το πακέτο στήριξης των τραπεζών αλλά και με ένα επιπλέον ποσό από το ΔΝΤ.
Αυτό, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά θα δεχθεί να κάνει τις υποχωρήσεις που της ζητούνται και αυτές δεν είναι άλλες από τις μειώσεις των 3,6 δισ. μέσω του αφορολόγητου και των συντάξεων.
Αυτό θα σημάνει απώλεια κάθε χρόνο ενός μισθού για τους μισθωτούς μέσω της μείωσης του αφορολόγητου και μιας σύνταξης για τους συνταξιούχους απ’ την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.
Την ίδια ώρα κυκλοφορούσε και άλλο παράλληλο -με όλα τα παραπάνω- σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική πλευρά, αφού συμφωνήσει στις περικοπές των 3,6 δισ. ευρώ από το 2018 – 2019, θα λάβει ως αντάλλαγμα τη μείωση των απαιτούμενων πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια από το 3,5% στο 2%, με παράλληλη ελάφρυνση του χρέους μέσω παγώματος ή επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΛΙΓΟ