Οικονομία

Έκλεισε τράπεζα – Χάθηκαν περιουσίες

Στους Financial Times έφτασε η περίπτωση της Ελληνίδας Μαρίνας Χειλά που έχασε όλες τις αποταμιεύσεις της γιατί επένδυσε στην τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας, την SNS Bank, η οποία εθνικοποιήθηκε.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Ολλανδικό κούρεμα… γουλί σε ομολογιούχους

”Μια επενδύτρια από την Ελλάδα πήρε μια απόφαση αξιοποίησης των οικογενειακών αποταμιεύσεων που έδειχνε απόλυτα λογική: Να αποφύγει την επένδυση στην πατρίδα της και να επιλέξει ένα επενδυτικό «καταφύγιο» αντί για την Αθήνα αλλά και τα ομόλογα αντί για τις μετοχές.

Ωστόσο, η ολλανδική τράπεζα SNS στην οποία διάλεξε να επενδύσει, εθνικοποιήθηκε και έχασε όλη της την επένδυση, εξαιτίας της νέας νομοθεσίας για τις εκκαθαρίσεις τραπεζών.

Ο λόγος σύμφωνα με τους FT για την κα Μαρίνα Χειλά [υποθέτουμε από τους λατινικούς χαρακτήρες Marina Hila] που ήθελε να προστατεύσει τα έσοδα από την πώληση του οικογενειακού καταστήματος στον Πειραιά. Αντιμέτωπη με την διπλή απειλή της αστάθειας στην Ελλάδα και του πληθωρισμού, έκανε ότι έκανε κάθε επενδυτής σε όλο τον πλανήτη: Αναζήτησε ένα καταφύγιο.

Η επιλογή της κας Χειλά, να επενδύσει σε junior ομόλογα τράπεζας από χώρα με αξιολόγηση ΑΑΑ του πυρήνα της Ευρώπης, της κόστισε όμως πολύ ακριβά. Γιατί ήταν από τους πιστωτές μειωμένης εξασφάλισης (subordinated) που έχασαν όλο το 1 δισ. ευρώ της επένδυσής τους, όταν η Ολλανδία κρατικοποίησε την SNS Reaal, μαζί με την τραπεζική θυγατρικής της, τον περασμένο μήνα.

Το τελευταίο χαστούκι για τους εν λόγω επενδυτές ήρθε την Δευτέρα, όταν έλαβαν την επιβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να λάβουν καμία αποζημίωση. Θα μπορούσαμε να πούμε «δεν ήξερε –δεν ρώταγε;» αλλά η κα Χειλά έκανε την αγορά της τον Νοέμβριο στα 86 σεντς στο ευρώ. Μια μέρα πριν την κρατικοποίηση, η αξία της επένδυσής της είχε μειωθεί μόνο κατά 4%.

Φαίνεται ότι οι αγοραστές ομολόγων έχουν συνηθίσει “επικίνδυνα” να παίρνουν κάποια αποζημίωση όταν παρεμβαίνει η κυβέρνηση, με «παραδείγματα» όπως η μερική απομείωση στα μειωμένης εξασφάλισης (junior) ομόλογα ιρλανδικών τραπεζών και εντέλει στα ομόλογα του ίδιου του ελληνικού κράτους.

Επιπλέον η Ολλανδία είχε δείξει να τους στηρίζει, όταν έδωσε περίπου 30 δισ. ευρώ το 2009 για να βοηθήσει τον χρηματοπιστωτικό της κλάδο. Η επικείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα αποσαφηνίζει το πώς θα διαλύονται οι προβληματικές τράπεζες, θα πρέπει να δείχνει ξεκάθαρα αυτούς τους κινδύνους. Αλλά η ολλανδική και άλλες κυβερνήσεις, έχουν ήδη «προλάβει» με τις εθνικές τους νομοθεσίες.

Τα προβλήματα της SNS Bank – τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ολλανδία – και του “χρεωμένου” στεγαστικού της χαρτοφυλακίου ήταν γνωστά επί μακρόν. Τώρα που δημιούργησε το «πρότυπο» της απόλυτης απομείωσης των χρεογράφων μειωμένης εξασφάλισης, οι επενδυτές θα πρέπει να μελετούν ακόμη πιο προσεκτικά τους κινδύνους που έχει η υποστηρίξη προβληματικών τραπεζών”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα