Μαζί με την ψηφοφορία για τα μέτρα στην Ελλάδα, όλα είναι στον αέρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει φως για οριστική απόφαση στο eurogroup την Τετάρτης ενώ τρέχουν οι προθεσμίες γραμματίων τα οποία πρέπει να αποπληρώσει η χώρα άμεσα.
Η Ελλάδα πρέπει στις 16 Νοεμβρίου να αποπληρώσει τα χρήματα που είχε δανειστεί τον Αύγουστο προκειμένου να πληρώσει ομόλογα της ΕΚΤ που έληγαν.
Ακόμη και εάν όλα πάνε καλά και στις 12 του μήνα το eurogroup ανάψει το πράσινο φως για τη δόση, αυτή δεν πρόκειται να εκταμιευτεί πριν τις 17 η ακόμη και τις 20 του μήνα. Το ποσό είναι της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η χώρα δεν μπορεί να τον καλύψει με νέο δανεισμό από τις αγορές. Παράλληλα θα πρέπει να βρεθεί ένα δισεκατομμύριο για ομόλογα τα οποία λήγουν στις 8 του μήνα.
Η Ελλάδα αναμένεται να καλύψει το 1 δισ. αυτής της εβδομάδας, ωστόσο τα 5 δισ. της 16ης Νοεμβρίου θεωρείται αδύνατο να τα καλύψει, κάτι που θα σήμαινε χρεοκοπία.
Έτσι η όποια απόφαση του eurogroup της Τετάρτης είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη.
Την ίδια στιγμή όμως και με τις διαφορετικές απόψεις εντός ευρωζώνης όλα δείχνουν ότι την Τετάρτη για μια ακόμη φορά δεν θα υπάρξει οριστική απόφαση.
Πλέον συζητείται και νέο έκτακτο eurogroup για την εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο ο χρόνος περνάει.
Ακόμη και εάν το eurogroup λάβει την απόφαση για τη δόση, αυτή δεν πρόκειται να εκταμιευτεί πριν περάσουν 5 με 10 ημέρες.
Δηλαδή εκταμίευση των χρημάτων μετά τη λήξη των ομολόγων που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα.
Η χρεοκοπία της χώρας ωστόσο είναι κάτι που και οι εταίροι θέλουν να αποφύγουν και έτσι όλα δείχνουν πως την
Τετάρτη θα υπάρξει κάποια απόφαση για το ζήτημα αυτό, εκταμίευση δηλαδή του ποσού που θα καλύπτει τις άμεσες ανάγκες της χώρας προκειμένου να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Η απόφαση αυτή όμως οδηγεί σε ένα συμπέρασμα.
Με την τακτική τους οι εταίροι οδηγούν σε τμηματική εκταμίευση της δόσης, την ώρα μάλιστα που είναι πλέον τουλάχιστον τρεις οι χώρες που συζητούν τη δημιουργία δεσμευτικού λογαριασμού απ’ τον οποίο θα εκταμιεύονται τμηματικά και ανάλογα με την πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα τα χρήματα.
Μετά τους Γερμανούς και οι Ολλανδοί αλλά και οι Φινλανδοί φαίνεται να ζητούν κάτι τέτοιο.
Η χώρα έχει να λάβει εκτός από τα 31,5 της δόσης αυτής και άλλα 5 δισ. ευρώ από τη δόση του Σεπτεμβρίου, με αυτά τα 36,5 δισ. εκβιάζουν οι υπόλοιπες χώρες ζητώντας να ανατεθεί στον EFSF η εκταμίευση η οποία θα γίνεται τμηματικά και με βάση την πρόοδο στα προαπαιτούμενα.
Αυτό που ως όρος είχε αποφευχθεί στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα τον περασμένο Φεβρουάριο φαίνεται ότι το… φέρνει η πολιτική αστάθεια στη χώρα.
Η οριακή ψήφιση των μέτρων δεν θα ικανοποιήσει τους εταίρους που θέλουν να δουν όλα, ένα προς ένα τα 89 μέτρα που ζητούν εκτός απ’ τα δημοσιονομικά να εφαρμόζονται και μάλιστα άμεσα.
Η ελληνική πλευρά έχει ενσωματώσει τον μηχανισμό “μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης” των ελλειμμάτων κάθε μήνα, είναι μια κίνηση που αφορά στις δαπάνες, ικανοποιεί την τρόικα, δεν είναι όμως αυτό που επιθυμούν οι εταίροι και που δεν είναι άλλο από τον ειδικό λογαριασμό.
Διαβάστε επίσης:
Σήμερα τα μέτρα στη Βουλή – 152 ως 155 “ναι” μετράνε στην κυβέρνηση – Στενό “μαρκάρισμα” των δύο στον Κουβέλη