σε μισθούς πείνας. Τα υφεσιακά μέτρα μειώνουν κι άλλο το επίπεδο διαβίωσης και οι ευέλικτες μορφές εργασίας γίνονται “καθεστώς”.
Έτσι η θέσπιση ενός ελάχιστου μισθού σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο οποίος θα είναι διαφοροποιημένος τόσο σε εθνικό όσο και κοινοτικό επίπεδο, καθώς επίσης και τη διευκόλυνση της διασυνοριακής κινητικότητας των εργαζομένων σε τομείς έντασης εργασίας, ίσως είναι μια πρώτη απάντηση και αυτό αναμένεται αναμένεται να εισηγηθεί η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τη “Ναυτεμπορική” η εισήγηση της Επιτροπής για τον ελάχιστο μισθό καλύπτει τόσο το κοινοτικό σκέλος όσο και το εθνικό. Σε κοινοτικό επίπεδο προτείνει ο ελάχιστος μισθός να είναι προσαρμοσμένος στο βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας.
Σε εθνικό επίπεδο εισηγείται τη γενίκευση του μέτρου που εφαρμόζεται σήμερα σε ορισμένες χώρες, κυρίως στη Γερμανία, όπου ο ελάχιστος μισθός καθορίζεται ανά κλάδο με βάση την κατάστασή του και τις προοπτικές που παρουσιάζει. Με άλλα λόγια προτείνει να μην υπάρχει ενιαίος ελάχιστος μισθός, αλλά διαφοροποιημένος.
Στην ερώτηση πάντως γιατί ενώ τώρα τρέχουν ασθμαίνοντας να καθορίσουν κατώτατους μισθούς τη στιγμή που στην Ελλάδα ζητήθηκε μείωση και μάλιστα μεγάλη η απάντηση από τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφαζ, ήταν πως στην Ελλάδα αποφασίστηκε η μείωση, διότι τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν μεγάλες αυξήσεις μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα.
Διαβάστε επίσης:
“Τσεκούρι” 15% στους μισθούς θέλει η Κομισιόν
Μισθοί: μειώσεις με … δώρο 13ο και 14ο μισθό και επιδόματα