Site icon NewsIT

Eπιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος: Τι σηματοδοτούν τα νέα μέτρα στήριξης των καταναλωτών

18.07.2024 | 07:23
Eπιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος: Τι σηματοδοτούν τα νέα μέτρα στήριξης των καταναλωτών

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το ηλεκτρικό ρεύμα ακροβατούν ανάμεσα στην προστασία του καταναλωτή από τη μια και στην ελεύθερη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού από την άλλη.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει επ ουδενί να δώσει την εικόνα ότι επιτρέπει συμπεριφορές ασυδοσίας ή αισχροκέρδειας να πλήξουν τους καταναλωτές, ούτε όμως και εξωγενή φαινόμενα για τα οποία δεν ευθύνεται η χώρα μας.  Από την πλευρά του, ο εγχώριος κλάδος της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος  θεωρεί ότι σήμερα έχουμε ένα καθαρά συγκυριακό φαινόμενο, το οποίο θα παρέλθει σύντομα.

Κατ΄επέκταση, θεωρεί ότι τιμωρείται με αυξημένο κόστος καυσίμου μέσω της φορολόγησης που αποφασίστηκε στις μονάδες φυσικού αερίου, για ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησε.

Η άποψη της αγοράς είναι ότι τα προβλήματα που παρατηρούνται στη ΝΑ Ευρώπη θα λυθούν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα και θα επανέλθει η ομαλότητα και στις τιμές. Ως εκ τούτου, οι παραγωγοί θεωρούν ότι δεν μπορεί να αποφασίζονται έκτακτα μέτρα με τόσο σπασμωδικό τρόπο.

Στο ΥΠΕΝ φαίνεται πως υπάρχει δυσαρέσκεια απέναντι στους ηλεκτροπαραγωγούς, παρά τις δηλώσεις περί αποκλειστικά εξωγενούς κρίσης. Έτσι, ενδεχομένως τα μέτρα να αποτελούν ένα αυστηρό μήνυμα προς την κατεύθυνσή τους, εκτός από προσπάθεια προστασίας του καταναλωτή.

Επίσης, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι την Τρίτη, όταν ανακοινώθηκε ότι θα ληφθούν μέτρα, η τιμή χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σημείωσε νέα εκρηκτική άνοδο 24% μέχρι τα 218 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Λειτουργεί καλά το πράσινο τιμολόγιο

Σε κάθε περίπτωση, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης, υπερασπίστηκε το σύστημα με τα πολύχρωμα τιμολόγια και συγκεκριμένα το πράσινο, ρυθμιζόμενο, που επέβαλε η κυβέρνηση τον περασμένο χειμώνα παρά τις επιθυμίες των προμηθευτών.

Όπως δήλωσε σχετικά, «έχουμε τα πράσινα τιμολόγια όπου έχεις το χρόνο να αλλάξεις αν δεις ότι συμβαίνει κάτι στη διάρκεια ενός μήνα. Για τον Ιούλιο έχουν τιμές που διαμορφώθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Κατ’ επέκταση, μπορεί κανείς να φύγει την 1η Αυγούστου και να πάει στο μπλε και να μην επηρεαστεί από την πρόσφατη άνοδο. Από την άλλη, αν προβλέπει πτώση τιμών, τότε μπορεί να πάει σε κίτρινο».

Πρόσθεσε ότι όλα τα τιμολόγια έχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, που αλλάζουν σε σχέση με το επιθυμητό ρίσκο και το προφίλ κατανάλωσης του καταναλωτή: Μια επιχείρηση που πληρώνει 20.000 ευρώ το μήνα για ρεύμα παρακολουθεί τί γίνεται και μπορεί να επιθυμεί δυναμική τιμολόγηση. Θα μπορεί να διαλέξει από το φθινόπωρο ένα πορτοκαλί, δυναμικό τιμολόγιο. Αντιθέτως, ένας μικρός καταναλωτής με εποχιακή κατανάλωση ίσως να θέλει μπλε τιμολόγιο.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός εκτιμά ότι τα χρωματιστά τιμολόγια δεν είναι «μαγική σφαίρα» που θα λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά χρειάζονται και άλλες προσπάθειες από την πλευρά της Πολιτείας.

Ξεκινά συζήτηση με Κομισιόν για την αρχιτεκτονική της αγοράς

Ο κ. Σκυλακάκης στράφηκε επίσης κατά του ευρωπαϊκού σχεδιασμού της ενεργειακής αγοράς ως βαθύτερο αίτιο του σημερινού προβλήματος, λέγοντας ότι “έχει αδυναμίες η ευρωπαϊκή αγορά και καμία χώρα δεν μπορεί να τις θεραπεύσει μόνη της.

Ο υπουργός έκανε λόγο για αποτυχία του ευρωπαϊκού μοντέλου που δεν θέτει ανώτατο όριο στην τιμή του ρεύματος στη χονδρική και μπορεί να φτάσει χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβατώρα. «Θα αρχίσουμε κουβέντα με την Κομισιόν για τις ενδημικές αδυναμίες του συστήματος», υπογράμμισε, προαναγγέλοντας έτσι εξελίξεις στο κοντινό μέλλον.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version