Πέμπτη, 4 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Επιμήκυνση στα 50 χρόνια και σταθερό επιτόκιο ζητά η Ελλάδα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το αποψινό Eurogroup θα κρίνει πολλά, αν και οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν το τέλος του χρόνου. Ο Γ. Στουρνάρας και η ελληνική πλευρά θα θέσουν πάντως σήμερο το πλαίσιο

Ενόψει ευρωεκλογών οι Ευρωπαίοι για ακόμη μια φορά φαίνονται αναποφάσιστοι ως προς την Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να δώσουν λαβή στους αντιπάλους τους για ακόμη μια φορά να πουν ότι χρεώνονται οι ευρωπαϊκοί λαοί για να σωθεί η χώρα μας και έτσι οι όποιες αποφάσεις πάνε για μετά τις εκλογές.

Σήμερα όμως η ελληνική πλευρά θα θέσει το πλαίσιο των αιτημάτων της. Αυτό δεν είναι άλλο από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 192 δισ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα με τα δύο Μνημόνια.

Τα δάνεια έχουν λήξη από 17 ως και 30 χρόνια. Η Ελλάδα θα ζητήσει να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής όλων των δανείων στα 50 έτη και ταυτόχρονα να μετατραπεί το επιτόκιο από κυμαινόμενο σε σταθερό ώστε να αποφευχθεί αύξηση των τόκων στο μέλλον. Ταυτόχρονα ο Γ. Στουρνάρας θα θέσει και θέμα μείωσης των επιτοκίων.

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει σε βάθος χρόνου ελάφρυνση των αναγκών για την αποπληρωμή των δανείων και ουσιαστική εξάλειψη ανάγκης για νέο δανεισμό για την εξυπηρέτηση των δανείων.

Ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο βλέπει μια ελάφρυνση της τάξης των 7 δισ. για την επόμενη δεκαετία και συνολική ελάφρυνση της τάξης των 25 δισ. σε βάθος 50 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε