Τετάρτη, 20 Νοε.
20oC Αθήνα

Έρχεται κατώτατος μισθός 560 ευρώ και συμβάσεις… χαρτιά υγείας!

Έρχεται κατώτατος μισθός 560 ευρώ και συμβάσεις… χαρτιά υγείας!

– Νέα συνάντηση Βενιζέλου – τρόικας το πρωί της Δευτέρας
– Το σοκαριστικό mail που έστειλαν στον υπουργό Εργασίας
– Οι ελεγκτές απαιτούν ψαλίδισμα κατά 200 ευρώ το μήνα στον κατώτατο μισθό και συμβάσεις μίας ημέρας
– Θέλουν να ακούσουν με ποια ΝΕΑ και συγκεκριμένα μέτρα 2,5 δισ. ευρώ θα μπαλωθούν οι τρύπες
– ”Επιτέλους ξεκολλήστε, πάτε ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω” λένε στην κυβέρνηση 

Τα μέτρα της διετίας 2013 – 2014 και την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου, συζήτησε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την έκτη δόση και ενώ ο Τόμσεν έχει διαμηνύσει ότι “υπάρχουν ανοικτά θέματα”. Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών η συζήτηση θα συνεχιστεί το πρωί της Δευτέρας,

Οι τροικανοί απαιτούν ημερομηνίες για “λουκέτα”, συγχωνεύσεις οργανισμών, εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών (“κλειστά επαγγέλματα”), καθορισμό “ορφανών” μέτρων 2,5 δισ. ευρώ της διετίας 2013- 2014. Διαβάστε αναλυτικά

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι κατά την πολύωρη συνάντηση του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η εξέταση της οικονομικής και χρηματοοικονομικής πολιτικής για τη διετία 2011-12.

Πάει και ο κατώτατος μισθός…

Τελευταία δραματική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι το θέμα της κατάργησης του κατώτατου μισθού που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δηλαδή 751 ευρώ. Η τρόικα, σύμφωνα με το mail – σοκ που έστειλε στον Γ. Κουτρουμάνη, “δείχνει” προς μείωση σε επίπεδα Πορτογαλίας, όπου ο κατώτατος μισθός είναι 560 ευρώ μεικτά.

Αν και ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι “θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους” και ότι “δεν θα γίνουμε Ινδία”, ωστόσο το θέμα συζητείται και βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των απαιτήσεων της τρόικας.

Σύμφωνα με το Βήμα, το επίμαχο mai (γραμμένο από ελληνικά χέρια, όπως αναφέρεται) χαρακτηρίζει εξωπραγματική την τριετή σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν ΓΣΕΕ και ΣΕΒ με αυξήσεις πάνω από τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό για τα έτη 2011 και 2012.

Υποστηρίζει ότι οι μισθοί πρέπει να μειωθούν για να δοθεί κίνητρο προσλήψεων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από όπου θεωρείται ότι προέρχεται το 70% των ατόμων που έχασαν τη δουλειά τους το τελευταίο διάστημα.

Η τρόικα ζήτησε να υπάρξει διαβούλευση της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για το ζήτημα, ωστόσο αν αυτή αποτύχει ή δεν προσέλθουν τα συνδικάτα στο τραπέζι αυτού του διαλόγου, να νομοθετήσει μόνη της.

“Κάτι ανάλογο γίνεται και στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, με την κυβέρνηση να καθορίζει τον κατώτατο μισθό. Γιατί να μη γίνεται κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα;” λέει το κείμενο του mail, σύμφωνα με το Βήμα.

Έλληνας νέος ατενίζει το μέλλον με "αισιοδοξία"...

Παράλληλα η τρόικα σημειώνει ότι πρέπει οι εργασιακές σχέσεις να αναθεωρηθούν στο σύνολό τους και η διαπραγμάτευση για τον μισθό να γίνεται πλέον κατά κύριο λόγο μεταξύ του εργαζόμενου – ατομικά – και του εργοδότη, στην οποία είναι σαφές ποιος έχει το πάνω χέρι για να επιβάλλει τους όρους του.

Προτείνει μάλιστα στην κυβέρνηση να αγνοήσει τις εργοδοτικές οργανώσεις και να καθορίζει τους μισθούς με βάση διαπραγμάτευση που θα κάνει με “λόμπι” επιχειρήσεων , φωτογραφίζοντας τράπεζες, εξαγωγικές εταιρείες, τουριστικές επιχειρήσεις κ.α.

Συμβάσεις… χαρτιά υγείας

Σύμφωνα τώρα με ρεπορτάζ του “Θέματος” η χώρας μας, στην οποία έρχεται όπως όλα δείχνουν καθεστώς ζούγκλας δια νόμου στα εργασιακά, θα κυριαρχήσουν οι συμβάσεις μίας ημέρας που ήδη εφαρμόζονται στην Ισπανία.

Έτσι ο εργαζόμενος το πρωί θα υπογράφει, ως το μεσημέρι θα δουλεύει και το βράδυ θα απολύεται. Χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης, απεργίας, προστασίας από σωματείο κ.α. “αναχρονιστικά” και “άκαιρα”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στην Ισπανία υπάρχουν επιχειρήσεις όπου στην πόρτα βρίσκει κανείς ένα ρολό χαρτί από το οποίο κόβεται και από ένα κόμμάτι, όπως στο χαρτί υγείας.

Ο εργαζόμενος κόβει, γράφει τα στοιχεία του, προσλαμβάνεται και δουλεύει για μία ημέρα. Αν τον ξαναφωνάξουν πάει και ξαναδουλεύει.

Όπως αναφέρει το “Θέμα” για να έχει και η Ελλάδα αυτή τη δυνατότητα εργασιακών σχέσεων, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον θεσμό “μασκαρεμένο” πίσω από τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, πράγμα που θα γίνει ως το τέλος του μήνα.

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε