Πολιτική

Εθνική ταπείνωση στις Κάννες – Εκείνοι μιλούσαν, εκείνος άκουγε – Όλοι οι διάλογοι

Ο Πρωθυπουργός της χώρας ως εκπρόσωπος ενός ολόκληρου Έθνους έμεινε παρατηρητής των εξελίξεων. Η Ελλάδα παρακολούθησε την επικεφαλής ενός ξένου κράτους να ανακοινώνει τις αποφάσεις για το μέλλον της.

Χρονικά, η Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τόσο την ημερομηνία, όσο και το ερώτημα του δημοψηφίσματος που θα γίνει στην Ελλάδα.
Ουσιαστικά, φάνηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος να επιβάλει στην Ελλάδα τις δικές της αποφάσεις (και κατ’ επέκταση των άλλων) ακυρώνοντας δύο αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός (αυτό τουλάχιστον υποστήριζε) πήγαινε να προτείνει ένα δημοψήφισμα επί της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και δεύτερον ένα δημοψήφισμα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Αντ’ αυτού ακούσαμε από τα χείλη της Καγκελαρίου ότι η απόφαση της Ευρώπης είναι πριν τη συμφωνία, το συντομότερο Δυνατό και αρχές Δεκεμβρίου ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει δημοψήφισμα για το εαν θέλει να παραμείνει η όχι στο ευρώ.
Άλλαξε και ο χρόνος και το ερώτημα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ακολούθησε και δεν είχε να ανακοινώσει παρά το ότι η παραπάνω απόφαση είναι πλέον και της… Ελλάδας προσθέτοντας μόνο πως είναι πιθανότερη ημερομηνία η 4η Δεκεμβρίου. Όλα αυτά δείχνουν τι προηγήθηκε.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΜΕΣΑ – ΤΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Εντυπωσιακό είναι ότι οι ανακοινώσεις γίνονταν ΜΟΝΟ από Μέρκελ και Σαρκοζί και από κανέναν άλλον από όσους βρίσκονταν στο τραπέζι:

Ανακοίνωναν και έλεγαν στον πρωθυπουργό “Θα κάνετε αυτό και αυτό”, και ο έλληνας πρωθυπουργός απλά άκουγε όπως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Κάποια στιγμή ο κ. Παπανδρέου πήγε να πάρει το λόγο:

“Θα πρέπει να εξετάσουμε την δανειακή σύμβαση, να μπεί σε δημοψήφισμα”. Για να πάρει την κοφτή απάντηση από Μέρκελ και Σαρκοζί: “Αυτά δεν γίνονται! Την σύμβαση την διαπραγματευόμαστε 3 μήνες!”

Το κλίμα ήταν τόσο βαρύ που ΔΕΝ επετράπη καν στον Ευάγγελο Βενιζέλο να μιλήσει. Όσοι ήταν εκεί είπαν ότι το βλέμμα του αντιπροέδρου μετά την συνάντηση τα έλεγε όλα, ενώ ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να καταρρεύσει!

Στο τέλος της συνάντησης η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανώς εκνευρισμένη κατηγόρησε τον έλληνα πρωθυπουργό ότι επι της ουσίας “την άδειασε”. “Τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης εγώ η ίδια έτρεξα να προαναγγείλω ότι θα πάρετε την έκτη δόση χωρίς να έχει συνεδριάσει το ΔΝΤ και εσείς ανακοινώνετε δημοψηφίσματα;”, φέρεται να του είπε.

Απέναντι στις αιτιάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού η Καγκελάριος είχε να απαντήσει όπως είπε αργότερα ξεκάθαρα στις δηλώσεις της:

“Αν ο ελληνικός λαός πει πως δεν επιθυμεί η χώρα του να μείνει στη ζώνη του ευρώ θα το σεβαστούμε. Είμαστε προετοιμασμένοι”.

Εξαπέλυσε μια ευθύτατη απειλή δηλαδή ότι τα όσα ζητά ο Έλληνας Πρωθυπουργός ισοδυναμούν με έξοδο της χώρας απ’ το ευρώ.

Ακολούθησε μια εξίσου σκληρή τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί. Τι είχε να πει στον Έλληνα Πρωθυπουργό;

“Βρισκόμαστε σε μεγάλη αστάθεια. Θέλουμε οι Έλληνες φίλοι μας να είναι μαζί μας, αλλά υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ, το οποίο κανείς δεν πρέπει να παραβεί”. Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ακόμη ότι “δεν ζητήσαμε τίποτε από το ελληνικό κοινοβούλιο. Θέλουμε όμως να γνωρίζουμε που πηγαίνουν τα χρήματα του Γερμανού , του Γάλλου, του Ευρωπαίου πολίτη”

Το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε δηλαδή η Ελλάδα θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και πως καμία χώρα δεν προτίθεται να δώσει τα χρήματα του λαού της πριν πάρουν απόφαση οι Έλληνες.

Το χαρτί της έκτης δόσης έπεσε σαν ευθύτατη απειλή απ’ το ΔΝΤ η Κριστιν Λαγκαρντ:

“Όταν ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα και αρθούν όλες οι αβεβαιότητες θα κάνω την εισήγησή μου στο διοικητικό συμβούλιο για την 6η δόση του δανείου στήριξης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας”
Αν αυτά είπε στην ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση η Κριστίν Λαγκάρντ τότε έυκολα μπορεί κανείς να καταλάβει το πως και το με ποιον τρόπο ειπώθηκαν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό όταν οι πόρτες ήταν κλειστές.
Η ίδια η Άγκελα Μέρκελ περιγράφοντας την κατάσταση και τη διαπραγμάτευση είπε:
“Ήταν δύσκολη” και πρόσθεσε στο ίδιο ύφος: “Ήταν σκληρή”

Μπορεί κανείς να μην περίμενε το Γ. Παπανδρέου στην είσοδο, μπορεί να “έσπασε” το πρωτόκολλο υποδοχής, μπορεί αυτό να έδειχνε το κλίμα πριν… μετά φάνηκε ότι η ευρώπη μας έδειξε την έξοδο.

Διαβάστε επίσης:

«Γιώργο πάρε πίσω το δημοψήφισμα» – «Όχι Βαγγέλη έχω πάρει τις αποφάσεις μου»

Ρήγμα στην Κυβέρνηση – Οι εξελίξεις ακυρώνουν το δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου

Μέρκελ: οι Έλληνες αν θέλουν ας φύγουν απ’ το ευρώ

Σαρκοζί: “Δεν παίρνετε ευρώ από την 6η δόση”

Λαγκάρντ: Θα εισηγηθώ για την 6η δόση μετά το δημοψήφισμα

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες για τον Κώστα Τασούλα – Βουλευτές πιέζουν τον Βασίλη Στίγκα να στηρίξει τον Κυριακού που προτείνει η Νίκη
Η αλλαγή επιλογής των Σπαρτιατών και των όποιων συν αυτών, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την εκλογή Τασούλα κατά την τέταρτη ψηφοφορία όπου προβλέπεται σχετική πλειοψηφία 151 ψήφων
«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες για τον Κώστα Τασούλα – Βουλευτές πιέζουν τον Βασίλη Στίγκα να στηρίξει τον Κυριακού που προτείνει η Νίκη
Μήνυμα ενότητας από τον Κακλαμάνη στην πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής: «Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές»
«Στην αίθουσα αυτή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μικροί ή μεγάλοι, γαλάζιοι, πράσινοι, ή κόκκινοι» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης
Νικήτας Κακλαμάνης: Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές – Η πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής
Ο Νικήτας Κακλαμάνης Πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους - «Θέλω να ευχηθώ στον Κώστα Τασούλα ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία ως ΠτΔ»
«Ναι» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και πλειοψηφία ανεξάρτητων. «Παρών» από 50 βουλευτές. «Η εκλογή του είναι επάξια και αντάξια» το μήνυμα Τασούλα
Ο Νικήτας Κακλαμάνης Πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους – «Θέλω να ευχηθώ στον Κώστα Τασούλα ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία ως ΠτΔ»