Το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψαν τις πρώτες πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου – στις 2.30 το πρωί – η οικογένεια Σπύρου Σκλαβενίτη, η οικογένεια Μαρινόπουλου και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα), συνιστά τη μεγαλύτερη διάσωση επιχείρησης που έχει γίνει στην Ελλάδα, στη διάρκεια τουλάχιστον των τελευταίων δεκαετιών.
Μάλιστα, ορισμένες πηγές της αγοράς θεωρούν ότι η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος μπορεί να αποτελέσει τον “οδηγό” για την εξυγίανση κι άλλων προβληματικών επιχειρήσεων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας τα εμπλεκόμενα μέρη αναλώθηκαν στην υπέρβαση διαφόρων, νομικής και γραφειοκρατικής φύσεως, εμποδίων, προκειμένου να αρχίσει η εκταμίευση της, λεγόμενης, προχρηματοδότησης εκ μέρους των τραπεζών, έτσι ώστε να αποπληρωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων της Μαρινόπουλος ΑΕ, τα καθυστερούμενα ενοίκια στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και να αρχίσει η τροφοδοσία των καταστημάτων – κατ’ αρχάς των πρώτων 12 υπερμάρκετ και εν συνεχεία των υπολοίπων.
Παράλληλα, οι νομικοί εκπρόσωποι των εμπλεκομένων μερών “τρέχουν”, ώστε να προλάβουν να συντάξουν τους νέους φακέλους, που θα υποβληθούν στο δικαστήριο στις 21 Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι η προσφυγή της Μαρινόπουλος ΑΕ δεν θα γίνει πλέον με βάση το άρθρο 99, αλλά το άρθρο 106β, δηλαδή, θα αφορά στην εξυγίανση της εταιρείας.
Δεδομένων των λίγων ημερών που απομένουν ως τις 21 Σεπτεμβρίου, δεν αποκλείεται η πλευρά της Μαρινόπουλος με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δύο μερών, να αιτηθεί ολιγοήμερη παράταση – γίνεται λόγος για τις 28 Σεπτεμβρίου-. Από την άλλη πλευρά στελέχη των τραπεζών, σε συνεργασία με στελέχη του ομίλου Σκλαβενίτη, απευθύνονται σε εκπροσώπους των προμηθευτικών επιχειρήσεων ζητώντας τους να συναινέσουν στο “κούρεμα” των απαιτήσεων τους, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 40%, αν και θα ποικίλει από εταιρεία σε εταιρεία, και το ύψος του θα προσδιοριστεί από ένα απλό σύστημα κριτηρίων (ο βαθμός εξάρτησης της προμηθευτικής εταιρείας από την Μαρινόπουλος, το ύψος της οφειλής, το μέγεθος της επιχείρησης κλπ).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για να δοθεί το πράσινο φως από το δικαστήριο πρέπει να συναινέσουν πιστωτές που συγκεντρώνουν το 60% των συνολικών οφειλών (εκτός των υπαλλήλων και των ιδιοκτητών των ακινήτων). Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η γαλλική Carrefour, στην οποία η Μαρινόπουλος όφειλε 145 εκατ. ευρώ, (110 εκατ. ευρώ η Μαρινόπουλος ΑΕ και 35 εκατ. ευρώ η θυγατρική της στην Κύπρο) διέγραψε τις οφειλές της ελληνικής εταιρείας, θέλοντας επί της ουσίας να απεμπλακεί πλήρως από την κατάρρευση της, μέχρι πρότινος, μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της ελληνικής αγοράς. Κατ’ αυτό τον τρόπο, όμως, ενισχύει την προσπάθεια που καταβάλλεται για την συγκέντρωση του 60% των πιστωτών.
Εν τω μεταξύ, εντός των ημερών πρόκειται να υποβληθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η προβλεπόμενη από το νόμο αίτηση για την συγκέντρωση των δύο επιχειρήσεων και όπως λέγεται δεν αναμένονται εκπλήξεις. Επισημαίνεται ακόμη ότι για την επίτευξη της συμφωνίας ήταν ουσιαστική η διακριτική επιστασία της κυβέρνησης, η οποία είχε κάθε λόγο να την επιθυμεί, δεδομένου ότι έτσι διασώζονται περίπου 10.000 θέσεις εργασίας άμεσα, που είναι της Μαρινόπουλος ΑΕ και αρκετές άλλες χιλιάδες μικρών προμηθευτικών επιχειρήσεων, οι οποίες εξαρτούν την επιβίωση τους από την τύχη της συμφωνίας.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία πρόκειται να δημιουργηθεί νέα εταιρεία με νέο ΑΦΜ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο 360 εκατ. ευρώ δεκαετούς διάρκειας, με επιτόκιο 1,5% και αποπληρωμή όλου του ποσού στη λήξη του, ενώ η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ θα συνεισφέρει 125 εκατ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά θα πληρωθούν οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος ΑΕ και θα χρησιμοποιηθούν και ως κεφάλαιο κίνησης.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας η οικογένεια Μαρινόπουλου μετά από 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας και πρωταγωνιστικού ρόλου, θα βρεθεί εκτός του κλάδου των σούπερ μάρκετ. Ωστόσο η ενεχυρίαση των μετοχών της Famar, με βάση τις οποίες χρηματοδοτήθηκε από τις τράπεζες για περίπου 120 εκατ. Ευρώ στις αρχές του 2016, θα παραμείνει ως οφειλή δική της, την οποία και πρέπει να αποπληρώσει.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ