Τρίτη, 23 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Eurobank: Στις 31 Ιουλίου μέρισμα 342 εκατ. ευρώ στους μετόχους και ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων για το α΄ εξάμηνο

Eurobank: Στις 31 Ιουλίου μέρισμα 342 εκατ. ευρώ στους μετόχους και ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων για το α΄ εξάμηνο

Στη διανομή μερίσματος, πρώτη από όλες τις ελληνικές τράπεζες, επιστρέφει η Eurobank, ανακοινώνοντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, μέρισμα 0,093 ευρώ ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 4,2%).

Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος στο μέρισμα θα είναι η Πέμπτη 25 Ιουλίου και η έναρξη διανομής του μερίσματος η Τετάρτη 31 Ιουλίου. Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι η διανομή κερδών να ανέρχεται στο 50% των κερδών της Τράπεζας ετησίως.

Ο κ. Καραβίας προανήγγειλε ότι η Eurobank θα ανακοινώσει στις 31 Ιουλίου πολύ θετικά αποτελέσματα για το α΄ εξάμηνο του 2024 και εκτίμησε ότι όλη η χρονιά θα παρουσιάσει αντίστοιχα καλά αποτελέσματα με αυτά του 2023, παρά τη μείωση των επιτοκιακών εσόδων λόγω της έναρξης των μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι η Eurobank επανέρχεται στη διανομή μερίσματος μετά από 16 χρόνια, μοιράζοντας στους μετόχους της 342 εκατ. ευρώ (33% των καθαρών κερδών του 2023). Το 2023 η Eurobank αύξησε τα κέρδη της κατά 70% (1,471 δις. ευρώ), με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε 1,250 δις. ευρώ.

Ο κ. Καραβίας τόνισε επίσης ότι η Eurobank είναι η μόνη τράπεζα που έχει αναβαθμιστεί από τη Moody΄s, η οποία δεν έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, λαμβάνοντας μάλιστα αξιολόγηση μία βαθμίδα πάνω από το investment grade. Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση της Eurobank (από Moody΄s και DBRS) ήρθε μετά από 11 χρόνια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank επεσήμανε ότι το 2023 ήταν χρονιά – ορόσημο για τη Eurobank, αφενός διότι ήταν η πρώτη Τράπεζα που βγήκε από τον έλεγχο του ΤΧΣ, επαναγοράζοντας το 1,4% των μετοχών της που κατείχε το Ταμείο, αφετέρου διότι πέτυχε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία της και ξεπέρασε όλους τους στόχους τους επιχειρηματικού της σχεδίου.

Ο κ. Καραβίας τόνισε την έμφαση που δίνει η Eurobank στη χρηματοδότηση και διευκόλυνση των επενδύσεων, που όπως είπε, η αύξησή τους αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Όπως σημείωσε, οι επενδύσεις ανέρχονται στο 14% του ΑΕΠ έναντι 21,4% στην ευρωζώνη και για να καλυφθεί το χάσμα, σύμφωνα με μελέτη της Eurobank, υπολογίζοντας μέσο ρυθμό αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ 2,5% την επόμενη δεκαετία, οι επενδύσεις θα πρέπει να αυξάνονται ετησίως με ρυθμό 6,7% σε πραγματικές τιμές. «Η αύξηση των επενδύσεων πρέπει να γίνει ο πολικός αστέρας της οικονομικής πολιτικής»,  τόνισε ο κ. Καραβίας.

Όπως πρόσθεσε, η Eurobank είναι η 1η τράπεζα που εκταμιεύει τις δόσεις τους Ταμείου Ανάκαμψης και έχει χρηματοδοτήσει 76 επενδυτικά έργα, προϋπολογισμού 5,7 δις. ευρώ, με πόρους 1,5 δις. ευρώ του ΤΑΑ και 1,1 δις. ευρώ δανειακά κεφάλαια από την ίδια. Ο κ. Καραβίας  αναφέρθηκε επίσης στον στόχο της βιωσιμότητας των χορηγήσεων της Eurobank, λέγοντας ότι η Τράπεζα έχει χορηγήσει πράσινα εταιρικά δάνεια 2,1 δις. ευρώ, ενώ πάνω από 20%  των νέων εταιρικών εκταμιεύσεων είναι με όρους βιωσιμότητας (ειδικά στον τομέα της ενέργειας άνω του 50% είναι σε ΑΠΕ και 100% των χρηματοδοτήσεων σε νέα κτίρια είναι πράσινα), ενώ οι πράσινες εκταμιεύσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν αυξηθεί πάνω από 2 φορές.

Αναφερόμενος στον τομέα των ιδιωτών, ο κ. Καραβίας επεσήμανε την έμφαση της Eurobank στην τεχνολογία και στην υιοθέτηση του μοντέλου phygital, στον ηγετικό ρόλο στη στεγαστική πίστη με χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων 7,8 δις. ευρώ, στην πρωτιά σε επίπεδο πακέτων τραπεζικών συναλλαγών ώστε οι πελάτες της Τράπεζας να απολαμβάνουν πληθώρα τραπεζικών συναλλαγών χωρίς προμήθειες, στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Τράπεζας στο bancassurance, στον στόχο των επόμενων ετών για διπλασιασμό των υπό διαχείριση κεφαλαίων πελατών (private/wealth management) από τα 12 δις. ευρώ σήμερα, καθώς και στην ισχυρή διεθνή παρουσία της Eurobank. Όπως είπε, η Eurobank έχει συστημική παρουσία σε Βουλγαρία και Κύπρο και στην δεύτερη έχει αποκτήσει ποσοστό 55,5% της Ελληνικής Τράπεζας, δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στην Κύπρο), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια πρόταση που έχει υποβάλει η Τράπεζα στους λοιπούς μετόχους για την απόκτηση έως του 100% των μετοχών της Ελληνικής, όπως προβλέπει ο νόμος.  

Σημειώνεται ότι από το νέο ΔΣ της Eurobank, αποχώρησε ο αντιπρόεδρος Γιώργος Χρυσικός, ο οποίος συνέβαλε καταλυτικά στην εξυγίανση της Τράπεζας μέσω της συγχώνευσης με την Grivalia το 2019, ενώ νέο ανεξάρτητο μέλος του ΔΣ προστέθηκε ο Ευάγγελος Κουτσοβίνος, στέλεχος με ισχυρό βιογραφικό σε διεθνείς οργανισμούς, με τελευταία την Google. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις