Συνεχίζει να πέφτει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Eurostat, ωστόσο οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν στα ύψη.
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παρουσίασε νέα σημαντική μείωση για τον Ιούνιο και από το 6,1% τον Μάιο, υποχώρησε στο 5,5%, εντούτοις οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να τρέχουν με διψήφιο ρυθμό αύξησης, προκαλώντας αν μη τι άλλο έντονο προβληματισμό στους πολίτες και στις αρχές που έχουν να αντιμετωπίσουν μία πρωτόγνωρη κατάσταση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για την Ελλάδα ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,7% τον Ιούνιο από 4,1% τον Μάιο, και είναι ο 4ος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη (μαζί με την Ιταλία).
Πιο χαμηλό πληθωρισμό έχουν το Λουξεμβούργο (1%) το Βέλγιο (1,6%) και η Ισπανία (1,6%). «Πρωταθλήτρια» είναι η Σλοβακία με 11,3% και ακολουθεί η Εσθονία με 9% και η Κροατία 8,3%.
Αυξήσεις στα τρόφιμα
Στην Ευρωζώνη, τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσαν τον Ιούνιο οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (11,7% έναντι 12,5% τον Μάιο), ενώ ακολούθησαν οι αυξήσεις στις τιμές των μη ενεργειακών προϊόντων (5,5% έναντι 5,8%), των υπηρεσιών (5,4% έναντι 5%). Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 5,6%, περισσότερο απ’ ότι είχαν μειωθεί τον Μάιο (1,8%).
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων, αλκοόλ, καπνού και της ενέργειας αυξήθηκε, ωστόσο, στο 5,4% από 5,3%.