Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Euroxx: Οι ελληνικές τράπεζες αναβαθμίζουν τους στόχους τους για το 2024

Euroxx: Οι ελληνικές τράπεζες αναβαθμίζουν τους στόχους τους για το 2024

Ένα ισχυρό δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να ανακοινώσουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι ελληνικές τράπεζες, που θα προχωρήσουν και σε αναβάθμιση των guidances για το σύνολο του έτους, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η χρηματιστηριακή Euroxx.

Επιπρόσθετα, η Euroxx διατηρεί συστάσεις overweight και για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, με τιμή – στόχο στα 2,50 ευρώ για τη Eurobank, στα 9,80 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στα 2,40 ευρώ για την Alpha Bank και στα 5,40 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. 

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι αναμένεται ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο, με στήριξη από την ηπιότερη μείωση στα καθαρά έσοδα από τόκους, την αύξηση των δανείων, τη διψήφια άνοδο των προμηθειών, τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών και το χαμηλότερο κόστος ρίσκου. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε από τις διοικήσεις να ανεβάσουν τους στόχους για τη χρήση 2024 και υπάρχει ανοδικό περιθώριο και στις δικές μας προβλέψεις, σημειώνει ακόμη.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την αισιόδοξη στάση για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, που διαπραγματεύονται ένα μέσο Ρ/Ε 6 με βάση τις εκτιμήσεις για το 2024 και το 2025, με discount 15 – 20% έναντι των ευρωπαϊκών, και το 2025 στο 6x. Σε αντίθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών όπου ο μέσος δείκτης P/E για το 2024 – 2025 διαμορφώνεται στο 7x – 7,5x.

Η Euroxx βλέπει πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά περίπου 4% σε τριμηνιαία βάση, λόγω υψηλότερου κόστους καταθέσεων, περιορισμού των spread στα επιχειρηματικά δάνεια και νέων εκδόσεων ομολόγων MREL.

Ωστόσο, η μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους κινείται με ηπιότερους ρυθμούς από τις προσδοκίες για το σύνολο της χρήσης, λόγω των λιγότερων μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ, βελτίωσης στις νέες εκταμιεύσεις δανείων το δεύτερο τρίμηνο και της αργής μετατόπισης καταθέσεων προς τις προθεσμιακές. Τα αποτελέσματα θα ενισχυθούν επίσης από ισχυρή αύξηση των προμηθειών, τις συνεχιζόμενες κινήσεις περιορισμού του κόστους και χαμηλότερο κόστος ρίσκου, με περιορισμένη ροή νέων «κόκκινων» δανείων, καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις