Οικονομία

Ευρωπαϊκή κηδεμονία στην Ελλάδα όπως το 1893 που χρεοκόπησε!

Η Die Welt ζητάει αυστηρό ευρωπαϊκό δημοσιονομικό έλεγχο στην Ελλάδα, όπως το 1893 όταν χρεοκόπησε, με διακοπή της ρευστότητας με τη δικαιολογία πως ξοδεύεται σε ρουσφέτια.

«Η ελληνική τραγωδία ονομάζεται Αθήνα, όχι Ευρώπη»

Σε αυτό το συμπέρασμα τουλάχιστον φαίνεται να καταλήγει ο σχολιαστής της Westfalen Blatt μετά το Eurogroup.
«Όσο τίποτα άλλο θα ήθελε να πιστέψει η Ευρώπη τα θετικά νούμερα από την Ελλάδα, αλλά η πικρή εμπειρία των τελευταίων χρόνων δείχνει ότι απέναντι σε δημοσιονομικά στοιχεία ή υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις των Ελλήνων ενδείκνυνται αρετές όπως αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα».

«Οι Έλληνες αποδόμησαν την τρόικα»

Ο γερμανός σχολιαστής χαρακτηρίζει ως χαστούκι στο πρόσωπο των εταίρων το ότι η χώρα εκπλήρωσε μόνο το 53% των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων. «Αντί η Ελλάδα να καταβάλει προσπάθειες να εξυγιάνει τη χώρα, αποδόμησε την τρόικα ως δικτατορική, χωρίς δημοκρατική νομιμοποιητική βάση. Θα μπορούσε να επενδύσει αυτήν την ενέργεια στο να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις».

Αντί η Ελλάδα να καταβάλει προσπάθειες να εξυγιάνει τη χώρα, αποδόμησε την τρόικα ως δικτατορική

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος περιγράφει την κατάσταση στη χώρα με τις γνωστές της παθογένειες στη δημόσια διοίκηση, αλλά και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλονται χιλιάδες άνθρωποι. Και καταλήγει:
«Η ελληνική τραγωδία δεν ονομάζεται Ευρώπη αλλά Αθήνα. Εκεί αγνοήθηκαν οι συνταγές εξυγίανσης, εκεί αναβλήθηκαν επ’ αόριστον λύσεις και δεν υλοποιήθηκαν υποσχέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση παίζει διπλό παιχνίδι. Σπρώχνει την ενοχή για τα μέτρα λιτότητα στις Βρυξέλλες για να εμφανιστεί ως φύλακας-άγγελος του λαού με υπεκφυγές, μισές αλήθειες και προεκλογικές κραυγές δεν θα ορθοποδήσει η χώρα. Χρειάζεται μια αποφασισμένη και αξιόπιστη κυβέρνηση ως εταίρος στην ευρωζώνη, η οποία από την πλευρά της βγήκε από τη σκιά της περισσότερο από όσο θεωρούσαν πολλοί σωστό».

«Τέρμα στα ρουσφέτια»

Το ίδιο συμπέρασμα βγαίνει και από το σχόλιο της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zetung. «Χρειάζεται προσοχή σε σχέση με την Ελλάδα», διαπιστώνει ο σχολιαστής της.
«Τα νέα από την Αθήνα είναι ενθαρρυντικά και είναι κατανοητή η ανάγκη των ελλήνων πολιτικών να εξαγγείλουν κάτι θετικό μετά από χρόνια αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας. Ωστόσο, έχει γίνει σαφές ότι οι Έλληνες ορθοποδούν με πολύ αργό ρυθμό και έχουν ακόμη πολλά εμπόδια μπροστά τους».

«240 δισ. ευρώ έχει λάβει η Ελλάδα από το 2010 χωρίς να έχει αποτραπεί ο κίνδυνος για τη χώρα. Κάθε νέα βοήθεια θα πρέπει να περάσει από μεγάλη βάσανο, τόσο πριν όσο και μετά τις ευρωεκλογές»

Ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι οι ευρωεκλογές καθιστούν την κατάσταση δυσκολότερη, διότι η συζήτηση για χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας δισεκατομμυρίων μπορεί να γίνει επιχείρημα στα χέρια κυρίως των ευρωσκεπτικιστών. «240 δισ. ευρώ έχει λάβει η Ελλάδα από το 2010 χωρίς να έχει αποτραπεί ο κίνδυνος για τη χώρα. Κάθε νέα βοήθεια θα πρέπει να περάσει από μεγάλη βάσανο, τόσο πριν όσο και μετά τις ευρωεκλογές».

να τεθεί η χώρα υπό ευρωπαϊκό δημοσιονομικό έλεγχο, όπως είχε γίνει το 1893 όταν χρεοκόπησε

Στο πελατειακό σύστημα της Ελλάδας εστιάζει τις αιτίες της κρίσης ο σχολιαστής της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνου. Ο σχολιαστής της υποστηρίζει ότι θα πρέπει να κοπεί η ροή του χρήματος για ρουσφέτια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, και να τεθεί η χώρα υπό ευρωπαϊκό δημοσιονομικό έλεγχο, όπως είχε γίνει το 1893 όταν χρεοκόπησε.
«Η σημερινή ηγεσία ανθίσταται σε τέτοιου είδους έλεγχο και ενεργοποιεί τα πατριωτικά αντανακλαστικά των απλών ανθρώπων με την ελπίδα ότι η ΕΕ θα μηδενίσει το χρέος για να συνεχίσει η ίδια να πορεύεται με βάση το παλαιό σύστημα. Οι μέχρι τώρα συνταγές της τρόικας θεραπεύουν μόνο τα συμπτώματα. Μόνο αυστηρός έλεγχος των χρημάτων στήριξης που εισρέουν στη χώρα θα μπορούσε να θεραπεύσει την ασθένεια» καταλήγει ο σχολιαστής.

Διαβάστε επίσης:

Νόμος – σκούπα για πρόστιμα, φόρο υπεραξίας και μετοχές

Πηγή Deutsche Welle

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Το χριστουγεννιάτικο υπουργικό συμβούλιο, ο Ίλον Μασκ και η επίθεση στα F-35, πως πωλείται η Εθνική Ασφαλιστική, τα διυλιστήρια που δεν είναι της μόδας στην Ευρώπη και η μεγάλη σύμβαση για τα νοσοκομεία
Το χριστουγεννιάτικο υπουργικό συμβούλιο και οι προκλήσεις Φακέλους με πολλούς στόχους για το 2025 θα παραλάβουν στο σημερινό υπουργικό...
Το χριστουγεννιάτικο υπουργικό συμβούλιο,  ο Ίλον Μασκ και η επίθεση στα F-35,  πως πωλείται η Εθνική Ασφαλιστική,  τα διυλιστήρια που δεν είναι της μόδας στην Ευρώπη και η μεγάλη σύμβαση για τα νοσοκομεία