Site icon NewsIT
09:06 | 07.01.24

FT: H πίεση της G20 για ταχύτερες πληρωμές μπορεί να αποδυναμώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

FT: H πίεση της G20 για ταχύτερες πληρωμές μπορεί να αποδυναμώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

G20 Summit Press Conference or Parliament Speech Concept with Country Flags. 3D Render

Newsit Newsroom

Μια προσπάθεια υπό την ηγεσία της G20 να επιταχυνθούν οι διεθνείς πληρωμές ενέχει τον κίνδυνο να επιτρέψει το οικονομικό έγκλημα και να παρεμποδίσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και άλλων κρατών, προειδοποίησαν εμπειρογνώμονες του κλάδου, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Τα σχέδια για να καταστούν τα ψηφιακά συστήματα πληρωμών πιο αποτελεσματικά έως το 2027 δεν λαμβάνουν υπόψη την αυξανόμενη ευπάθειά τους σε εγκληματικά δίκτυα και τους αυξημένους κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που προκύπτουν από την αύξηση των κυρώσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο, σύμφωνα με το Future of Financial Intelligence Sharing, ένα ερευνητικό πρόγραμμα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τους FT.

“Μια βασική θεσμική αποτυχία σε επίπεδο G20 είναι η έλλειψη ευθύνης μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τη μεταρρύθμιση των πληρωμών να εξετάσουν την πρόληψη της απάτης και την ασφάλεια του οικονομικού εγκλήματος”, δήλωσε ο Νικ Μάξγουελ (Nick Maxwell), επικεφαλής της FFIS, η οποία δημοσίευσε την Κυριακή έκθεση σχετικά με τα θέματα αυτά.

Η έκθεση προέτρεπε σε αυξημένη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την ενσωμάτωση συστημάτων πρόληψης του οικονομικού εγκλήματος στις υποδομές διασυνοριακών πληρωμών και την αξιοποίηση των εθνικών δεδομένων για τον εντοπισμό δικτύων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των ανησυχιών θα μπορούσε να έχει “εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις [για] την οικονομική ασφάλεια των καταναλωτών, την αποτελεσματικότητα της επιβολής του νόμου κατά του οργανωμένου εγκλήματος και την εθνική ασφάλεια όσον αφορά την εφαρμογή των κυρώσεων”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, η αξία των διασυνοριακών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών χονδρικής μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των λιανικών μεταφορών και των εμβασμάτων, προβλέπεται να φθάσει τα 250 εκατ. δολάρια έως το 2027 από 150 εκατ. δολάρια μια δεκαετία νωρίτερα.

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένας διεθνής οργανισμός που παρακολουθεί και διατυπώνει συστάσεις σχετικά με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει αναπτύξει έναν οδικό χάρτη για την ενίσχυση των διασυνοριακών πληρωμών. Η πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της G20 υποστηρίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και περίπου 40 κεντρικές τράπεζες.

Το FSB δημοσίευσε τον Οκτώβριο μια επικαιροποίηση του σχεδίου, εστιάζοντας σε πρακτικά μέτρα που θα επιτρέψουν στις χώρες της G20 να εκπληρώσουν τη δέσμευση του 2020 να καταστήσουν τις διεθνείς πληρωμές φθηνότερες, ταχύτερες και πιο διαφανείς έως το 2027.

Οι “τομείς προτεραιότητας” στον οδικό χάρτη της χρηματοπιστωτικής εποπτικής αρχής περιλαμβάνουν τον καθορισμό κοινών προτύπων δεδομένων, τη βελτίωση της υποδομής διακανονισμού και τη σύγκληση ρυθμιστικών αρχών, εποπτικών αρχών και νομοθέτη για την αντιμετώπιση των “ρυθμιστικών τριβών” σε ολόκληρο τον τομέα.

Αλλά ενώ ο οδικός χάρτης προβλέπει την κατάργηση της “πολύ περιορισμένης χρονικής περιόδου” που απαιτείται για τον έλεγχο των συναλλαγών και την ανάκληση των κεφαλαίων πριν από τον διακανονισμό τους, δεν περιλαμβάνει σχέδια μετριασμού του “αυξημένου κινδύνου διασυνοριακής απάτης και συναφούς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες”, προειδοποίησε η έκθεση FFIS.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι διασυνοριακές πληρωμές, οι οποίες συνήθως διεκπεραιώνονται σε μερικές ώρες ή ημέρες, θα μπορούσαν να διακανονίζονται εντός δευτερολέπτων, αφήνοντας λιγότερο χρόνο στους αντισυμβαλλομένους να εφαρμόζουν ελέγχους συμμόρφωσης και να μπλοκάρουν ύποπτες πληρωμές.

“Όσο πιο γρήγορα κινούνται τα χρήματα, τόσο λιγότερο χρόνο έχουν οι άνθρωποι να αντιδράσουν. . . η ταχύτητα δεν χρειάζεται να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, αλλά μπορεί να το κάνει αν δεν ενσωματώσετε την ασφάλεια στο σύστημα”, δήλωσε ο Κρις Λούις (Chris Lewis), επικεφαλής της έρευνας στην ομάδα λογισμικού για την πρόληψη της απάτης Synectics.

Η Αλάινα Γκίμπερτ (Alaina Gimbert), ανώτερη αντιπρόεδρος του αμερικανικού φορέα πληρωμών Clearing House, δήλωσε ότι το σχέδιο της G20 δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά την ανάγκη επιβολής των κυρώσεων με τον αποκλεισμό των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο, μια υποχρεωτική απαίτηση των περισσότερων αμερικανικών προγραμμάτων κυρώσεων.

“Δεν μπορείτε να προσποιείστε ότι αυτά τα ζητήματα συμμόρφωσης δεν υπάρχουν. Η G20 δεν έχει πραγματικά δώσει στον κίνδυνο αυτό το επίπεδο προσοχής που χρειάζεται”, δήλωσε.

Ο αριθμός των δυτικών κυρώσεων έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πληγεί σκληρά από τους περιορισμούς. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους δανειστές της απομακρύνθηκαν από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift, το οποίο διευκολύνει συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μέρα.

Εκατοντάδες στελέχη που πρόσκεινται στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν μπει σε μαύρη λίστα από τη χρήση δυτικών χρηματοπιστωτικών συστημάτων, ενώ οι δυτικές εταιρείες απαγορεύεται να εισάγουν μια σειρά από ρωσικά προϊόντα.

Ο Gimbert προέτρεψε τις κυβερνήσεις να έχουν “μια ειλικρινή συζήτηση” σχετικά με το πώς θα συμβιβαστούν οι στόχοι της επίτευξης ταχύτερων διεθνών πληρωμών και της επιβολής οικονομικών κυρώσεων.

“Θα πρέπει να υπάρξει κάποια μορφή συμβιβασμού”

Το FSB δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με τις ανησυχίες που σχετίζονται με την έκθεση προόδου.

Το FFIS δημοσίευσε την έκθεσή του μαζί με το Κέντρο Μελετών Οικονομικού Εγκλήματος και Ασφάλειας. Και τα δύο είναι προγράμματα συνεργασίας με το Βασιλικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Υπηρεσιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα ανεξάρτητο κέντρο προβληματισμού για την άμυνα και την ασφάλεια.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version