Οικονομία

FT: Μειώθηκαν κατά 87% οι ξένες επενδύσεις σε κινεζικές μετοχές το 2023 – Έκαναν «φτερά» 33 δισ. ευρώ

Σχεδόν τα 9/10 των ξένων επενδύσεων που εισέρρευσαν στο χρηματιστήριο της Κίνας το 2023 έχουν ήδη αποχωρήσει, λόγω των αυξανόμενων αμφιβολιών σχετικά με την προθυμία του Πεκίνου να αναλάβει σοβαρή δράση για την τόνωση της εξασθενημένης ανάπτυξης, σύμφωνα με τους Financial Times.

Από την κορύφωση των 235 δισ. γουάν (33 δισ. δολάρια) τον Αύγουστο, οι καθαρές ξένες επενδύσεις σε μετοχές εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Κίνας φέτος μειώθηκαν κατά 87% σε μόλις 30,7 δισ. γουάν, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times που βασίζονται σε στοιχεία από το σύστημα συναλλαγών Stock Connect του Χονγκ Κονγκ.

Οι traders και οι αναλυτές δήλωσαν ότι η αντιστροφή αυτή αντανακλά την απαισιοδοξία για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων παγκοσμίως. Οι διεθνείς επενδυτές ήταν επίμονοι “καθαροί” πωλητές από τον Αύγουστο, όταν οι καθυστερημένες πληρωμές ομολόγων από τον κατασκευαστή Country Garden αποκάλυψαν τη σοβαρότητα της κρίσης ρευστότητας στον τομέα των ακινήτων της χώρας.

«Το ζήτημα της εμπιστοσύνης υπερβαίνει τα ακίνητα, αν και τα ακίνητα είναι το κλειδί», δήλωσε ο Wang Qi, επικεφαλής επενδύσεων για τη διαχείριση περιουσίας στην UOB Kay Hian στο Χονγκ Κονγκ. «Αναφέρομαι στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και την εμπιστοσύνη των επενδυτών τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδυτών»

Οι κινεζικές μετοχές συνέχισαν να υποαποδίδουν σε παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τη σειρά θετικών οικονομικών στοιχείων, τις ενδείξεις απόψυξης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και τις κινήσεις για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος έναντι της επιβράδυνσης της ανάπτυξης με τη μείωση των επιτοκίων που καταβάλλουν οι περισσότεροι δανειστές για τις καταθέσεις.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την άνοδο του δείκτη S&P 500 κατά 4,7% αυτόν τον μήνα, ο δείκτης αναφοράς CSI 300 της Κίνας, ο οποίος περιλαμβάνει μετοχές εισηγμένες στη Σαγκάη και τη Σενζέν, σημείωσε πτώση άνω του 3%. Οι καθαρές ξένες πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Κίνας ανήλθαν σε περίπου 26 δισ. ρουβλίων τον Δεκέμβριο.

«Είναι τόσο αντιφατικό – τα στοιχεία γίνονται καλύτερα και το γενικότερο περιβάλλον θα πρέπει να είναι αρκετά θετικό για τις κινεζικές μετοχές», δήλωσε η Alicia García-Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού της Natixis. «Ειλικρινά, δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος γι’ αυτό, εκτός από το ότι οι επενδυτές ουσιαστικά τα παρατάνε και λένε: «Δεν βλέπουμε την ανοδική πορεία»».

Η έξοδος των υπεράκτιων επενδυτών διευκολύνθηκε από τις εκτεταμένες επαναγορές μετοχών από εισηγμένες εταιρείες στην Κίνα και από αγορές μεγάλης κλίμακας από εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια και κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – τα οποία δέχονται πιέσεις από το Πεκίνο για να στηρίξουν τις αποτιμήσεις που έχουν υποχωρήσει.

Το παρατεταμένο ξεπούλημα των ξένων απειλεί να κλείσει το έτος με άσχημο πρόσημο για τις κινεζικές αγορές. Όταν οι αγορές κλείσουν την Παρασκευή, αναμένεται να καταγράψουν τη μικρότερη ετήσια εισροή ξένων κεφαλαίων από το 2015, το πρώτο πλήρες έτος εφαρμογής του προγράμματος Stock Connect.

Το σύστημα διασυνοριακών συναλλαγών, που λειτουργεί από το Χονγκ Κονγκ, είναι το κυρίαρχο κανάλι μέσω του οποίου οι υπεράκτιοι επενδυτές συναλλάσσονται με μετοχές εισηγμένες στην ηπειρωτική χώρα.

Οι έμποροι δήλωσαν ότι μια εκκολαπτόμενη ανάκαμψη του κλίματος στην αγορά εμποδίστηκε την Παρασκευή από την απότομη πώληση μετοχών τυχερών παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των Tencent και NetEase, αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε νέους αυστηρούς κανονισμούς για τον τομέα.

«Είναι επιζήμιο για την όρεξη», δήλωσε επικεφαλής γραφείου συναλλαγών επενδυτικής τράπεζας στο Χονγκ Κονγκ. Περιέγραψε το ξεπούλημα, το οποίο αντιστράφηκε εν μέρει τη Δευτέρα, ως «σπασμωδική αντίδραση και πωλήσεις πανικού… αλλά αυτό δείχνει ότι το συναίσθημα είναι τόσο, τόσο εύθραυστο τώρα».

Οι έμποροι που εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ δήλωσαν ότι οι παγκόσμιοι επενδυτές που ασχολούνται μόνο με τη μακροπρόθεσμη επένδυση αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τις κινεζικές μετοχές, καθώς δεν εξέφρασαν σχεδόν κανένα ενδιαφέρον για την αγορά μετά την αύξηση των αγορών πριν από περίπου ένα χρόνο, με την ελπίδα ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει, καθώς η χώρα βγήκε από τους ανατρεπτικούς περιορισμούς του «μηδενικού Covid».

Οι αντιλήψεις των παγκόσμιων επενδυτών για τις κινεζικές μετοχές επιδεινώθηκαν σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι υποσχέσεις για πολιτική στήριξη τον Ιούλιο ακολουθήθηκαν γρήγορα από τις καθυστερημένες πληρωμές της Country Garden και άλλων κατασκευαστών με προβλήματα ρευστότητας.

Μια έρευνα της Bank of America σε διαχειριστές κεφαλαίων με επίκεντρο την Ασία, η οποία διεξήχθη αυτόν τον μήνα, έδειξε ότι η πλειοψηφία τους ήταν υποεπενδεδυμένοι στις κινεζικές μετοχές – αμετάβλητοι σε σχέση με τον Νοέμβριο. Ο CSI 300 αναμένεται να κλείσει το έτος με πτώση άνω του 15% σε όρους δολαρίου.

«Η ερώτηση που λαμβάνω από τους πελάτες [σχετικά με τις κινεζικές μετοχές] είναι «Ποιοι τομείς;»», δήλωσε ο García-Herrero της Natixis. «Αλλά όταν με πιέζουν, δεν ξέρω τι να τους πω, γιατί δεν υπάρχει τομέας».

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα