Στη διπλή αποτυχία -επιχειρηματικού μοντέλου αλλά και κρατικής πολιτικής- αναφέρεται σήμερα (04.06.24) ο γερμανικός τύπος, μία μέρα μετά τη χρεοκοπία του τουριστικού κολοσσού στη Γερμανία, FTI Touristik.
Η πρώτη αποτυχία αφορά στη πολιτική των φθηνών τουριστικών πακέτων τα οποία προσέφερε η FTI (Γερμανία) στους πελάτες της οδηγώντας την σε σε μηδαμινά κέρδη και στην χρεοκοπία.
Η δεύτερη αποτυχία αφορά στην κρατική πολιτική, η οποία κατά την περίοδο της κορονο-κρίσης, επιδότησε (επί ματαίω, όπως αποδείχτηκε) με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την εν λόγω εταιρία.
Με δημοσίευμα της Handelsblatt, αναφέρει πως ο ταξιδιωτικός πάροχος FTI έκανε πάντα μια προσπάθεια να προσφέρει δελεαστικά φθηνές ονειρεμένες διακοπές.
Αλλά τώρα αυτή η στρατηγική φαίνεται να έχει οδηγήσει την εταιρεία με έδρα το Μόναχο σε πτώχευση. Χθες (4.6.2024), ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος της Ευρώπης υπέβαλε αίτηση για διαδικασίες αφερεγγυότητας – επίσης λόγω του επιχειρηματικού του μοντέλου.
Επειδή η τιμολογιακή πολιτική έφερε ευκαιρίες παραθεριστών κάτω από φοίνικες, αλλά η ίδια η εταιρεία σχεδόν καθόλου κέρδη. Οι παραθεριστές που έχουν κάνει κράτηση με την FTI θέτουν τώρα στον εαυτό τους πολλά πιεστικά ερωτήματα. Ταξίδια που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα πιθανότατα δεν θα μπορούν πλέον να ξεκινήσουν ή μόνο σε λίγες περιπτώσεις από σήμερα, Τρίτη 4 Ιουνίου.
Πολλοί πελάτες αναρωτιούνται επίσης αν το ταξίδι που έχουν ήδη κλείσει και πληρώσει θα συνεχίσει να πραγματοποιείται ή αν τουλάχιστον θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Με την πτώχευση της FTI, είναι επίσης σαφές ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έκανε καλή επένδυση όταν παρείχε στον ταξιδιωτικό όμιλο 600 εκατομμύρια ευρώ για στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Εκπρόσωποι του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας αποφάσισαν το περασμένο Σαββατοκύριακο (1-2 Ιουνίου) να μην αυξήσουν αυτή την ενίσχυση και να συνεχίσουν να κρατούν την εταιρεία τεχνητά ζωντανή. Δικαίως, λέει ο επικεφαλής του εταιρικού τμήματος της Handelsblatt, Γιούργκεν Φλάουγκερ (Jürgen Flauger) επισημαίνοντας πως οι οικονομικοί παράγοντες έχουν συνηθίσει το κράτος να σπεύδει να σώσει αν φωνάξει αρκετά δυνατά, λέει ο συνάδελφος.
Αυτή είναι μια «πατερναλιστική κατανόηση του ρόλου του κράτους», επικρίνει, προσθέτοντας: «Η παρέμβαση του κράτους πρέπει να δικαιολογείται, όχι η παράλειψη της παρέμβασης».
Οι οικονομικοί παράγοντες έχουν συνηθίσει το κράτος να σπεύδει να σώσει κάποιος αν φωνάξει αρκετά δυνατά, τονίζει. Αυτή είναι μια «πατερναλιστική κατανόηση του ρόλου του κράτους», επικρίνει, προσθέτοντας: «Η παρέμβαση του κράτους πρέπει να δικαιολογείται, όχι η παράλειψη της παρέμβασης».