Όπως φαίνεται και στον πίνακα τον οποίο δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα το «Εθνος» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των συγκεκριμένων φοροφυγάδων ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 6,26 δισ. ευρώ ή 2,5% του ΑΕΠ. Δηλαδή τα χρέη 30 προσώπων κατά βάση επιχειρηματιών και εταιρειών ξεπερνούν κατά ένα 1 δισ. ευρώ το κόστος των σκληρών μέτρων που ελήφθησαν τον Μάιο βάσει του Μνημονίου και στα οποία περιλαμβάνονταν το κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης καθώς και οι αυξήσεις σε ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
Στην πρώτη θέση της λίστας με συνολική οφειλή 636,3 εκατ. ευρώ βρίσκεται επιχειρηματίας, λογιστής από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος εμπλέκεται σε σκάνδαλο με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και ακολουθούν… προβληματικοί δημόσιοι οργανισμοί όπως οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και ο ΟΣΕ, η… περιβόητη Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με συμμετοχή στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, δημοτική επιχείρηση των Ανω Λιοσίων με χρέος 262,3 εκατ. ευρώ, ασφαλιστική εταιρεία και παραδόξως εταιρείες φωτογραφικών ειδών μικρού βεληνεκούς.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι 30 αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η τεράστια «μαύρη λίστα» που βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει πάνω από 3.900 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που χρωστούν 1 εκατ. ευρώ και πάνω ανά περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σύνολό τους οφείλουν ένα ποσό το οποίο προσεγγίζει τα 15 δισ. ευρώ, το ήμισυ περίπου των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία που φθάνουν τα 32 δισ. ευρώ.
Από την 30ή θέση και κάτω βρίσκονται τράπεζες, ασφαλιστικές, αθλητικά σωματεία και εταιρείες από όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως τρόφιμα, ένδυση, κατασκευές, τουρισμός διαφήμιση, αναψυχή κ.ά.
Αυτή την περίοδο στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οπως λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα με το σκεπτικό ότι επί χρόνια οι συγκεκριμένες υποθέσεις παρέμεναν σε κάποια συρτάρια. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος χρωστά 636,3 εκατ. ευρώ εκτίει ποινή φυλάκισης και είναι αδύνατο να εισπραχθούν οι υπέρογκες οφειλές. Αλλες υποθέσεις με χρέη και πάλι εκατοντάδων εκατομμυρίων σέρνονται εδώ και 20 χρόνια με υπόχρεες εταιρείες να έχουν κατεβάσει ρολά και φυσικά από τις κρατικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.
Γι’ αυτό και από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ οι υπηρεσίες εκτιμούν πως αυτά που μπορούν να εισπραχθούν τελικά είναι το 1/3 ή ένα ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ. Ετσι κατ’ αναλογία και από τους 30 πρώτους που χρωστούν 6,26 δισ. ευρώ προσδοκάται ότι με τις κατάλληλες ενέργειες μπορούν να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ.