Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Financial Times: Αφήστε τις αδύναμες τράπεζες να πεθάνουν

Financial Times: Αφήστε τις αδύναμες τράπεζες να πεθάνουν

”Πρέπει να δεχθούμε ότι ορισμένες τράπεζες δεν έχουν μέλλον” δήλωσε η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του εποπτικού οργάνου του τραπεζικού κλάδου της ευρωζώνης, η οποία σύμφωνα με τους Financial Times, συμφώνησε με το Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι στα επόμενα στρες τεστ των μεγαλύτερων τραπεζών, χρειάζεται κάποιες τράπεζες να αποτύχουν.

«Αφήστε τις αδύναμες τράπεζες να πεθάνουν»

Η επικεφαλής του νέου εποπτικού οργάνου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες προειδοποιεί ότι ορισμένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν μέλλον και θα πρέπει να τα αφήσουμε να πεθάνουν, υποδεικνύοντας ότι το εποπτικό όργανο θα ακολουθήσει πολύ πιο σκληρή στάση στην ευρωζώνη.

Στην πρώτη της συνέντευξη από τότε που ανέλαβε το εποπτικό όργανο του τραπεζικού κλάδου της ευρωζώνης, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), η Ντανιέλ Νουί, δηλώνει επίσης ότι θέλει να αποδυναμώσει το δεσμό ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες της ευρωζώνης – που ήταν άλλωστε ο πυρήνας της κρίσης – σπάζοντας τους παραδοσιακούς δεσμούς και απαιτώντας από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διακραττούν περισσότερα κεφάλαια έναντι των τοποθετήσεών τους σε κρατικούς τίτλους.

«Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που πήραμε από την τρέχουσα κρίση είναι πως δεν υπάρχει τοποθέτηση μηδενικού κινδύνου. Αυτό έχει αποδειχθεί. Έτσι λοιπόν, τώρα πρέπει να αντιδράσουμε»

«Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που πήραμε από την τρέχουσα κρίση είναι πως δεν υπάρχει τοποθέτηση μηδενικού κινδύνου. Αυτό έχει αποδειχθεί. Έτσι λοιπόν, τώρα πρέπει να αντιδράσουμε» δήλωσε η κα. Νουί και συμπλήρωσε: «Αυτό που θα μπορούσα να παραδεχθώ είναι πως ίσως η στιγμή να μην είναι κατάλληλη, να αλλάζουμε τους κανόνες εν μέσω κρίσης, αυτό θα ήταν πιθανό. Υπάρχει όμως, η δυνατότητα να γίνουν περισσότερα και ορισμένες χώρες ήδη εφαρμόζουν πιο αυστηρούς κανόνες».

Οι διεθνείς κανόνες που υπήρχαν προ κρίσης επέτρεπαν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην κρατούν κεφάλαια έναντι των τοποθετήσεών τους σε χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων, αφήνοντας το θέμα στη διακριτική ευχέρεια των εθνικών εποπτικών αρχών. Ενώ όμως, η κρίση έφερε στο φως το βάθος της διασύνδεσης μεταξύ κρατών και των τραπεζικών τους συστημάτων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα και μάλιστα με όλο και μεγαλύτερα ποσά.

«Πρέπει να δεχθούμε ότι ορισμένες τράπεζες δεν έχουν μέλλον»

Η κα. Νουί συμφώνησε με το Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι στα επόμενα στρες τεστ των μεγαλύτερων τραπεζών, χρειάζεται κάποιες τράπεζες να αποτύχουν.«Πρέπει να δεχθούμε ότι ορισμένες τράπεζες δεν έχουν μέλλον», δήλωσε απαντώντας στις συζητήσεις για κύμα συγχωνεύσεων που θα μπορούσε να σώσει τους πιο αδύναμους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. «Πρέπει να αφήσουμε κάποιες να εξαφανιστούν με ελεγχόμενο τρόπο και δεν είναι αναγκαίο να τις συγχωνεύσουμε με άλλους οργανισμούς», δήλωσε.

Ο διορισμός της κας. Νουί, η οποία βρισκόταν στο τιμόνι του γαλλικού εποπτικού οργάνου, γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυρία για το χρηματοπιστωτικό κλάδο της Γηραιάς Ηπείρου. Το πρώτο της καθήκον θα είναι να επιβλέψει την αξιολόγηση, στα οποία θα περιλαμβάνεται η ποιοτική αναθεώρηση του ενεργητικού των τραπεζών και τα στρες τεστ.

Η κα. Νουί δήλωσε ότι συνολικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ότι νομίζουν οι επενδύτες και πως ελπίζει ότι η διαδικασία αξιολόγησης θα το αποδείξει αυτό παρέχοντας μεγαλύτερη διαφάνεια για το ενεργητικό των τραπεζών. Η ετοιμότητά της να στηρίξει τις χρεοκοπίες τραπεζών θα σημάνει συναγερμό στις εθνικές κυβερνήσεις που διστάζουν να δουν τις τράπεζές τους στημένες στον τοίχο.

Η Ιταλία απέρριψε την πρόταση ίδρυσης μίας bad bank φοβούμενη ότι θα επικεντρώσει την προσοχή της αγοράς στην έκθεση των ιταλικών τραπεζών στα αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θέτοντας την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε κίνδυνο.

Η κα. Νουί εξέφρασε την κατάπληξή της από την πρόσφατη έρευνα για καταγγελίες κατά τραπεζών με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος, αλλά και την αμφιβολία της για το εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ακολουθήσουν το πνεύμα των νέων κανόνων της ΕΕ για τα μπόνους. «Από πλευράς διακυβέρνησης και εσωτερικού ελέγχου, είναι σοκαριστικό να βλέπει κανείς τράπεζες να συμπεριφέρονται έτσι. Δεν είναι μόνο θέμα κεφαλαιακών απαιτήσεων», δήλωσε.

«Έτσι είναι η ανθρώπινη φύση. Δεν πιστεύω ότι πήραμε για πάντα το μάθημα. Έτσι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σε επιφυλακή γιατί μετά από λίγο καιρό, το μάθημα θα ξεχαστεί. Αυτό είναι βέβαιο», δήλωσε.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός που θα λειτουργεί ως εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα ανοίξει τις πύλες του το Νοέμβριο, με προσωπικό περίπου 800 ατόμων που θα αναλάβουν το καθήκον να παρακολουθούν 130 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός που θα λειτουργεί ως εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα ανοίξει τις πύλες του το Νοέμβριο, με προσωπικό περίπου 800 ατόμων που θα αναλάβουν το καθήκον να παρακολουθούν 130 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης. Η ευθύνη για τις χιλιάδες μικρότερες τράπεζες θα παραμείνει στα χέρια των εθνικών εποπτικών αρχών. Η κα. Νουί ωστόσο δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο νέος μηχανισμός «δεν θα δειλιάσει» να πάρει την εξουσία από αυτές όποτε κριθεί απαραίτητο.

«Όλες οι τράπεζες θα πρέπει να εποπτεύονται με το ίδιο εγχειρίδιο, τους ίδιους κανόνες… και η ΕΚΤ μπορεί να αναλάβει άμεσα στην εποπτεία μίας μικρής τράπεζας. Είναι δύσκολο να πω πόσο συχνά θα ασκούμε τέτοιου είδους εξουσία, αλλά δεσμευόμαστε πλήρως να το κάνουμε όσο συχνά χρειάζεται» δήλωσε και κατέληξε: «Εάν έχουμε αμφιβολίες, εάν πιστεύουμε ότι είναι σωστό, απλώς θα το κάνουμε. Θα πρέπει να δείξουμε ότι το βλέπουμε σοβαρά αυτό το θέμα».

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε