Παρασκευή, 5 Ιουλ.
24oC Αθήνα

Financial Times: Απετράπη η καταστροφή

Financial Times: Απετράπη η καταστροφή

”Μύρισαν” χρήμα στην Ευρώπη τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια αφού απομακρύνεται το σενάριο διάλυσης του ευρώ, εκτιμούν οι Financial Times σε κύριο άρθρο τους.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Τα hedge funds ΗΠΑ γίνονται “ταύροι” στο ευρώ

”Μολονότι η επενδυτική ψυχολογία στην Ευρώπη παραμένει ανήσυχη, το αμερικανικό «έξυπνο» χρήμα, τα hedge funds της Wall Street, αναζητούν ευκαιρίες, έχοντας την πεποίθηση ότι αποτράπηκε η καταστροφή.

Σε ένα βαθμό η τάση αυτή καθρεφτίζει την ευρύτερη ψυχολογία. Το αμερικανικό χρηματιστήριο κινείται σε επίπεδα ρεκόρ και η εμπειρία της κρίσης και της συνακόλουθης ανάκαμψης στην Αμερική προσφέρει μια διαφορετική προοπτική.

«Όταν ζεις στο επίκεντρο της κρίσης, νοιώθεις πιο άμεση την επίπτωση. Έτσι στις ΗΠΑ υπάρχει κάποια ανάπτυξη και τα πράγματα βελτιώνονται,» σχολιάζει ο Ray Nolte, επικεφαλής του ομίλου hedge funds SkyBridge με 8 δισ. δολ.

Κατά τα δύο τελευταία χρόνια, οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια για ευκαιρίες στην Ευρώπη, χωρίς όμως να βρουν πολλές τέτοιες ευκαιρίες, όμως τώρα τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν, σχολιάζει ο κ. Nolte.

Για παράδειγμα, «οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να ανησυχούν για ελληνικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να χρειάζονται πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, και ορισμένα hedge funds αρχίζουν να συμπληρώνουν αυτό το κενό,» δηλώνει.

Εν τω μεταξύ, πρώην «αρκούδες» (απαισιόδοξοι) για το ευρώ δείχνουν ότι …αλλαξοπιστούν. Ο επικεφαλής ενός μεγάλου hedge fund δηλώνει ότι δεν θεωρεί πλέον πιθανή την διάλυση, μετά τις κινήσεις της ΕΚΤ, που ξεκίνησε πρόγραμμα αγορών ομολόγων για να διασώσει το ευρώ: «Εχουνε κάνει επαρκείς κινήσεις και δεν θεωρούμε την κατάρρευση πιθανό σενάριο βραχυπρόθεσμα, πλέον.»

Άλλοι επενδυτές από τις ΗΠΑ, που πέρσι συσσωρεύτηκαν σε κρατικά ομόλογα κρατών της Νοτίου Ευρώπης κι έκτοτε έχουν μετακινηθεί στις υπό ανάρρωση τράπεζες της Ευρώπης, μιλούν με την γλώσσα των προϋποθέσεων: Η Ευρώπη δεν έχει λύσει όλα της τα προβλήματα, αλλά κινείται προς την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και οι κυβερνητικές στηρίξεις έχουν κερδίσει χρόνο, ο οποίος έχει μεγάλη αξία, έστω και αν δεν έχουν ακόμη συσταθεί συγκεκριμένοι μηχανισμοί, όπως η τραπεζική ένωση.

Πράγματι, αρκετά hedge funds που ειδικεύονται σε distressed χρεόγραφα, αναφέρουν ότι, είναι τόσο καλή η κατάσταση των εταιρικών δανειοληπτών στην Ευρώπη αυτή την στιγμή και τόσο μεγάλη η ζήτηση για απόδοση που βοηθά την αναχρηματοδότηση των ισολογισμών, ώστε να μην υπάρχει πλέον αρκετός χώρος για αυτά τα hedge funds στα εταιρικά ομόλογα, με αποτέλεσμα ορισμένοι να στρέφονται στην αναζήτηση αξίας σε μετοχές, αντ’αυτού.

Ένα fund αντλεί φρέσκο χρήμα για να επενδύσει στην Ισπανία, όπου διαφαίνονται οι επιδράσεις της προσαρμογής: Οι αξίες του real estate έχουν μειωθεί στο μισό, αλλά οι ισπανικές τράπεζες έχουν αντλήσει φρέσκα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 11% του ΑΕΠ και έχουν κάνει προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 18%.

Και πάλι βέβαια, για πολλά hedge funds έχει νόημα να ανοίγουν κάποιες θέσεις στην Ευρώπη αλλά δεν είναι απαραίτητο –είναι απλά αυτό που ένας manager περιγράφει ως «overweight τακτικής”. Το μεγάλο ελκυστικό στοιχείο της Ευρώπης είναι ότι τα χρηματιστήρια είναι φθηνά.

Πάντως δεν είναι όλοι αισιόδοξοι. Ο Clint Carlson της Carlson Capital προειδοποιεί ότι «η Ευρώπη δεν βελτιώνεται πραγματικά από οικονομικής άποψης και οι προβλέψεις ανάπτυξης εξακολουθούν να υποβαθμίζονται.»

«Υπάρχουν ροές κεφαλαίων που στηρίζουν τις τιμές των επενδυτικών ενεργητικών, αλλά δεν υπάρχει ουσιώδης βελτίωση στην οικονομια ακόμη,» σχολιάζει ο κ. Carlson, που πάντως επίσης θεωρεί ότι είναι μακρινό το ενδεχόμενο της καταστροφής. «Πιστεύουμε ότι η διαδικασία εξυγίανσης της Ευρώπης θα πάρει 4-5 χρόνια, αλλά πάντως σήμερα υπάρχει μεγάλη πολιτική βούληση για να παραμείνει η ευρωζώνη ενωμένη.»

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε