Πολιτική

Financial Times: Η άγρια λιτότητα της τρόικας έφερε τη Χρυσή Αυγή

''Η άνοδος της ακροδεξιάς από το 2009, αποδεικνύει την απόλυτη απώλεια ελπίδας για πολλούς ψηφοφόρους και θα πρέπει να βελτιωθεί η οικονομία, ή να δοθεί περισσότερη διεθνής βοήθεια, για να εκτονωθεί η πικρία που ενισχύει την υποστήριξή τους'' γράφουν στο κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Τα λόγια δεν φτάνουν για την Ελλάδα-Πρέπει να δράσουν οι δημοκράτες

Το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής της Ελλάδας έχει δημιουργήσει δίλημμα στους δημοκράτες εντός κι εκτός της χώρας. Φέρει ενοχλητικές ομοιότητες με τα νεοναζιστικά κινήματα τα οποία επιδεικνύουν ελάχιστο σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες.

Ωστόσο, το κόμμα εξασφάλισε 7% της εκλογικής ψήφου πέρσι, λαμβάνοντας 17 έδρες στο κοινοβούλιο. Οι δημοκράτες δεν μπορούν να αγνοήσουν τέτοιου μεγέθους εκφράσεις λαϊκής υποστήριξης

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο ηγέτης του κόμματος, χαιρετίζεται ενίοτε με την ναζιστική χειρονομία από τα μέλη και συνοδεύεται από μαυροφορεμένους σωματοφύλακες με στρατιωτικές εμφανίσεις. Οι υποστηριχτές του κόμματος περιφέρουν ρατσιστικές ομιλίες κι έχουν συσχετιστεί με δεκάδες βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών.

Ωστόσο, το κόμμα εξασφάλισε 7% της εκλογικής ψήφου πέρσι, λαμβάνοντας 17 έδρες στο κοινοβούλιο. Οι δημοκράτες δεν μπορούν να αγνοήσουν τέτοιου μεγέθους εκφράσεις λαϊκής υποστήριξης.

Η κυβέρνηση αντικατέστησε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αστυνομίας τις τελευταίες εβδομάδες, όταν υπονοήθηκε ότι η αστυνομία έκανε τα στραβά μάτια στα εγκλήματα που διαπράττουν οι οπαδοί τους κόμματος

Επί ένα έτος και πλέον, οι αρχές αντιδρούσαν συγκρατημένα στις αυξανόμενες ενδείξεις της βίαιης φύσης του κόμματος. Όλα άλλαξαν δύο εβδομάδες πριν, όταν ο Παύλος Φύσσας, 34χρονος αντιρατσιστής ράπερ, δολοφονήθηκε από οπαδό της Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση αντικατέστησε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αστυνομίας τις τελευταίες εβδομάδες, όταν υπονοήθηκε ότι η αστυνομία έκανε τα στραβά μάτια στα εγκλήματα που διαπράττουν οι οπαδοί τους κόμματος. Το σαββατοκύριακο οι αρχές προχώρησαν παραπάνω, συλλαμβάνοντας τον κ . Μιχαλολιάκο και τέσσερις από τους συναδέλφους του βουλευτές. Αναμένεται να κατηγορηθούν για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Όμως παρά τα ευοίωνα αυτά σημάδια, είναι μια επικίνδυνη ώρα. Η Χρυσή Αυγή θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τις συλλήψεις ως βεντέτα με πολιτικά κίνητρα

Η κυβέρνηση αξίζει τα εύσημα που αναγνώρισε την σοβαρότητα της απειλής που θέτουν οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές και που βρήκε την βούληση να τους αντιμετωπίσει. Σίγουρα παρακινήθηκε από την λαϊκή κατακραυγή που ακολούθησε τον θάνατο του κ. Φύσσα, η οποία και ανέτρεψε τα κέρδη που απολάμβανε το κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Η άνοδος της ακροδεξιάς από το 2009, αποδεικνύει την απόλυτη απώλεια ελπίδας για πολλούς ψηφοφόρους

Όμως παρά τα ευοίωνα αυτά σημάδια, είναι μια επικίνδυνη ώρα. Η Χρυσή Αυγή θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τις συλλήψεις ως βεντέτα με πολιτικά κίνητρα. Οι διαδικασίες μπορεί να προκαλέσουν συσπείρωση, αν οι ενάγοντες υποστούν ήττες στο δικαστήριο ή αν θεωρηθεί ότι λειτούργησαν άδικα. Οι αρχές της νομικής συμμόρφωσης πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες και δύο τρίτα των νέων είναι άνεργοι. Οι άγριες επιπτώσεις της λιτότητας που επιβάλλουν οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να αφυπνίσει τους απανταχού δημοκράτες

Η άνοδος της ακροδεξιάς από το 2009, αποδεικνύει την απόλυτη απώλεια ελπίδας για πολλούς ψηφοφόρους. Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί περίπου 4% φέτος, στο έκτο έτος ύφεσης.

Σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες και δύο τρίτα των νέων είναι άνεργοι. Οι άγριες επιπτώσεις της λιτότητας που επιβάλλουν οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να αφυπνίσει τους απανταχού δημοκράτες. Η κυβέρνηση μπορεί να συλλαμβάνει τους εγκληματίες της ελληνικής πολιτικής, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί η οικονομία –ή να δοθεί περισσότερη διεθνής βοήθεια- για να εκτονωθεί η πικρία που ενισχύει την υποστήριξή τους.

Διαβάστε επίσης:

 

Πηγή Euro2day

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Νέο σχέδιο «μπαζώματος» πίσω από τις «παλινωδίες» του προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ μετά το πόρισμα για τα Τέμπη
Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Νέα Αριστερά λένε ότι από εκεί που η κυβέρνηση είχε «ευαγγέλιο» το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, τώρα το αμφισβητεί, με τη συμμετοχή ακόμα μια φορά και της ηγεσίας της Δικαιοσύνης
Τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου
Άδωνις Γεωργιάδης κατά Αντιπολίτευσης: Δηλητηριάσατε την πολιτική ζωή με το τεράστιο ψέμα του παράνομου φορτίου
«Σήμερα καταρρίπτονται με πάταγο οι ασυναρτησίες σας», πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής και μίλησε για «παλαβομάρες» της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής