Οικονομία

Financial Times: Μόνο οι Γερμανικές καταθέσεις είναι ασφαλείς

''Με το κούρεμα των μεγάλων ιδιωτικών καταθέσεων στην Κύπρο, η καθημερινή ζωή για τους τραπεζίτες στην ευρωζώνη θα πρέπει να έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη. Οι Financial Times δημοσιεύουν ένα υποθετικό διάλογο με... πολλές αλήθειες''.

Διαβάστε τον διάλογο αυτό μεταξύ τραπεζίτη και επιχειρηματία με τίτλο: Private banking αλά… ευρωπαϊκά

”Με το κούρεμα των μεγάλων ιδιωτικών καταθέσεων στην Κύπρο, η καθημερινή ζωή για τους τραπεζίτες στην ευρωζώνη θα πρέπει να έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη. Οι Financial Times δημοσιεύουν ένα υποθετικό διάλογο με… πολλές αλήθειες

Καλημέρα, είσαι ο Πίτερ; Ελπίζω να σε πετυχαίνω σε καλή στιγμή. Ήθελα απλώς να συστηθώ. Είμαι από την τράπεζα και έχω αναλάβει την διαχείριση των κεφαλαίων σου. Λοιπόν Πίτερ, βλέπω ότι έχεις αρκετά χρήματα στην τράπεζά μας και αναρωτιέμαι εάν γνωρίζεις όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Εμείς θα προτείναμε το “Λογαριασμό Άμεσης Πρόσβασης”. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή στο μέλλον, η κυβέρνηση θα έχει άμεση πρόσβαση στις αποταμιεύσεις σου. Έχει όμως, πάρα πολύ καλό επιτόκιο. Τι λες Πίτερ; Μην ανησυχείς από όλα αυτά που λένε τα ΜΜΕ. Τα χρήματά σου είναι ασφαλή όσο οι τοποθετήσεις σε ακίνητα. Ή μάλλον ή τοποθετήσεις σε ισπανικά ακίνητα.

Συγνώμη, τι έμαθες; Άκουσες ότι όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ σε αυτούς τους λογαριασμούς μπορεί να χάσουν έως και 35% των χρημάτων τους; Όχι, όχι. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Νομίζουμε ότι θα είναι πιο κοντά στο 40%. Ξέρεις όμως, η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση.

Ποιος είναι αυτός; Γερούν Ντάισελμπλουμ; Α, ναι. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup. Εντάξει Πίτερ, δεν χρησιμοποίησε ακριβώς τη λέξη «πρότυπο». Δεν υπάρχει “πρότυπο” Πίτερ. Η επόμενη στήριξη θα είναι πολύ διαφορετική. Τι Πίτερ; Όχι, δεν ξέρω σίγουρα ότι θα υπάρξει επόμενη στήριξη. Υποθετικά μιλούσα. Όχι, δεν θα κρατούσα κάτι τέτοιο μυστικό. Θα στο έλεγα αν ήξερα κάτι.

Ο Ντάισελμπλουμ όμως, αν και αρχικά ήταν απολύτως ασαφής, λίγες ώρες αργότερα έγινε απολύτως σαφής. Στην περίπτωση νέας στήριξης, η Κύπρος δεν θα ήταν το πρότυπο. Ε… ναι. Θεωρητικά έτσι είναι. Εάν δεν υπάρχει πρότυπο, τότε πράγματι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι και χειρότερο. Τι Πίτερ; Ανησυχείς ότι δημιουργείται προηγούμενο; Μην ανησυχείς. Εξάλλου, αυτή είναι η ευρωζώνη. Είμαστε ενωμένοι, εκτός εάν είσαι μία πραγματικά ασήμαντη χώρα και μπορούμε να σου πουλάμε αγριάδες.

Τι είπες; Δεν μπορείς να εμπιστευθείς ένα λογαριασμό όπου μπορεί ξαφνικά να χάσεις το ένα τρίτο των χρημάτων σου; ΟΚ, λοιπόν. Τι λες τότε για τον λογαριασμό «Έλεγχος Κεφαλαίων»; Σου ακούγεται καλύτερο έτσι; Πως λειτουργεί; Να σου πω. Δίνει πολύ καλό επιτόκιο και μπορείς να κάνεις ανάληψη των χρημάτων σου ανά πάσα στιγμή, αρκεί να μη φύγουν από τη χώρα. Τι είπες; Θεωρούσες ότι εσύ θα έχεις τον «Έλεγχο» των κεφαλαίων σου; Α.. χα (μικρός καγχασμός). Πολλοί κάνουν αυτό το λάθος.

Είσαι σε μία ωραία χώρα Πίτερ, γιατί δεν θέλεις να αφήσεις εδώ τα χρήματά σου; Βεβαίως και είναι ακόμη δικά σου χρήματα. Θα μπορείς να έρχεσαι να τα κοιτάζεις όποτε θέλεις. Επίσης, σε περίπτωση κεφαλαιακών περιορισμών, θα μπορείς να έχεις πρόσβαση στα χρήματά σου σε καθημερινή βάση. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορείς να κάνεις και κάποιες αναλήψεις. Στην Κύπρο επετράπη 3.000 ευρώ ανά ταξίδι. Λυπάμαι Πίτερ, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε ειδικές διευθετήσεις για να περνάνε περισσότερα χαρτονομίσματα από το τελωνείο. Οι ρυθμιστικές αρχές μπορεί να γίνουν πολύ περίεργες με κάτι τέτοια πράγματα. Τι Πίτερ; Πως είναι δυνατόν να λες κάτι τέτοιο; Σε διαβεβαιώνω ότι δεν σε περνάω για βλάκα.

Εντάξει. Λες λοιπόν ότι θέλεις να βάλεις τα χρήματά σου κάπου που να μην κινδυνεύεις να τα χάσεις. Τι θα έλεγες για τον «Σούπερ Ασφαλή Λογαριασμό»; Πρέπει όμως, να είμαι ειλικρινής. Το επιτόκιο είναι μηδαμινό. Μηδαμινό Πίτερ. Ουσιαστικά αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος για να πει κανείς ότι το επιτόκιο είναι… μηδέν. Με αυτό το λογαριασμό, παίρνουμε τα χρήματά σου και τα μεταφέρουμε σε μία τράπεζα στη Μαγιόρκα που είναι γεμάτη από Γερμανούς καταθέτες, έτσι οι πιθανότητες για bail in των καταθετών είναι απειροελάχιστες.

Να τα βάλεις σε χρηματοκιβώτιο; Μα δεν συμπεριφέρεται έτσι ένας έμπειρος επενδυτής Πίτερ. Δεν θα είχες πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες μας, στα ΑΤΜ, στην 24ωρη γραμμή εξυπηρέτησης, εμένα! Έτσι δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τα λέμε, Πίτερ. Α, νομίζεις ότι θα τα καταφέρεις και χωρίς εμένα. Αυτό με πληγώνει Πίτερ. Ναι το παίρνω προσωπικά. Ναι, βεβαίως και θα μπορούσες να «σπάσεις» τα χρήματά σου σε ποσά κάτω των 100.000 ευρώ και να τα πας σε πολλές διαφορετικές τράπεζες, αλλά αυτό είναι περίπλοκο. Που να θυμάσαι όλους αυτούς τους διαφορετικούς λογαριασμούς. Άσε που όσο περισσότερες είναι οι τράπεζες, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να βρεθείς σε κάποια που θα καταρρεύσει. Όχι, όχι… δεν λέω ότι σίγουρα κάποια τράπεζα θα καταρρεύσει, Πίτερ. Λέω απλώς, ότι στατιστικά έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεθείς στο λάθος μέρος.

Ναι, βεβαίως. Θα μπορούσες να ανοίξεις λογαριασμούς στο όνομα της γυναίκας σου, του παιδιού σου… Αν είναι όμως, σαν τη δική μου οικογένεια Πίτερ, τότε ρισκάρεις να τα ξοδέψουν όλα.

Τι; Αναρωτιέσαι εάν θα ήταν καλύτερα να βγάλεις τα χρήματά σου εκτός ευρωζώνης; Μα γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο;”

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Euro2day

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα