Ο τίτλος του άρθρου των Financial Times είναι σαφής :” Η Ελλάδα επιδιώκει συμβιβασμό για το τέλος της απαγόρευσης του πλειστηριασμού στην πρώτη κατοικία”.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ουσιαστικά πως οι βυθισμένοι στην ύφεση Έλληνες δεν έχουν χρήματα για να αποπληρώσουν τα δάνεια, που πήραν στις καλές εποχές, και έτσι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια και τα εξοχικά τους στη θάλασσα ή στο χωριό.
Διαβάστε τα κυριότερα αποσπάσματα του άρθρου.
Όταν η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ, ένα διαμέρισμα μπροστά στην παραλία, ή ένα σπίτι σε χωριό με κήπο έγινε μια επένδυση την οποία μπορούσαν να κάνουν οι κάτοικοι της μεσαίας τάξης.
Μια έκρηξη στην δεύτερη κατοικία η οποία τροφοδοτείται από τις υποθήκες άρχισε να εμφανίζεται στην Ελλάδα καθώς βυθίστηκε στην ύφεση, με αποτέλεσμα να μείνουν ένα σωρό ατελείωτα κτίσματα, πτωχευμένους τοπικούς εργολήπτες και ιδιοκτήτες χωρίς ρευστό που δεν μπορούν να τηρήσουν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους.
Η ασπίδα προστασίας στην κατάσχεση κατοικιών των οποίων οι ιδιοκτήτες χρωστούν λιγότερα από 200.000 ευρώ, λήγει τον Δεκέμβρη. Οι δανειστές πιέζουν την εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά να επιτρέψει στις τράπεζες να κάνει πλειστηριασμό στις κατοικίες και τα εμπορικά κτίρια, για να ”μαλακώσει” την στενότητα στη ρευστότητα και να αναζωογονήσει την ”θαμμένη” αγορά ακινήτων.
Ωστόσο, ο πλειστηριασμός ακινήτων δεν θα είναι εύκολο να περάσει από την κυβέρνηση καθώς περίπου 6 νομοθέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν ανακοινώσει πως θα ψηφίσουν κατά της άρσης του πλειστηριασμού, αριθμός που είναι αρκετός για να ρίξει την κυβέρνηση.
Το δημοσίευμα ”κλείνει” με την εκτίμηση των Financial Times πως η τρόικα θα κρατήσει σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις για τον πλειστηριασμό στην πρώτη κατοικία
Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεΊ να βρει μια λύση η οποία θα προστατεύει την πρώτη κατοικία της οποία οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις, ενώ εξαπολύει ”σαφάρι” για τους ”μπαταχτσήδες” οι οποίοι μπορούν αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν».
Καθώς η ακίνητη περιουσία εδώ και πολύ καιρό θεωρούταν η πιο ασφαλής επένδυση, οι Ελληνες έτρεξαν να αγοράσουν διαμερίσματα στο Αιγαίο και σε χωριά, τα χρόνια της ανάπτυξης. Ωστόσο, η πτώση 30% των τιμών στις κατοικίας από το 2010 και μετά, έχει οδηγήσει χιλιάδες δανειολήπτες παγιδευμένους σε μια αρνητική υποτίμηση”.
Το δημοσίευμα ”κλείνει” με την εκτίμηση των Financial Times πως η τρόικα θα κρατήσει σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις για τον πλειστηριασμό στην πρώτη κατοικία.
Διαβάστε επίσης: