Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times με τίτλο: Επί τάπητος το νέο κούρεμα
”Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ενδέχεται να αναγκαστούν να δεχθούν ζημίες στα δάνεια στήριξης που χορήγησαν στην Ελλάδα, καθώς η συμφωνία της Δευτέρας για την αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος δεν κατάφερε να πιάσει τους νέους στόχους για το χρέος της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας, με βάση έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους οι Financial Times.
Μετά από τρεις συναντήσεις, μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν τη δόση των 34,4 δισ. ευρώ στην Αθήνα. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν, όμως, για να απαλλάξουν την Ελλάδα από υποχρεώσεις αρκετών δισ.ευρώ, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δεν αρκούν.
Τα μέτρα θα μειώσουν το χρέος της χώρας στο 126,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και όχι στο 124% του ΑΕΠ, όπως ανακοινώθηκε από τους ηγέτες της ευρωζώνης, με βάση έγγραφα και ανώτατους αξιωματούχους.
Αντιθέτως, οι κυβερνήσεις ανέβαλαν την ανακούφιση χρέους -που αντιστοιχεί στο 2,6% του ΑΕΠ- για μεταγενέστερη χρονική στιγμή, όταν η Ελλάδα θα αρχίσει να βγάζει περισσότερα από όσα ξοδεύει, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πληρωμές των τόκων.
Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η χώρα θα μπορούσε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα από τα τέλη του 2014. Έτσι, η… ανακούφιση χρέους μετατίθεται μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013. Επειδή ήδη η συμφωνία μειώνει τα επιτόκια σε επίπεδα υψηλότερα κατά μόλις 50 μονάδες βάσης από το επιτόκιο της διατραπεζικής, οποιαδήποτε επιπλέον μείωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ζημίες τους πιστωτές της ευρωζώνης.
«Η θέση αυτή κερδίζει έδαφος, αλλά δεν έχει πλήρως αναγνωριστεί, λόγω του πολιτικού κύκλου στη Γερμανία», αναγνωρίζει αξιωματούχος προσκείμενος στις συζητήσεις. «Είναι θέμα που υπάρχει, όμως με τέτοιον τρόπο ώστε να μην μπορεί να κατηγορηθεί η Άνγκελα Μέρκελ ότι το έκανε».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, παραδέχθηκε ότι ο ίδιος και οι εταίροι του στην ευρωζώνη συμφώνησαν για περαιτέρω ανακούφιση του ελληνικού χρέους όταν η Ελλάδα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα.
«Η συμφωνία κερδίζει λίγο χρόνο για την Ελλάδα εάν η Αθήνα εφαρμόσει τα πάντα, εάν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει βάσει των προβλέψεων του προγράμματος και οι Ευρωπαίοι ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για μείωση του ελληνικού χρέους», δήλωσε η Λόρενς Μπουν της Bank of America Merrill Lynch. Συμπλήρωσε, όμως, ότι «είναι πάρα πολλά τα εάν».
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούν και άλλους τρόπους, πέραν της μείωσης των επιτοκίων, για να πετύχουν τον στόχο της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπου περιλαμβάνεται και η μείωση του ποσού που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα για να έχει πρόσβαση στα αναπτυξιακά ταμεία της Ε.Ε., εξέλιξη που θα μπορούσε να εξοικονομήσει στην Αθήνα αρκετά κεφάλαια για να μειωθεί το χρέος κατά επιπλέον 2,6% του ΑΕΠ.
Ακόμη και εάν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν αναγκαστούν να καταγράψουν ζημίες για να πετύχουν τον στόχο του 2020, το ΔΝΤ επέβαλε τη Δευτέρα ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας για την Ελλάδα το χρέος θα πρέπει να μειωθεί «σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα» από το 110% του ΑΕΠ το 2022.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους οι Financial Times, η συμφωνία της Δευτέρας προβλέπει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 115% το 2022. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη ένα ποσοστό τουλάχιστον 5,1 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ που θα πρέπει από κάπου να βρεθεί.
Σύμφωνα λοιπόν με τα έγγραφα της συμφωνίας που έχουν στη διάθεσή τους οι Financial Times, αλλά και με βάση εκτιμήσεις αξιωματούχων, κάποια στιγμή -όχι και τόσο μακριά- οι διεθνείς πιστωτές θα αναγκαστούν να στείψουν κι άλλο την πέτρα του ελληνικού χρέους. Πολλοί, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, πιστεύουν τώρα ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω διαγραφής του χρέους που βρίσκεται στον επίσημο τομέα, η οποία αναφέρεται και ως OSI.
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, αναλυτής τoυ Eurasia Group, και συμπλήρωσε: «Εάν τα νέα στοιχεία του προγράμματος και οι τρόποι χρηματοδότησης δεν αποδώσουν, τότε θα υπάρχουν μόνο πιο άβολες και δύσκολες λύσεις επί τάπητος για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
Ο Τούλια Μπούκο, της Unicredit, εκτιμά πως «η ευρωζώνη πιθανότατα θα συμφωνήσει να αναθεωρηθεί το θέμα της διαχειρισιμότητας του χρέους», μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, τον επόμενο χρόνο.
Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι και ο Βόλφγανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως οι χώρες με αξιολόγηση τριπλού «Α» θα μπορούσαν να δουν την πρόταση αυτή στο μέλλον. «Το OSI είναι σαφέστατα επί τάπητος με τρόπο που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα», ανέφερε ανώτατος παράγοντας που συμμετείχε στις συνομιλίες”.
Πηγή Euro2day
Διαβάστε επίσης :